Dacia Duster

Cultcar met fanclub

26-12-2010
Joost
Overig
0

[image=collection,2010,Jean-Paul Renaux,right]dacia-am.jpg" width="150" height="206[/image]

Jean-Paul Renaux

Jean-Paul Renaux (56) is sinds 1 juli algemeen directeur van Renault Nederland en daarmee ook verantwoordelijk voor Dacia. De geboren Belg is al 26 jaar in dienst bij de Franse autofabrikant. "Ik heb in Belgie, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland gewerkt", vertelde hij in zijn nieuwe werkomgeving in Schiphol-Rijk. "Ik heb veel verschillende functies vervuld, zowel op het technische vlak als in de sales. Voor wat betreft sales heb ik zowel in de retail gewerkt als bij enkele Renaultimporteurs." Voor zijn komst naar Nederland was hij algemeen directeur van Renault Zwitserland. Gedurende zijn eerste halfjaar in Nederland heeft hij uiteraard kennisgemaakt met onder meer het dealerkanaal en de diverse leasemaatschappijen. "Ik ga graag het land in om kennis te maken met niet alleen mijn directe gesprekspartners, maar ook met de medewerkers in de werkplaats. Voor het leiden van een onderneming is het belangrijk dat je de lokale situatie kent en begrijpt. Elk land heeft zijn eigen specifieke eigenschappen." De Nederlandse markt onderscheidt zich niet alleen door het fiscale regime, gestuurd op basis van CO2uitstoot. Renaux: "Een tweede onderscheidend punt is het grote aandeel van leasing en company cars in het Nederlandse wagenpark." 'Elk jaar is voor Dacia historisch'.

Op naar 1,5 procent

Eind oktober waren er ruim vijfduizend Dacia's geregistreerd, dat was bijna vijftig procent meer dan in de eerste tien maanden van 2009. "We blikken terug op een goed jaar maar elk jaar is voor Dacia historisch." Voor volgend jaar rekent Renaux op een marktaandeel van meer dan anderhalf procent (ruim achtduizend auto's). De verwachte groei komt voor een flink deel op het conto van de nieuwe Duster, waarvan de levering in augustus begon. Er zijn dit jaar al meer dan negenhonderd Dusters geregistreerd. "Met de Duster gaat Dacia terug naar de basis van de crossover", vindt Renaux. "De Duster is een crossover die de klant aanspreekt. Het is een mooi product, goed aangepast aan de wensen van de klant." Renaux is ook goed te spreken over de looks van de Duster. "Als vanouds biedt een Dacia veel waar voor z'n geld. Dacia's worden ook steeds mooier, elk nieuw model ziet er beter uit dan zijn voorganger." Over design gesproken: de Nederlander Laurens van den Acker is niet alleen hoofddesigner van Renault, maar ook van Dacia. Dacia richt zich vooral op de particuliere klant. In dat segment heeft het momenteel een marktaandeel van 1,8 procent. "Dat is meer dan Mitsubishi of Mazda bijvoorbeeld."

Eigen ingang, eigen gezicht

Dacia heeft op dit moment 64 verkooppunten in Nederland. "Het is de bedoeling dat dit volgend jaar toeneemt tot tachtig of zo", blikt Renaux vooruit. Daarmee is de groei er nog niet uit, verwacht hij. "In een paar jaar tijd gaan we naar honderd verkooppunten. Daarmee heeft Dacia de markt te zijner tijd optimaal afgedekt." Maar het gaat niet alleen om de aantallen. Binnen de Renault-dealervestigingen gaat Dacia meer op de voorgrond treden. Renaux: "De zichtbaarheid en het merkbewustzijn van het Dacia netwerk is erg belangrijk. Dacia krijgt een eigen gezicht in de showroom, met een eigen ruimte en een eigen ingang." De vestigingen worden ook beter herkenbaar als Dacia-dealer, met meer nadruk voor de merknaam en het logo op de gevel. "Dit proces ontwikkelen we in samenwerking met ons netwerk." Uit het gesprek met Jean-Paul Renaux blijkt dat er veel staat te gebeuren binnen het Dacia-netwerk. Maar wat er ook gebeurt, Dacia blijft zijn businessmodel stevig omarmen. Renaux: "Het ultieme verkoopargument van Dacia is 'veel waar voor je geld'. Dat businessmodel houden we absoluut in ere."

Cultcar met fanclub

[image,collection,2010,Dacia Duster,right]duster-am.jpg[/image]Een Dacia is voor veel eigenaren meer dan alleen maar een auto of vervoermiddel. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens de derde Dacia Fandag. De dag trok 550 Dacia's en zeventienhonderd bezoekers. "Voor veel Daciarijders is hun Dacia hun eerste nieuwe auto. Ze zijn er trots op", redeneert Renaux. Apart is het zeker, vindt hij. "Normaal zie je dit soort bijeenkomsten alleen bij oldtimers of bij bijzondere auto's zoals sportauto's. Wij koesteren deelnemers aan evenementen zoals de Dacia Fandag. Hun waardering voor het merk en hun deelname aan de Fandag zorgen voor veel mond-tot-mondreclame.

Dit, en de oprichting van de Dacia Club Nederland, is belangrijk voor het merkbewustzijn van Dacia. We wilden graag dat een Dacia een cultcar zou worden, dat is ook daadwerkelijk gebeurd." Renaux heeft inmiddels ontdekt dat Nederland op dit gebied voorloopt. "Ik heb al telefoontjes uit onder meer Frankrijk en Zwitserland gehad over het Nederlandse Dacia-clubleven."


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.