Dacia Duster

Duster gevaarlijk?

10-08-2010
Mike
Dacia Duster
0

Dacia Duster 4x2 bij ANWB testDe afgelopen dagen is er een aardige discussie losgebarsten over de (on)veiligheid van de Dacia Duster. Aangewakkerd door een test van onze wielrijdersbond, heeft het toch bij een aantal mensen die al een Duster hebben (of er een in bestelling hebben staan), voor nogal wat onrust gezorgd. Renault Nederland heeft ook gereageerd op de bevindingen van de ANWB, en hun reactie kun je ook lezen in het artikel uit de Autokampioen. We vatten 'm hier samen:

Het onderstel van de Dacia Duster is zodanig ontwikkeld dat het ook zonder ESP geheel veilig is. De Duster 4x2 en 4x4 hebben reeds op succesvolle wijze de verschillende uitwijktesten doorstaan die bestaan in de automobielindustrie. (glenning test, amerikaanse Fish-hook nHTSa test, iSO test en de Duitse aDac test). In het geval van de smalle uitwijktest van de autokampioen, raakt de Duster bij een snelheid van 65 km/h, net zoals andere SuV-concurrenten, enkele buitenste pylonen. De Dacia Duster toont echter geen enkel risico voor kantelen. Ter informatie: ESP is beschikbaar op de dci 110 4x4 en 4x2 en zal beschikbaar worden op overige motoren vanaf het voorjaar 2011.

We hebben contact opgenomen met Renault Nederland, en zij hebben het volgende telefoonnummer beschikbaar gesteld voor mensen die specifieke vragen hebben over de Duster en de test van de Autokampioen: 0900 - 999 87 00. De Duster is een auto met een hoog zwaartepunt. Dat wil zeggen dat je relatief weinig moeite zult hebben om deze "om te krijgen." Eenieder kent inmiddels de sticker die bevestigd is aan de zonneklep. De sticker waarschuwt de bestuurder dat hij in bepaalde omstandigheden voorzichtig moet zijn, met name als hij off-road rijdt. Deze sticker wordt veel gebruikt in de autowereld, met name in 4x4's of in auto's met een hoog zwaartepunt.

Is de Duster dan onveilig? Nee. Als je wil, kun je elke auto om krijgen. Vanzelfsprekend heb je een lagere snelheid nodig om een Duster om te krijgen, dan een Porsche (want, laag zwaartepunt). Persoonlijk ben ik van mening dat als je zo gaat rijden dat je de ESP regelmatig nodig hebt, je waarschijnlijk een gevaar voor je medeweggebruikers bent (naam en woonplaats doorgeven a.u.b! :)). ESP is een techniek die we pas recentelijk bij bijna alle auto's aantreffen, en "vroeger" ging ook niet elke auto op z'n kant, toch? Enkele weken geleden reed Tom Cruise bij Top Gear in hun gloednieuwe 'reasonably priced car,' een Kia Cee'd. Ook deze tilde z'n pootjes op, toen Tom de bocht wel erg enthousiast nam...

[image=collection,2010,tom_cruise,full]tom_cruise_top_gear.jpg[/image]


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.