Dacia Duster

Shockingly affordable Duster rijdt bijzonder acceptabel

17-09-2010
Peter
Dacia Duster
0

[image=collection,2010,De Dacia Duster - gefotografeerd door Hein Arns in het kassengebied,right]duster_heinarns_small.jpg[/image]Na de lichte tumult die er ontstaan is rond de Dacia Duster heeft Hein Arns van het Gemeente Nieuws de proef op de som genomen en de Duster eens flink onder handen genomen. Onderstaand artikel heeft hij aansluitend geplaatst naar aanleiding van zijn testrit.

ARNHEM - 1997. In Zweden wordt de nieuwe Mercedes A-klasse aan de zogenaamde elandtest, een uitwijkmanoeuvre bij 65 kilometer per uur, onderworpen. De Mercedes slaat om en zorgt voor een enorme deuk in het imago van Mercedes.

Dertien jaar later onderwerpt de ANWB op haar testbaan in Lelystad de Dacia Duster aan dezelfde proef. Bij de vierwiel aangedreven Duster is er geen probleem, maar de voorwiel aangedreven Duster tilt de binnenste wielen op en wordt direct als gevaarlijk betiteld. Maar is hij dat ook echt? We nemen de proef op de som en gaan rijden met de Dacia Duster zonder ESP en met alleen voorwiel aandrijving.

Het zwaartepunt van SUV's, zoals de Duster er een is, ligt hoger dan bij de gemiddelde personenauto. Daarom is het helemaal niet ongebruikelijk dat de carrosserie wat meer overhelt in extreme situaties. We rijden met de Duster over bochtige weggetjes in de Betuwe tussen Elst, Huissen en Arnhem-Zuid. Daarbij brengen we de auto in extremere situaties dan normaal in het hedendaagse verkeer. Opvallend is dat de budget SUV zonder problemen in het spoor blijft in snel genomen bochten. Ook al zoeken we bewust af en toe met twee wielen de berm op. Ook een snel genomen rotonde in het kassengebied Bergerden meestert de Duster perfect.

Hij gaat eerder, nogal goedmoedig, over zijn voorwielen schuiven, dan dat de binnenste wielen opgetild worden. Als je dan in je achterhoofd houdt dat een uitwijkmanoeuvre met 65 kilometer per uur in werkelijkheid hoogst zelden voorkomt dan kun je absoluut niet stellen dat de Duster gevaarlijk is. Sterker nog, de Duster is gewoon een goede reisauto. Overigens heeft Renault/Dacia al wel laten weten dat ESP voor alle modellen vanaf volgend jaar leverbaar wordt. De redactie bedankt Hein Arns van het Gemeente Nieuws voor de ingestuurde foto en het artikel!

Duster


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.