Dacia Duster

Wat zal Dacia ons in 2010 brengen?

05-01-2010
Mike
Overig
0

VuurwerkDe eerste week van 2010 is al weer aardig onderweg. Allereerst wensen wij natuurlijk iedereen een 'Daciastisch' 2010 toe! Hoewel we ondertussen natuurlijk beginnen te wennen aan de winterse omstandigheden, hopen we dat iedereen zijn Dacia heelhuids de winter door krijgt. Zorg goed voor ze, want de pekel, die momenteel met kilo's tegelijk de weg op wordt gesmeten, is natuurlijk funest voor je auto! In dit artikeltje nemen we alvast een vooruitblik op het komende jaar.

Waar zal Dacia ons dit jaar mee verrassen? Eerst blikken we nog even terug op 2009. Voor mij het eerste jaar met een Dacia. Op de valreep van 2008 kreeg ik de sleutel van Peter overhandigd. Noodgedwongen, dat wel, want het lag niet in mijn bedoelingen om een nieuwe auto te kopen. Maar ja, een ongeluk zit in een klein hoekje, en hoewel niet mijn schuld, had ik toch vervoer naar mijn werk nodig. Zodoende ben ik bij Dacia terechtgekomen, en heb daar nog geen minuut spijt van gehad!

Zoals voor zovelen was ook voor mij Ger's website een belangrijke bron van informatie, zowel voor als na de aanschaf. In mei 2009 stopte Ger met dacialoganmcv.nl. Ik wilde graag het stokje van Ger overnemen, en ben samen met Peter Daciast.nl begonnen. Verder zagen we in 2009 de opening van de eerste Dacia Store in Arnhem. Daar waren de Van en Pick-up al te bezichtigen, en half mei wisten we te melden dat zij ook naar Nederland zouden komen.

Uiteindelijk lukte dat pas na in oktober, waarna we nog net in 2009 de eerste leveringen bij de dealers konden bezichtigen. In juni hadden we natuurlijk de Dacia Meeting in Biddinghuizen, waarbij het een publiek geheim was dat de Dacia Sandero Stepway onthuld zou worden. Verder reden we met z'n allen in een lange file, en daarmee haalden we de uitzending van Gek op Wielen. De Stepway liet nog even op zich wachten, en deed in oktober zijn intrede in de Nederlands showrooms. De geruchtenstroom omtrent een SUV van Dacia begon inmiddels aardig op gang te komen, maar dit zou 'm uiteindelijk worden.

Zou ie nou Kanjara gaan heten? Uiteindelijk werd er toch voor gekozen de reeds bekende naam Duster te gaan gebruiken, en gaan de geruchten dat we deze kleine SUV vanaf maart 2010 bij de dealers kunnen verwachten. 2009 was ook het jaar van de teruglopende autoverkopen. De sloopregeling werd in het leven geroepen, en Dacia deed daar nog een schepje bovenop. Dit leverde in Nederland wisselend resultaat op, terwijl het geweldige resultaat (vooral in Duitsland) Dacia een nummer 1 positie opleverde. Grote vraag is natuurlijk of de autoverkopen zich in 2010 zullen gaan verbeteren. Inmiddels weten we dat 2009 een daling van 22,5% heeft laten zien. In december 2009 trokken de verkopen wel weer aan, dus dat zou een teken kunnen zijn dat de verkoopaantallen weer zullen gaan toenemen. Maar zullen de verkopen ook voor Dacia gunstig uitpakken?

De afgelopen weken zijn we door autoblad AutoWeek op behoorlijk wat Dacia-nieuws getrakteerd. In het laatste nummer van 2009 haalde Dacia zelfs de voorpagina, zoals je hiernaast kunt zien. In 2011 zouden we maar liefst op twee nieuwe modellen worden getrakteerd; een grote sedan (half 2011) en een coupe (eind 2011). Deze coupe, gebaseerd op de Sandero, zou ook nog eens voorzien worden van de aandrijftechniek van de vorige Clio RS (Renault Sport). De Grande Dacia staat volgens AutoWeek voor 2011 op de planning. De vraag is echter in hoeverre het hier de realiteit betreft.

Deze 'Grande Dacia' zou gebaseerd zijn op de Renault Fluence. Zoals je op onderstaande foto kunt zien (let op de cirkeltjes), staan ze erg toevallig op exact dezelfde plek. Hier heeft zich iemand duidelijk op de mogelijkheden van Adobe Photoshop uitgeleefd. Verder is het natuurlijk jammer dat AutoWeek niet even bij Renault Nederland gecheckt heeft of deze modellen in de planning staan, want dit is namelijk niet zo!

Kunnen we daarmee concluderen dat Dacia helemaal niet aan een nieuwe, grotere sedan, of een coupe werkt? Ik denk dat er best wel een stukje waarheid in kan zitten. Dacia zal natuurlijk door blijven ontwikkelen. En het is natuurlijk erg makkelijk om te zeggen dat ze over anderhalf, twee jaar pas komen, want tegen die tijd is toch iedereen het alweer vergeten. Waar we natuurlijk wel allemaal naar uitkijken, is de lancering van de Duster, vermoedelijk op de Autosalon van Geneve van 4 tot 14 maart. Wat 2010 ons verder zal brengen, blijft natuurlijk gissen. Wellicht dat we nog een facelift (in de trant van een Phase II) van een aantal modellen gaan meemaken? Of toch de Prestige-uitvoeringen van de diverse modellen?


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.