Dacia Duster

Winterschoenen

14-10-2010
RichardMCV
Overig
0

winterbandenDit jaar heb ik voor het eerst maar eens doorgepakt: De MCV heeft winterschoenen gekregen. Ik rijd nu ruim 20 jaar auto en tot nu toe altijd op de normale zomerbanden. Dit is nog nooit een probleem geweest aangezien ik een heel rustige rijstijl heb ( op een enkele keer per jaar na dat ik op de Duitse Autobahn rijd). Met het mooie weer van afgelopen dagen denk je natuurlijk niet aan winterbanden. Maar als het weer omslaat dan wordt het een drukte van belang bij de diverse bandencentra en dealers en dan zijn wachtlijsten heel gewoon.

Er wordt trouwens wel een run verwacht op winterbanden. Echter door de financiele crisis hebben diverse producenten besloten de productie bij te stellen naar beneden. Ze kunnen niet eenvoudig weer meer gaan produceren omdat dan de productie van de zomerbanden weer in het geding komt. Dus wil je winterbanden voor je auto, wacht dan niet te lang.

Maar de situatie veranderd wel eens. Tegenwoordig kunnen ze in Duitsland moeilijk gaan doen als je niet op winterbanden rijd en je bent betrokken bij een ongeval (al dan niet je eigen schuld). Het toeval wil dat ik heel dicht bij de grens woon en derhalve nog wel eens bij de oosterburen vertoef.

Daarnaast ligt het in de lijn der verwachting dat Belgie, Frankrijk en Nederland ook dergelijke regels kunnen gaan hanteren. Belgie en Frankrijk doorkruis ik ook in de winter.

Eigenlijk had het vorig jaar al moeten gebeuren maar toen kwam er niets van dus heb ik dit jaar maar op tijd doorgepakt. Op het internet is veel te vinden dus ook info over winterbanden. Ik heb gekozen voor de DUNLOP WINTER SPORT 3D MO.Deze band heeft volgens diverse testen zeer goede eigenschappen en aangezien ik niet zelf verschillende merken kan gaan testen ga ik er van uit dat de info uit de testen correct is. Vervolgens een leverancier gezocht van het type band (niet iedereen hier in de buurt levert Dunlop). Bij Kwikfit bleken ze de banden te kunnen leveren. Ze waren niet op voorraad maar ze werden voor mij besteld. Een dag na mijn bezoek werd ik al gebeld dat de banden gearriveerd waren. Hoeze snel?

Afgelopen zaterdagmiddag ben ik langsgegaan voor de montage van de banden op de velgen. Mijn MCV is nieuw geleverd op de stalen velgen met wieldoppen. Deze had ik echter al heel snel vervangen door lichtmetaal. Dus hier in huis lagen keurig netjes 4 stalen velgen EN 4 wieldoppen te wachten, al ruim 3 jaar (wieldop type BUCURESTI, nummer 8200 270 483).

Vandaag had ik eventjes tijd om de zomerschoenen om te wisselen voor de winterschoenen. Dus even het juiste gereedschap erbij en aan de slag dan maar. Ik ben linksvoor begonnen met de auto op te krikken. Na het verwijderen van het veiligheidsslot en de andere bouten kon ik het wiel wegnemen. Uiteraard meteen even gekeken naar de remblokken; deze zijn nog uitstekend in vorm; wel heb ik gezien dat er een randje ontstaat aan de remschijf. Dit kan echter voorlopig nog geen enkel probleem zijn. Het wisselen van de velgen is een klusje dat vrij snel gedaan kan worden als de auto op een vlakke ondergrond staat. Het opkrikken van de auto ben ik begonnen met de originele krik, maar al snel ben ik overgegaan op de krik van mijn vorige auto, een Nissan. Deze  "slingert" makkelijker en draait ook een stukje soepeler. Op de lichtmetalen velgen heb ik aangegeven van welke as deze afkomstig waren zodat ik ze in het voorjaar eenvoudig op dezelfde wijze kan terugzetten. Gelijk met de winterbanden heb ik ook maar een Winterbanden-boom aangeschaft. Dit is een standaard waarop je de banden liggend kunt opstapelen zonder dat ze elkaar kunnen raken.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.