Dacia Duster
Homepagina
Inloggen
Registreren
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
FAQ
Dacia's van leden
Handleiding aanvragen
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Terugroep-acties
Kleurplaten
Statuten
Voorwaarden
Privacy
Contact

2 DIN autoradio - deel 7

28-05-2011
RichardMCV
Overig
0

2 din autoradio van het duitse merk XOMAXNu volgt het 7e en laatste deel van de "workshop" om een dubbeldin systeem in de Dacia te plaatsen. De laatste werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden zijn simpel:

Nadat het middenpaneel in kleur gespoten is (en dus droog is), kan deze weer geplaatst worden. Officieel heeft het paneel zoals al eerder genoemd 6 veerklemmtjes dat het paneel vast houdt. Echter de middelste 2 veerklemmetjes (net onder de 2 DIN opening aan de achterzijde van het paneel) heb ik niet nodig. Door het aanbrengen van het extra plexglas front is het geheel behoorlijk stevig geworden.

De middelste veerklemmetjes heb ik dus verwijderd; dit maakt montage ook wat makkelijker. nadat het paneel geplaatst is (secondenwerk) kan de radio gemonteerd worden.

De radio is een verhaal apart. Uiteraard ben ik gaan rondkijken bij diverse winkels voor een leuk systeem voordat ik ook maar ging beginnen aan de ombouw. Daar hingen dan ook leuke prijsjes aan. Een navigatiesysteem hoefde ik er niet bij in te hebben. Ten eerste stijgt daarmee de prijs behoorlijk, en ten tweede heb ik een goedwerkende TT die zonder moeite gewisseld kan worden tussen mijn auto en de auto van mijn vrouw.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om via EBAY een dergelijk systeem aan te schaffen. Probleem is dat er vele worden aangeboden waardoor je bijna geen keus kunt maken. Wat het ene systeem niet heeft, heeft het andere systeem wel weer en andersom. Ik heb mijn keus laten vallen op een 2 DIN systeem van het (mij onbekende) merk XOMAX.

overzicht-functiesHet systeem blijkt behoorlijk compleet te zijn. Zoals je hiernaast kunt zien speelt het apparaat diverse media af, heeft een afneembaar front en heeft Bluetooth. Zoals aangegeven heeft dit apparaat geen navigatie.

Goed, het wordt eens tijd om aan te sluiten. De gebruikershandleiding had ik al doorgenomen. Dit kostte niet veel tijd aangezien dit niet veel voorstelde. Puntje van kritiek. Bij de gerennomeerde merken krijg je er altijd een heel boekwerk bij of een versie op cd. De handleiding bij deze radio behandeld alleen het meest noodzakelijke en de rest mag je zelf uitzoeken.

Bij het inschakelen blijkt ook meteen de kleur van de verlichting: namelijk blauw (was overigens wel bekend;stond al in de advertentie bij EBAY). Deze kleur is niet instelbaar zoals op veel modellen van een hogere prijsklasse wel het geval is. Het HD-scherm geeft een scherp beeld weer. Eerste punt van kritiek (summiere handleiding) blijkt minder van belang omdat de bediening zeer eenvoudig is.

Aan de voorzijde bevindt zich het slot voor zowel USB-stick als ook de SD-kaart. Beiden mogen maximaal 32 GB groot zijn. Het loopwerk  leest: CD/-R/-RW, DVD/+/-R/+/-/RW. Formaten zoals CDA, MP3, MPEG4,WMA en JPG zijn geen probleem. Alles wordt keurig weergegeven in overzichtelijke mappen.

Het radio gedeelte is voorzien  van diverse functies zoals: RDS, AM en Fm band, 30 voorkeuzezenders, automatisch zenderzoeksysteem, EON, ASM/AF,PTY en REG (dit laatste houdt de zender vast als je een tunnel inrijdt).

Ook Bluetooth is aanwezig. Door middel van een microfoon die in het front zit wordt de spraak opgenomen; weergave geschiedt netjes via de luidsprekers. Ondersteuning voor A2DP is ook aanwezig.

Ook externe aansluitingen zijn ruim voorhanden. Een camera kan worden aangesloten , aansluiting voor 2 externe beeldschermen, ingang voor video, ingang voor audio, AUX ingang aan de voorzijde van de radio, zelfs een aansluiting om een subwoofer aan te sturen ontbreekt niet!

Ondertussen heb ik het systeem een paar dagen kunnen gebruiken. En het moet gezegd: alles is volledig naar wens. De Pioneer speakers komen nu veel beter tot hun recht. Ontvangst is zeer goed. Beeldkwaliteit is uitstekend te noemen.

Ik kan tevreden terugkijken op deze ombouw. Hoewel het wel veel werk was is het eindresultaat geheel volgens verwachting. Hieronder volgen nog een paar foto's van het eindresultaat. Mochten er nog vragen zijn dan wil ik die graag beantwoorden.

Het eindresultaat:

En nog enkele originele afbeeldingen:


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota