Dacia Duster

Dacia Duster goes Pikes peak

18-06-2011
RichardMCV
Dacia Duster
0

[image=collection,2011,duster-no-limit,right]duster-no-limit.jpg[/image]Dacia gaat meedoen aan de Pikes Peak International Hill Climb op 26 juni 2011. Al sinds 1916 worden er op deze berg races gehouden. Pikes Peak is een voorloper van de Rocky Mountains, in de buurt van Colorado Springs, met een hoogte van 4301 meter. Op 10, 11, en 12 augustus 1916 werd de eerste race verreden op deze berg.

[image=collection,2011,first-winner-pikes-peak-hill-climb,right]first-winner-pikes-peak-hill-climb.jpg[/image]De eerste winnaar destijds was Rea Lentz uit Washington, met een leeftijd van 22 jaar. Hij reed de afstand van 20 km bergop in een tijd van 22 minuten en 56 seconden met een ROMANO DEMON SPECIAL. In die dagen was er lang niet zoveel geasfalteerd (verhard) als nu; de auto's hadden natuurlijk ook niet de wegligging en het vermogen zoals tegenwoordig.

Er zijn diverse klassen waarin gereden kan worden en Dacia heeft ervoor gekozen om deel te nemen in de "No Limit" klasse. De naam zegt het al: hierin is men geheel vrij wat betreft het voertuig; er is geen minimum gewicht, keuze van motor is onbeperkt, bandenkeuze is geheel vrij, zelfs het spoilerpakket gelden geen restricties voor.

[image=collection,2011,dacia-duster-no-limit-buizenframe,right]dacia-duster-no-limit-buizenframe.jpg[/image]Er wordt deelgenomen met een Dacia Duster. Nou ja, een Duster... Hij heeft de naam van de SUV en het uiterlijk is ook nog herkenbaar, maar daar houdt dan ook elke vergelijking op met de Duster zoals we die kennen.

Deze "No Limit" Duster is geheel opgebouwd rond een buizenframe. De motor is afkomstig van Nissan en levert 850 PK in een 3,8 liter V6 bi-turbo uitvoering. Het maximale koppel dat deze motor levert bedraagt 900 Nm.

Het huidig record (10 min en 1,42 sec) staat al sinds 2007 op naam van Nobuhiro Tajima en ook dit jaar zal hij weer een recordpoging ondernemen. Het doel is om dit jaar de 10 minuten grens te doorbreken. Er is weer een stuk geasfalteerd dus de kans wordt steeds groter dat dit lukt. Een behoorlijk stuk van de race wordt afgelegd op relatief onverharde weg. Het vertrekpunt ligt op een hoogte van 2860 meter en het eindpunt ligt op 4301 meter. Dit houdt een stijging in van 1441 meter. De weg kent 156 bochten, van flauwe bochten tot echte haarspeldbochten.

[image=collection,2011,jean-philippe-dayraut,right]jean-philippe-dayraut.jpg[/image]Deze race wordt door Jean Philippe Dayraut gereden voor Dacia.  Hij droomde al heel lang van deelname aan de Pikes Peak Hill Climb in een extravagante auto zoals de Duster. En hij was ook diegene die er in slaagde om Dacia en Renault Sport Technologies zover te krijgen dat ze hem vergezellen op dit avontuur.  Deze race in Colorado vraagt om maximale grip ondanks het feit dat het wegdek wisselt tussen asfalt en losse ondergrond. Alleen professionele coureurs maken een kans deze monsterrace met goed gevolg af te leggen. Met diverse titels  van verschillende races op zak is Jean Phillipe de ideale persoon.

"De Pikes Peak Hill Climb is het enige evenement waar je de kans krijgt om een dergelijk monster te bedwingen bij snelheden van 200 kmh op wisselende ondergrond. Ik ken geen andere vorm van motorsport waar dergelijke auto's zijn toegestaan", aldus Jean-Philippe.

Hieronder vind je foto's van de Dacia Duster die gaat deelnemen:


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.