Dacia Duster

Dacia Software

01-05-2011
RichardMCV
Overig
0

[image=collection,2011,aanpassen-teller-unit-dacia,right]aanpassen-teller-unit-dacia.jpg[/image]Een Dacia is een redelijk eenvoudig vervoersmiddel (gelukkig maar) waar we zelf nog aan kunnen sleutelen. Het is niet zo dat men bij de garage meteen roept: "we hangen er even een laptop aan om alles uit te lezen". Is ook niet nodig want de meest elementaire meldingen kun je zelf oproepen via je boordcomputer.

Toch zit er in "onze" Dacia ook wel enige electronica. Denk bijvoorbeeld aan het motormanagement (gemonteerd naast de accu). Of aan de UCH, dat zwarte kastje links onder het dashboard. Maar ook de tellerunit met de snelheidsmeter en de toerenteller werkt door middel van electronica.

Het mooie van electronica is dat ja (vaak) via software allerlei parameters kunt wijzigen.  Zo bestaat er dus een stukje software waarmee je de eigenschappen van de tellerunit kunt aanpassen.

Helaas beschik ik niet over deze software en/of kabel om deze wijzigingen te kunnen maken, wel kwam ik hierover afbeeldingen tegen.

Zoals je op de grote afbeelding hieronder kunt zien, zijn er best wel veel instellingen aan te passen. Aan de linkerzijde bijvoorbeeld kun je instellen hoe de brandstofmeter moet reageren. oftewel, bij hoeveel liter er weer een balkje mag verdwijnen. Het scherm daar rechts naast geeft aan bij welke frequentie een bepaald toerental moet worden aangegeven. Het scherm daar weer rechts van heb ik even geen idee van wat de bedoeling is. Daarnaast krijgen we de instellingen voor de snelheidsmeter. en het scherm geheel rechts geeft temperatuurmeter weer. Je ziet een viertal waarden staan ( 50, 80, 105, 115) bij deze getallen horen steeds twee balkjes. De andere waarden die je vermeld ziet staan zijn wwerstandswaarden van de temeratuursensor. Hiermee is dus het gedrag te wijzigen van de balkjes die weergegeven worden.

Daaronder in het midden zie je een balk met versienummers. Dit nummer kun je ook weer vinden in je tellerunit. Mijn MCV heeft software-versie 7102. De tabellen geven diverse waarden weer waarvan ik op dit moment niet weet hoe deze te lezen. Wel weet ik dat de software niet zomaar uit te lezen is; dit heb ik namelijk gemerkt bij het chiptunen van mijn MCV.

Hieronder zie je de afbeelding van de software: (afbeelding komt van een russische site)

aanpassen teller

Als er toevallig iemand is die hier meer informate over heeft dan houd ik me daarvoor aanbevolen.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.