Dacia Duster

De Duster van Rien

19-03-2011
RichardMCV
Dacia Duster
0

[image=collection,2011,de-duster-van-rien (7),right]de-duster-van-rien-72.jpg[/image]Hieronder volgt het meegezonden verhaal van Rien: Mijn Duster Eind augustus 2010 bestelde ik onze Duster, zwart Nacré, 1600 benzine, Laureate met trekhaak maar zonder radio. Vanaf dat moment ontdekte ik ook de verschillende Daciasites, waar ik nog steeds dagelijks op surf.

Wat toen opviel was dat de voornaamste opmerking over de auto ging over veel geluid bij bepaalde snelheid. Na een proefrit vonden wij dat wel meevallen. Wij waren een Landrover Freelander, diesel, gewend. Op 14 februari 2011 hebben wij onze Duster opgehaald en dat was voor ons een andere auto dan wij besteld hadden. Door de nieuwe E5 motor was het motorgeluid aanmerkelijk minder dan van onze Freelander. Prima dus. Je hoort wel meer geluid van de wielen/banden. Oneffenheden in de weg klinken sterk door. Zal eens naar de bandenspanning kijken.

Inmiddels hebben we 2347 km gereden en het is een genot !! Volgens de computer rijden we 7,7/100km. Ongeveer de helft snelweg ( rond de 3100/3200 toeren) en de rest stad. Ik houd ook bij het tanken de liters en de kilometers bij en dan kom ik op 7,3/100km. Mooi toch.

[image=collection,2011,de-duster-van-rien (4),right]de-duster-van-rien-4.jpg[/image]Op Internet zijn we na het bestellen gaan zoeken naar een aantal accessoires. De radio natuurlijk. Wij waren een gsm-carkit en een navigatiesysteem met 7 inch scherm gewend en wilden dat graag terug.

Wij hebben een radio gekocht bij Gadget Discount. De radio heeft geen merknaam maar wel wat wij wilden nl :radio, dvd, v-cd, usb-, sd-card-, i-podaansluiting, dvb-t, bluetooth en navigatie. Het is een klapscherm met diverse achtergrond kleuren, waarbij ongeveer de rode kleur van de Duster, een resolutie van 800x480 en een 7 inchscherm. Kosten €449. Dezelfde radio was bij Navaudio €100 duurder. Navigatie is iGomyway8 en de leverancier verzorgt gratis updates. Bluetooth werkt prima, alleen jammer dat je het adresboek niet over kunt zetten. Wel herkent ie gekozen en ontvangen telefoonnummers en onthoudt die.
Ook jammer is dat de gebruiksaanwijzing alleen in het Engels is en op heel klein formaat. Er wordt uitleg gegeven met [image=collection,2011,de-duster-van-rien (15),right]de-duster-van-rien-152.jpg[/image]afbeeldingen van de menuknoppen op het scherm en het toestel. Die afbeeldingen zijn zo klein dat ze met een vergrootglas amper te lezen zijn. Vergroten met de scanner lukte ook niet. De verkoper probeert een pdf-bestand te krijgen.
De speakers, Pioneer 2 weg luidspreker TSG1312l, 2x 2 speakers, kochten we bij Conrad voor €72. Daar bestelden we gelijktijdig een autothermometer 3 in 1 en een 3-voudige sigarettenaansteker verdeler, maar deze 2 dingen hebben we rap teruggestuurd want die werkten niet. Later heb ik een in/out thermometer gekocht bij Autospul.nl ( €7 en net zo veel verzendkosten. Aanpassen van de sigarettenaansteker heb ik opgegeven. Ik kreeg op de site geen behoorlijk antwoord en heb nu een [image=collection,2011,de-duster-van-rien (15),right]de-duster-van-rien-153.jpg[/image]12V splitter met USB die past in de bekerhouder gekocht bij Conrad. Die kost €14 en is ook te koop bij Halfords. Mooi ding. Het blauwe licht is weg, want in het ene gat zit de thermometer en in het ander heb ik de sigarettenaansteker zitten.
Bij Car Electro kochten we een kentekenplaathouder met camera en een parkeermodule met parkeersensoren tbv beeldscherm en camera. Dat was een bedrag van €136. Als de achteruit ingeschakeld wordt gaat de camera ook aan en op het scherm komt gelijktijdig een raster te staan als hulpmiddel voor de afstand die je tot de obstakels achter de auto hebt. De piepjes zijn er ook.
Bij Daciaparts kochten we de armsteun,139.€90, de rubber matten 34.95 en rubber rand in het motorcompartiment.

[image=collection,2011,de-duster-van-rien (14),right]de-duster-van-rien-141.jpg[/image]De matten en de rubberrand heb ik er natuurlijk zelf aangebracht, maar de rest heb ik in laten bouwen bij http://www.astra2se-benelux.be in Nieuwmoer, België. Dat is voor mij vlakbij en een prima plek. Inclusief materiaal was ik €265 kwijt.

Na twee dagen heb ik al spatlappen vóór besteld bij de dealer. Die vroeg daar €95 voor inclusief montage en €54 zonder montage. Die schroefjes indraaien heb ik met een glimlach zelf gedaan.
Ook de dubbele bodem zoals beschreven in de technische vraagbaak heb ik zelf aangebracht (€36). Het was een prima gebruiksaanwijzing en een fluitje van een cent. Wel praktisch, want alle losse spulletjes liggen nu onder de klep. Ik had al de beschermmat voor de kofferbak besteld ( €65) Die was nu aan de grote kant maar die heb ik vastgeschroefd.

Ik zit te springen om weer te kunnen rijden !!

Rien Maas

Hieronder vind je de complete foto-serie die Rien heeft gemaild van zijn Duster:


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota