Dacia Duster

Een nieuwe Dacia

07-07-2011
RichardMCV
Overig
0

[image=collection,2011,Dacia-MPV,right]Dacia-MPV-5.jpg[/image]De geruchten werden steeds sterker maar ook Dacia-personeel ontkende het bestaan van de nieuwe Dacia MPV niet langer. Toch hadden we er nog steeds geen fotomateriaal van.

Maar er zijn eindelijk spionage-foto's opgedoken. En nu iedereen wakker geschud is zal het dan ook niet meer lang duren voordat er foto's van het model maar dan zonder camouflage verschijnen.

Officieel heeft de auto op dit moment alleen nog een codenaam: J92. Het schijnt echter dat de auto Popster genoemd gaat worden.

Eigenlijk is het slecht nieuws. Voor de concurrentie bedoel ik. Met deze MPV gaat Dacia slag leveren tegen de gevestigde orde van MPV's. De grootte van de auto wordt geraamd op 4,5 meter. Mogelijke concurrenten: Opel Zafira, Ford C-max, Citroen C4 Picasso en zelfs de Renault Scenic. Echter zoals we gewend zijn van Dacia zal de luxe-uitstraling niet van doorslaggevend belang zijn maar het praktisch nut. Gezien de hoge opbouw en het feit dat er ook een bestelversie (codenaam K67) van gaat komen ligt het voor de hand dat deze auto voorzien is van schuifdeuren. Ze kunnen echter ook als 2 aparte modellen geleverd worden. Naar het motoren-aanbod is het nog gissen; het ligt echter in de lijn der verwachting dat gewoon de huidige motoren gebruikt zullen gaan worden. De productie zal waarschijnlijk in de fabriek in Tangiers, Marocco, gaan plaatsvinden.

Wie de foto's goed bekijkt zal enkele verschillen vinden. Zo zijn er meerdere types velgen te zien. Dat betekent dat er meer voertuigen rondrijden. Twee verschillende kentekenplaten zijn in ieder geval zichtbaar; de S 0529 BBV en de S 0530 BBV. Er blijkt te worden testgereden met zowel de persoons-versie alsmede de bestel-versie! Kijk je goed naar de foto bovenaan dit artikel dan zie je duidelijk dat deze versie , net als de MCV, twee ongelijke deuren achter heeft. Kijk je naar de foto hier onder in het album waar de man met het felgele vestje staat, dan zie je goed dat de MPV inderdaad een bus-achtig model heeft en dus redelijk hoog is. Ook kun je hieronder een foto zien waarin duidelijk zichtbaar is dat het model een schuifdeur aan de rechterzijde heeft; aan de linkerzijde lijkt geen deur te zitten. Er is namelijk geen handvat zichtbaar achter de bestuurdersdeur. Kijken we naar de daklijn dan lijkt het een ideaal dak voor een zonnedak-montage. De auto zal waarschijnlijk ook leverbaar worden met een achterklep die omhoog scharniert; op één van de foto's is namelijk te zien dat er een ruitenwisser gemonteerd is die bijna de hele ruit wist...

Hoe het model hier ontvangen zal worden is natuurlijk niet te zeggen. Het zal nog meer ruimte bieden dan de Logan MCV heeft. Kijk je echter naar de modellenlijndan zie je het volgende: Als eerste was er de Logan sedan. Deze werd maar mondjesmaat verkocht. Vervolgens kwam de MCV uit. Dit moedel sloeg beter aan mede dankzij de ruimte. Met het verschijnen van de Sandero en de Duster kreeg de MCV ineens concurrentie uit eigen huis en veel mensen bleken de enorme ruimte van de MCV niet nodig te hebben. Er zijn zelfs veel MCV-rijders die de auto hebben ingeruild voor een Duster. Ruimte is blijkbaar niet altijd een criterium. En ruimte heeft de Popster wel in overvloed. Wellicht wordt er een heel andere doelgroep mee bereikt. En wat mijzelf betreft: Ik waardeer de enorme ruimte van mijn MCV en hoewel ik de Duster zeer geslaagd vind is deze toch te klein voor mij. Wellicht dat de Popster een waardig opvolger kan zijn voor mijn MCV als de tijd rijp is...


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota