Dacia Duster

Halogeenlamp met xenon-gas

31-05-2011
RichardMCV
Overig
0

[image=collection,2011,halogeen-lamp-met-xenon-gas,right]halogeen-lamp-met-xenon-gas-1.jpg[/image]Alweer een hele tijd geleden heb ik gepoogd om xenonlampen in mijn Logan MCV[/url] te monteren. Dat is toen mislukt omdat het lichtbeeld niet goed was. Er was dermate veel strooilicht dat de tegenligger verblind zou worden. Jammer, want het gaf wel erg veel licht. En aangezien het wattage van de lampen lager lag dan van de conventionele lampen werden ze ook minder warm.

Vervolgens heb ik een hele tijd niets met de verlichting gedaan. Tot vandaag. Ik sprak vandaag met een verkoper in automaterialen die ik ondertussen goed ken en het onderwerp xenon kwam weer ter sprake. Hij had iets nieuws voor mij om te proberen.

Het merk OLYMPIA heeft halogeen-lampen op de markt gebracht die gevuld zijn met xenon-gas. Het worden ook High-lumen lampen genoemd. Omdat ze volledig gevuld zijn met xenon-gas, kunnen ze zelfs een hoger aantal lumen opbrengen dan een conventionele xenon HID kit. Daarnaast zijn ze "plug and play" waardoor je dus geen ballasten hoeft te monteren wat bij xenon wel het geval is.

Ik heb de lampen meegenomen om te testen; zouden ze goed bevonden worden dan kon ik ze afrekenen en anders nam hij ze gewoon weer terug.

Dus motorkap open en een lamp wisselen. Daarna de lampen aangezet en je ziet overduidelijk een heel andere kleur. Deze nieuwe lampen hebben kleurtemperatuur 8000K; dit betekent wit licht met een blauwe gloed.

Een heel verschil. Het lichtbeeld was ook goed. Totdat ik erachter kwam dat het lampglas (nouja, glas... kunststof dus..) zo heet werd dat je het niet meer kon aanraken!

Binnen een halve minuut kon je je hand er niet meer tegenaanhouden!!! in tegenstelling tot de conventionele lamp waarbij het lampglas gewoon vast te houden was.

Zo snel mogelijk de verlichting uitgezet om alles te laten afkoelen. Gelukkig is er geen schade aangericht. Nu, een half uur later, voel ik het nog steeds in de palm van mijn rechterhand dat deze lamp zo heet werd. Desondanks hebben deze lampen net als de gewone lampen een wattage van 60/55W.

Halogeenlamp

Het kleurverschil is overduidelijk te zien; links de nieuwe lamp en rechts dus de conventionele lamp. Deze set ligt in de winkel voor een bedrag van rond de €25. Begin er echter niet aan; het is weggegooid geld en hoogstwaarschijnlijk breng je door de hitte schade aan aan je lampunit...  Wees gewaarschuwd...

(deze set maakt dus rechtsomkeerd naar de verkoper...)

Close-up van de lampen om ze duidelijk te kunnen herkennen:

Halogeenlamp

Ter info: om de lampen zit een extra glaasje. Als je goed kijkt naar de lamp dan zie je dat dat glaasje  middels een aantal lipjes (4 stuks) geklemd is aan de normale behuizing. Dit klemmen is echter zo slecht uitgevoerd dat de glaasjes gewoon rammelen..


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota