Dacia Duster

De verlichting van de Dacia Lodgy

10-09-2012
RichardMCV
Dacia Lodgy
0

Bij veel auto's kun je bijna niet bij de lampen komen wanneer het nodig is om deze te vervangen. Gelukkig is dat bij Dacia (nog) niet het geval. ja, de mistlampen zijn wat lastiger te bereiken maar met enig geduld is dat ook te doen.

De Lodgy maakt nog geen gebruik van LED verlichting dus het zal nog voor kunnen komen dat er een lamp stuk gaat.

LED verlichting is er tegenwoordig in allerlei kleuren en helderheid, daarnaast is het ook nog ongevoelig voor schokken.

Wellicht zal het niet lang meer duren voordat Dacia hiertoe overgaat. Het vervangen van de lampen gaat nog steeds op een eenvoudige wijze; de lampen zitten of met een veertje vast of ze zitten met een houder in de verlichtingsunit gedraaid.

De koplamp is van het type H4, 60/55W. De lodgy beschikt ook over verlichting voor overdag, deze lamp zit bovenin de lampunit en is van het type P21W. De markeringslichten moeten een kwart slag worden gedraaid om deze te verwijderen en zijn van het type W5W. De richtingaanwijzers zijn van het type PY21W; ook deze moeten een kwartslag worden gedraaid. Overigens raad men in het handboek aan dat men een bezoek aan de dealer brengt voor het vervangen van een mistlamp/lampje; dit geeft al aan dat je er niet erg makkelijk bij kunt.Het gemonteerde type is H16LL.

Bij de achterlichten zijn soortgelijke lampen gemonteerd. Om bij de lampen te kunnen moet de gehele unit losgenomen worden. Dit wordt gedaan door de beide schroeven los te draaien die zichtbaar worden als de achterklep openstaat.

De gewone lamp die gecombineerd is met het achterlicht is van het type P21-5W. Ook hier is de richtingaanwijzer, net als aan de voorzijde, van het type PY21W. De achteruitrijlamp en de mistlamp achter zijn beide van het type P21W.

Het derde remlicht kan men vervangen door aan de binnenzijde de beide schroeven los te draaien. Vervolgens moeten twee metalen klemmetjes met een schroevendraaier ontgrendelt worden. vervolgens kun je vanf de buitenkant de lamp vervangen. Hier is het type W16W gebruikt.

De kentekenverlichting is eenvouig vanaf de buitenzijde te vervangen. Het wordt met een lipje vastgehouden. Gebruikt lamptype: W5W. Dan hebben de ook nog de zij/knipperlichten. Deze moet voorzichtig een stukje naar voren toe om deze vervolgens een kwartslag te draaien. Ook hier is lamptype W5W gebruikt.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.