Dacia Duster

Het Dacia Media NAV systeem, deel 1

19-09-2012
RichardMCV
Evenement
0

Dacia gaat met haar tijd mee. Dat zien we ook aan de ontwikkeling van opvolgers en nieuwe modellen. De consument wil immers progressie zien, evolutie zo je wilt.

De Dacia Lodgy is het eerste model dat een compleet nieuw audio systeem heeft gekregen. Geen standaard radio meer, maar een heus 2DIN systeem, af fabriek ingebouwd als je voor die optie gekozen hebt.

Tijdens mijn proefrit met de Lodgy, mogelijk gemaakt door de firma Munsterhuis, heb ik niet alleen de auto beoordeeld; ook het audiosysteem heb ik aan een nauwkeurige inspectie onderworpen.

Om maar bij het begin te beginnen:

MediaNAVHet Media-NAV systeem dat Dacia optioneel aanbied (495 euro) is kort gezegd een Radio op dubbeldin formaat met een 7 inch (1 inch is 2,54 cm) touchscreen waarop de niet alleen de navigatie wordt getoond, ook alle instellingen, opgeslagen radiozenders, muziek-informatie en nog veel meer wordt hierop zichtbaar gemaakt.

Wat zijn de mogelijkheden? Ten eerste natuurlijk is het een radio. Dat is mooi maar het is nog niet alles. Ten tweede namelijk is het een navigatiesysteem. Het kan ook overweg met Bluetooth apparaten om draadloos verbinding te maken. Het heeft een USB-aansluiting (broodnodig, want hiermee moet je de Navigatie updaten) en een 3,5mm stereo jackplug. En eigenlijk is dat het. Kun je er film op kijken? antwoord is nee. Kun je er cd's instoppen? antwoord is wederom nee. DVD's dan? ook weer nee. Je kunt toch wel een SD-geheugenkaart plaatsen? Ook hierop is het antwoord helaas: nee.

Wel kun je via de USB of Jackplug een externe muziekbron op aansluiten zoals een Ipod. Besturing van deze Ipod is alleen mogelijk via de Ipod; alleen het geluid kun je via het Media-NAV laten horen.

Over geluid gesproken: Hoe is de kwaliteit van de luidsprekers? ik heb ze er niet uit gehaald om te zien welk vermogen ze aankunnen maar voor de gemiddelde persoon geven ze meer dan voldoende lawaai weer als het volume opgeschroefd wordt. En dit klinkt ook nog behoorlijk goed ook. In ieder geval een stuk beter dan de standaard speakers die 5 jaar geleden in mijn Logan MCV zaten gemonteerd.

Dit audio-systeem blijft overigens niet voorbehouden aan de Dacia Lodgy; ook de nieuwe Dokker, de Dokker VAN, de nieuwe Logan sedan en de nieuwe Sandero krijgen dit systeem. Daarnaast gaat het ook gebruikt worden in de diverse Renaults. De kersverse nieuwe Clio is een van de eerste Renaults die hiermee uitgerust (kunnen) gaan worden; wellicht voorzien van extra functies…

Dit deel gaat over het radio-gedeelte van het Media-NAV systeem. Het complete systeem kent maar liefst zo'n 80 !! verschillende schermen die je kunt oproepen middels de diverse instellingen voor radio, navigatie, bluetooth en dergelijke.

Als het Media-NAV systeem uitstaat en je zet de auto op contact dan verschijnt er heel groot op het scherm een digitale klok. Zet je het systeem aan met de knop links boven het scherm dan krijg je een scherm te zien dat afhangt van het scherm waarmee je afgesloten hebt. Oftewel: heb je de vorige keer uitgeschakeld terwijl de navigatie erop stond dan gaat hij daar weer verder.

MediaNAVVanuit het hoofdscherm kun je kiezen voor: Radio, Media, Telefoon, Kaart, NAVI en INST. We gaan nu voor RADIO. Het scherm dat getoond wordt, is een toonbeeld van eenvoud. In het midden van het scherm wordt de frequentie weergegeven waarop de zender haar uitzending verzorgt. De eerste knoppen links en rechts daarvan sturen je telkens 0,5 MHz terug (of verder) om zelf een zender te kiezen / bij te stellen. De beide andere knoppen links en rechts van de frequentie-weergave sturen je door naar de eerstvolgende sterke zender.

Linksboven in het scherm staat een pulldown-menu waarin je een keuze kunt maken voor de FM-band of de AM-band. Voor de meesten onder ons zal deze vrijwel altijd op FM staan. Overigens heeft deze radio ook RDS. Dit houd in dat op het scherm informatie verschijnt over de zender of die door de zender zelf wordt meegestuurd. Rechts bovenin in het scherm staat nu de tijd weergegeven.

Onder in het scherm zie je een vijftal "knoppen". De meest linkse knop (die met het huisje) zorgt ervoor dat je teruggaat naar het hoofdmenu van het Media-NAV systeem. Met de knop "HOOFD" kom je eigenlijk in het basisscherm van de radio weer. Dus waar de frequentie wordt weergegeven en de knoppen voor de frequentie-keuze. De knop "lijst" geeft je de mogelijkheid om door de laatst gekozen zenders te gaan. de laatse 36 keuzes worden onthouden. Met de knop "VOORINST" kom je bij de zenders die opgeslagen zijn.

Kies je voor de knop "OPTIE" dan ga je door naar een aantal instellingen die je kunt maken. Zo kun je de RDS-functie aan of uitzetten, de TA (traffic Announcement oftewel verkeersinfo) kan aan- danwel uitgeschakeld worden. Je kunt ook een keuze maken voor alleen regionale zenders of alleen nieuws-zenders. Ga je met de pijltoetsen naar beneden dan krijg je nog een instellingen-pagina voor de radio met al minder aantal keuzes. Je kunt hier de AM-band uitschakelen; dit houd in dat je keuzemogelijkheid voor de AM wordt uitgeschakeld. Het pulldown menu blijft wel aanwezig maar het heeft geen functie meer en reageert dus ook niet.

Het geluid harder en zachter zetten kan op twee manieren: via de + en - toets in het midden boven het scherm of via de bediening aan de stuurkolom. Ook deze bediening is kinderlijk eenvoudig.

Tijdens mijn testrit bleef de radio goed spelen en gaf geen storingen de ontvangst. Er werd vlot doorgeschakeld naar een nieuwe frequentie van de gekozen zender.

Hieronder vind je afbeeldingen van de diverse schermen die je kunt zien in het radio-gedeelte:

(klik op de foto's voor een vergroting):

Nieuwsgierig geworden naar meer informatie over dit systeem? Uitleg over het navigatie-systeem volgt snel.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.