Dacia Duster

Luidsprekers in je Dacia aanpassen, deel 1

12-06-2012
RichardMCV
Overig
0

Mijn MCV is origineel geleverd met luidsprekers van het merk Blaupunkt. In combinatie met de originele radio ging het geluid nog wel, maar voor iemand die wel van een leuk stukje muziek houd is de grens al snel bereikt met deze speakers aangezien ze bijna geen vermogen kunnen hebben en daarom snel vervormen.

Deze Blaupunkt-speakers heb ik dus al vrij snel vervangen door andere speakers. Doordat ik dezelfde inbouwmaat heb genomen was het niet nodig om wat aan te passen. Gewoon het luidsprekerrooster verwijderen, schroeven van de speaker losdraaien en de nieuwe weer plaatsen. Een eenvoudig klusje dat een ieder kan doen.

Maar aangezien ik nu het audio-systeem nog verder ga aanpassen heb ik ook aan de Pioneer speakers niet genoeg die ik nu in de auto heb. Deze kunnen een vermogen aan van 25 Watt RMS. Met de versterker die geplaatst gaat worden zullen deze geen lang leven meer hebben; daarom ga ik andere speakers plaatsen die het wel aankunnen.

Dit houdt echter in dat ik naar speakers ga van een andere diameter. Deze passen echter niet standaard in de deur dus is er werk aan de winkel. In eerste instantie was het de bedoeling om de huidige houder aan te passen. Dit werd echter lastig omdat deze namelijk niet overal even dik is. Een andere optie is het maken van luidspreker-ringen. Hiermee zet je de luidspreker iets verder naar voren waardoor de magneet in de originele houder past. Tevens kun je door deze ringen op de juiste maat te maken ook grotere speakers plaatsen.

En dat is dus precies wat ik gedaan heb. Ik heb een dunne plaat hout genomen waarin ik een gat met de benodigde diameter gezaagd heb. Dit moest nauwkeurig gebeuren aangezien de rand van dit gat strakt dient als aanslagrand voor de kopieerfrees. Vervolgens deze plaat vastgeschroefd op eens tuk MDF van 18 mm dik. Met de kopieerring in de bovenfrees is het daarna eenvoudig om een ronding te frezen.

De binnenzijde heb ik met de decoupeerzaag gedaan aangezien je deze binnenrand namelijk niet weer ziet. Vervolgens met de bovenfrees een sponning aangebracht omdat deze luidspreker-ring over de originele houder gemonteerd wordt. Daarna heb ik de gemaakte ringen eerst gepast op de houder in de deur. De ringen zijn echter nog niet klaar; ze moeten nog geschuurd worden en in de lak gezet worden aangezien de binnenzijde van de deur vochtig kan worden en MDF zou dit vocht dan opnemen.

Eigenlijk zou je voor deze toepassing dan ook groen MDF moeten nemen omdat dit vochtwerend is maar een aantal keren lakken kan ook.

Deze MDF ringen hebben een dikte van 18mm. Dit is ook wel nodig ook want de nieuwe speakers hebben aan de achterzijde een flinke magneet zoals je wel kunt zien bij de afbeeldingen hierboven.

Zodra deze luidspreker-ringen klaar zijn kan ik aan de slag met kabels trekken naar de laadruimte waar alles bij elkaar gaat komen.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.