Dacia Duster
Homepagina
Inloggen
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
FAQ
Dacia's van leden
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Terugroep-acties
Kleurplaten
Statuten
Voorwaarden
Privacy
Contact

Autobanden, hoe lang gaan ze eigenlijk mee

24-06-2013
RichardMCV
Overig
0

Criteria autobanden

De belangrijkste criteria van Daciarijders bij de keuze van de juiste autobanden zijn vaak de prijs en de kwaliteit. Voornamelijk dit laatste criterium is erg belangrijk als het gaat om de levensduur van de banden. Een band moet natuurlijk zorgen voor grip, een goede wegligging hebben en tegen alle weersomstandigheden kunnen. Autobanden moeten dus veilig zijn. Bij de aanschaf van banden is het echter niet duidelijk hoelang ze deze veiligheid kunnen bieden. De vraag is dan ook: Hoelang kunnen autobanden voor het merk Dacia nou meegaan?

Levensduur

De "levensduur" is afhankelijk van vijf factoren. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de bestuurder van de auto, wat is zijn of haar rijgedrag? Logischerwijs verslijten banden sneller indien er vaak wordt afgeremd. Dit kan deels worden voorkomen door de auto eerst even uit te laten rollen. Ook is te hard rijden slecht voor de band. Daarnaast ligt het aan het de band zelf, oftewel de tweede factor: Is er wel een juiste bandenspanning? Een te lage bandenspanning zorgt voor een snellere afbreuk van de band door een slechte wegligging. Tevens zorgt dit voor een verhoogd brandstofgebruik!

Bij een te hoge bandenspanning kan er tevens slijtage optreden. Factor drie heeft te maken met het soort band. Indien er het gehele jaar wordt gereden met alléén zomerbanden of met alléén winterbanden gaan deze minder lang mee. De vierde factor is het merk en het type. Merken verschillen en dat geldt ook voor autobanden. Betrouwbare en kwalitatieve banden behorend bij het merk Dacia worden o.a. geproduceerd door GoodYear, Hankook, Bridgestone en Dunlop. Aan te raden kwaliteitsbanden voor Dacia modellen zijn:

  • Dacia Duster: GoodYear DuraGrip (vanwege de grip op zowel verharde als onverharde wegen).
  • Dacia Lodgy: Dunlop SP StreetResponse (vanwege een laag brandstofverbruik én zeer goed op droog wegdek).
  • Dacia Logan: Hankook Kinergy ECO K425 of de GoodYear DuraGrip (vanwege de stabiliteit, brandstofefficiëntie en de grip)

Van links naar rechts: Hankook Kinergy ECO K425, dan de Goodyear DuraGrip en vervolgens de Dunlop SP Streetresponse. (klik op een foto om deze te vergroten).

Stille banden

Er zijn ook producenten die gebruik maken van materiaal die de band "stiller" maakt. Het gevolg hiervan is dat banden sneller gaan slijten. Indien je banden wilt die langer meegaan is het raadzaam om geen stille banden te kopen. Feit is wel dat stille banden beter zijn voor het milieu. Indien u toch voor het milieu kiest, is de Hankook Kinergy juist een goede optie, vanwege het feit dat dit type band zorgt voor brandstofbesparing.

De laatste factor heeft te maken met het wegdek waar je op rijdt. Vanzelfsprekend verslijten banden eerder op een onverhard wegdek dan op geasfalteerde wegen. Pas daarnaast op met te hard rijden over stoepranden en drempels.

Het blijft erg lastig om in te schatten hoelang een band precies mee kan gaan. Gemiddeld genomen gaan autobanden tussen de 40.000 en 80.000 kilometer mee. Ondanks dat men rekening houdt met alle factoren kan er altijd iets gebeuren waardoor de banden niet meer als veilig beschouwd kunnen worden. Al met al is de kans groter dat ze langer meegaan als ze op een juiste manier worden gebruikt. Let daarbij dus altijd op de genoemde factoren!

Dit is een gastblog geschreven door www.WelkeAutobanden.nl


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota