Dacia Duster

Paneelklemmen verwijderen, een lastige klus?

11-06-2013
RichardMCV
Overig
0

Paneelklemmen verwijderen Een autofabrikant wil eigenlijk maar één ding: geld verdienen. Dat betekent dat het produktieproces zo optimaal mogelijk moet verlopen. Een heel belangrijk item daarbij is de doorlooptijd. Oftewel: hoe snel kan een bepaald gedeelte van het proces worden uitgevoerd.

Robots lassen de diverse onderdelen van de carrosserie aan elkaar. Motor en aandrijving worden vaak als compleet deel gemonteerd. Stoelen en achterbanken worden elders gemaakt om de montagetijd in het proces zo kort mogelijk te houden.

Paneelklemmen verwijderen Een item dat daarbij veelvuldig naar voren komt is de montage van diverse deurpanelen bijvoorbeeld. Of het aan elkaar bevestigen van twee kunststof delen. Hiervoor worden handige paneelklemmen gebruikt, in vele soorten, maten en kleuren. Tijdens de montage zijn ze zeer handig. Als er echter een paneel gedemonteerd moet worden vanwege bijvoorbeeld schadeherstel of wanneer er een klusser (zoals ik) weer eens aan het klussen slaat, doet moet het betreffende deel weer verwijderd worden. Dit blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn. De “handige” clips beschikken maar al te vaak over weerhaakjes waardoor demontage lastig is. Gelukkig bestaan hiervoor speciale gereedschappen.

Paneelklemmen verwijderen Gebruik van het juiste gereedschap is erg belangrijk aangezien gebroken klemmetjes een probleem vormen. Niet alleen is het lastig om het werkstuk alsnog vast te zetten, ook de aanschaf van het juiste model is vaak moeilijk. Je zult dan met de gebroken delen naar de dealer moeten gaan zodat ze een poging kunnen wagen om een of meer nieuwe delen te bestellen. Daarnaast is het zo dat wanneer je de klemmetjes niet op de juiste manier losmaakt, dat ze hun kracht verleizen waardoor ze onbruikbaar worden.

Paneelklemmen verwijderen Voor het losnemen van dergelijke klemmetjes bestaan veel verschillende soorten gereedschap. Van een tang met instelbare bekken (meest veelzijdig) tot aan een hele set van tangen met diverse afmetingen. De voorkeur gaat uit naar twee specifieke sets. De ene set is uitgevoerd in RVS en de andere set in kunststof.

In alle gevallen moet je zeer zorgvuldig te werk gaan omdat veruit de meeste klemmetjes niet bedoeld zijn om vaker te verwijderen.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota