Dacia Duster

Velgen en banden weetjes

19-01-2013
RichardMCV
Overig
0

Velgen en banden weetjes Als men vroeger het wiel niet had uitgevonden dan hadden we nog mooi met lege handen gestaan. Onze Dacia's zouden er dan ook niet zijn geweest. Maar we hebben geluk gehad.

Ondertussen zijn er op de Dacia's verschillende bandenmaten geleverd. Af fabriek werden er in het begin 14 inch velgen gebruikt voor de Logan-serie. Al snel werd dit gewijzigd in 15 inch. We hebben het dan over de bandenmaat 185/65/15.

Deze maat is standaard tegenwoordig bij Dacia. Zowel de nieuwe Sandero alsook de Lodgy worden hiermee geleverd. De nieuwe Stepway is de uitzondering op de regel. Deze wordt geleverd met een andere bandenmaat, namelijk 205/55/16.

De Sandero wordt geleverd met volledige wieldoppen. Afhankelijk van de uitvoering is dit wieldop "Aracaju" of "Groomy". Beide types hebben het 15 inch formaat. Optioneel kan de Sandero geleverd worden met lichtmetalen velgen. Af fabriek wordt dit dan het type "Empreinte". Het is echter aan te raden om dit NIET te doen! Hiervoor is een hele goede reden.

Als de Sandero namelijk gewoon aangeschaft wordt dan wordt deze geleverd op 4 banden met velgen, toch? juist. Beslis je echter bij de koop dat de dealer de auto af fabriek met lichtmetalen velgen laat komen dan heb je jezelf te pakken in financieel opzicht. Je betaalt namelijk extra voor de lichtmetalen velgen terwijl je stalen velgen in de fabriek achterblijven. Met andere woorden: Bestel de auto op gewone velgen en bestel de lichtmetalen velgen pas als je de auto hebt.

De Lodgy wordt geleverd met twee verschillende bandenmaten. Niet alleen de standaard maat van 185/65/15 wordt gebruikt, er is ook een lichtmetalen velg die op de Lauréate optioneel is en op de Prestige versie standaard. Deze velg heet "PANACHE". Deze velg heeft de bandenmaat 195/55/16. Doordat de velg 1 inch groter is moet de band 1 inch kleiner worden om geen afwijking in de teller te krijgen. Het getal 55 in de bandenmaat staat voor de wanghoogte van de band. Net zoals dat bij de andere band 65 is.

Beide banden hebben dezelfde wielomtrek waardoor het voor de teller van de auto niet uitmaakt welke band/velg combinatie er gemonteerd wordt. Oftewel: de voor de Lodgy leverbare lichtmetalen velgen passen ook op de Sandero. Maar let op: dit is niet het geval bij de Sandero Stepway!!

De Stepway wordt namelijk af fabriek al geleverd op 16 inch velgen maar met een afwijkende bandenmaat van 205/55/16. Deze heeft een andere afrolomtrek dan de 16 inch van de Lodgy. Zou je deze velgen gaan wisselen dan krijg je een afwijking op je kilometerteller.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.