Dacia Duster

Een Dacia tweedehands kopen?

03-11-2015
Joost
Overig
0

Tegenwoordig kopen veel Nederlanders een tweedehands auto. Het scheelt veel geld. Zeker als je na gaat dat binnen een jaar nieuwe auto's 40% van hun waarde verliezen. Een auto bij een particulier kopen is niet altijd zonder risico's. Daarom geven wij je graag wat tips om veilig een tweedehands Dacia te kunnen kopen. Bedenk wat je uit wilt geven aan je nieuwe auto en wat je kunt missen. Denk hier goed over na: bij een auto komen ook onvoorziene kosten. Geld wat je leent moet je ook weer terug betalen. En bovendien verschillen de prijzen van de Dacia modellen, kijk dus goed welke auto je nodig hebt. Op AutoScout24 zijn dit de gemiddelde prijzen voor de top-5 modellen als volgt:

tweedehands auto

Als je weet welk model je wilt, kan de prijs onderling tussen verschillende auto's zomaar eens enkele honderden euro's schelen. De waarde en de prijs van een auto worden beinvloed door verschillende factoren, zoals de kilometerstand, het bouwjaar en het uiterlijk. Als we kijken voor een tweedehands Dacia Logan, zie je dat de vraagprijs verschilt tussen de 1.950,- en 17.900,-. De gemiddelde vraagprijs is 7.736,-. Kijk dus goed wat voor jou belangrijk is aan de auto en hoeveel je hier aan uit wilt geven.

tweedehands auto

Zowel op internet, in de krant of supermarkt vind je advertenties van tweedehands auto's. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn en vergelijk, vergelijk en vergelijk. Zorg dat je weet wat een auto waard is en wat mensen vragen voor het model dat jij wilt. Koop niet zomaar de eerste de beste auto die je ziet. Extreem lage prijzen wijzen er vaak op dat er of iets mis is met de auto, of de auto is illegaal eigendom geworden.

Hier geldt dan ook: als iets te goed klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Koop nooit een auto, voordat je hem gezien hebt. Op Internet kan het er heel mooi uit zien, maar misschien is iemand wel heel goed in Photoshop of is het toch van een oplichter? Ga de auto altijd in het echt bekijken. Zorg dat je in staat bent om de conditie van de auto te kunnen beoordelen. In de regen, 's avonds of met slecht licht kun je niet alles zien. Bekijk de auto van alle kanten, zodat je zeker niks over het hoofd ziet. Vraag vervolgens om een proefritje.

Rijd even over de snelweg en even over een klinkerweg. Varieer ook je snelheid. Dit is de enige manier om te zien of de auto voldoet aan al je eisen en vooral: of deze fijn rijdt. Check, check en check nog eens. De verkoper behoort u over enige problemen of mankementen te vertellen. Het is niet zeker dat dit gedaan wordt. Vraag zeker naar de geschiedenis van de auto, wat voor mankementen hij heeft gehad en waarom de verkoper de auto weg doet. Check de kilometerstand, vraag naar de onderhoudsboekjes en vraag naar zijn ervaringen met de auto.

Ook handig om te weten: wanneer heeft de auto de laatste APK gehad. Dat je de auto bent gaan bezichtigen, wil niet zeggen dat je verplicht bent om te kopen. Dat ben je nooit. Je kunt gerust zeggen dat je er nog even over na wil denken, of dat je er toch van af ziet. Is de auto echt wat je wilt en heb je geen twijfels meer? Dan maak je goede afspraken over de prijs en wat je daar precies voor krijgt. Leg dit ook schriftelijk vast. Uiteraard zijn ook de overschrijvingspapieren van belang.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.