Dacia Duster

Bagagevloer van de Dacia Lodgy aanpassen

02-05-2017
RichardMCV
Dacia Lodgy
3

Laadruimte

Bagagevloer van de Lodgy

Bij veel auto's kun je de stoelen wegklappen. Hierdoor krijg je veel laadruimte. Bij de Lodgy wel helemaal want met ruim 2600 liter kun je toch het nodig meenemen. Toch is de bagagevloer niet zo vlak als je zou willen.

5 of 7

De lodgy is aan te schaffen in een 5-zits variant maar ook in een 7-zits variant. De carrosserie hoeft hiervoor echter niet aangepast te worden. Dit betekent echter wel dat de vloer niet vlak is. Waarom niet? heel eenvoudig: als je een 7-zits variant hebt dan hebben de passagiers op de laatste rij ook wat beenruimte nodig. Dit kun je deel maken door een hoogteverschil in de vloer.

Zelf heb ik de Lodgy gekocht als 5-persoons versie. Hier hebben we geen behoefte aan een 7-persoons versie. Ik heb veel liever laadruimte. Zodra je de achterklep van de Lodgy opent tref je een grote ruimte aan (je kunt de echo bijna horen).

Achter de achterbank is er echter een verlaagd gedeelte dat ik niet nodig heb. Uiteraard kun je daar wat spullen neerleggen. Denk bijvoorbeeld aan paraplu's. Ik heb er echter voor gekozen om het anders te doen.

bagagevloer vlak maken

In mijn vorige Dacia (de Logan MCV) heb ik al eens eerder de bagagevloer keurig vlak gemaakt. Dat heb ik nu ook weer gedaan. Ik heb de maximale afmetingen van de vloer opgemeten. Met deze gegevens ben ik naar de bouwmarkt gegaan en heb daar een plaat MDF gekocht. Schuin door de opening heb ik de plaat mee kunnen krijgen.

Thuis aangekomen heb ik de plaat weer uitgeladen. Vervolgens heb ik door middel van gewoon papier een mal gemaakt van de bagagevloer. Deze mal heb ik vervolgens op de plaat gelegd en de contouren afgetekend. Met een decoupeerzaag heb ik daarna de vorm uit de plaat gezaagd. Helaas bleek echter dat de maximale breedte net achter de wielkasten te groot was voor de plaat. Met andere woorden: de "oortjes" aan de plaat kreeg ik niet door de opening. Aangezien ik dus geen keuze had heb ik de plaat dus aangepast. Wel heb ik een ronding aan de plaat gemaakt zodat deze aansluit bij de tildrempel.

Bekleden

Nadat ik de plaat gepast had ben ik naar een winkel gegaan waar ze vloerbedekking en dergelijke verkopen. Hier hadden ze vloertegels van 50x50cm. Leverbaar in diverse kleuren; ik ben voor antraciet gegaan omdat dit goed bij de rest van de bekleding past. Ik heb een aantal tegels in antraciet meegebracht en één tegel van hetzelfde type maar dan in grijs. Dit is voor een tweede projekt dat ik gelijk met de vloer uitvoer. Om de vloertegels vast te zetten gebruik ik speciale dubbelzijdige tape. Tussen tape en tape zit namelijk veel verschil.

Letters

Mijn zoon heeft op mijn verzoek de Dacia-letters via de PC allemaal (nouja, 5 stuks) op een bepaalde grootte geprint en vervolgens uitgeknipt. Deze uitgeknipte letters heb ik op een stuk dun hout gelegd en overgetekend. Met behulp van onder andere een decoupeerzaag heb ik de letters uit de plaat gezaagd. De letters heb ik daarna voorzien van dubbelzijdige tape. Met een liniaal zijn de letters uitgelijnd (en geplakt) op de net geplakte vloertegels. Met een nieuw smal scherp mes heb ik vervolgens de letters uit de antracietkleurige tegels gesneden. Toen dit klaar was heb ik hetzelfde nogmaals gedaan maar dan op de grijze vloertegel. Hierdoor snij ik met dezelfde houten mallen dus gelijke letters uit. De nu net uitgesneden letters in grijs passen dus keurig op de plaatsen in de antraciet-kleurige bekleding! Dit is een extra "finishing touch!"

Zie de foto's hieronder:

Door het plaatsen van deze vloer heb ik maar minimaal ruimte verloren. Maar wel het gemak van een vlakke bagagevloer er voor terug gekregen!


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Anoniem
11-03-2018 om 15:59

oke, het is helemaal duidelijk dan. Ik Dank u voor uw antwoord en Hulp. mvg manish

Avatar
Clublid
RichardMCV
10-03-2018 om 16:28

Helaas, het is niet zomaar mogelijk om van een originele 5 zitter een 7 zitter te maken. Onder andere de bodemplaat is anders. De bevestigingspunten zijn niet aanwezig. Ook de gordels zijn niet aanwezig. Mocht je toch beslissen om te gaan ombouwen, denk er dan aan dat de auto opnieuw gekeurd moet worden door de RDW en dat hier ook kosten aan verbonden zijn. In de praktijk blijkt dat het goedkoper is de auto in te ruilen en een 7 zitter aan te schaffen.

Avatar
Anoniem
10-03-2018 om 9:04

Beste. U heeft blijkbaar veel ervaring met dacia's en helemaal de lodgy. Ik heb een vraag. Kan men met de lodgy 5 sits een 7 sits maken als men die 2 achterste stoelen heeft? kan men die 2 achterste stoelen bevestigen achter? Alvast dank voor uw antwoord. Mvg Manish