Dacia Duster

Boordcomputer van onze Dacia

12-08-2017
RichardMCV
Overig
14

Boordcomputer

Ja, zelfs onze Dacia heeft een boordcomputer. Deze kan diverse waarden weergeven zodat wij aan de hand daarvan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld wanneer we tanken. Of dat we wat rustiger met de rechtervoet het gaspedaal indrukken.

Uitvoering

Maar Dacia zou Dacia niet zijn als er niet een aantal verschillen zouden zijn aangebracht in de boordcomputer. Afhankelijk van de uitvoering die je gekocht hebt zijn sommige displays wel of niet aanwezig. Het is natuurlijk logisch als je een auto hebt zonder de af-fabriek cruise control dat deze ook niet wordt weergegeven.

Uitleg functies

Hieronder zal ik bij de verschillende weergaven aangeven wat de betekenis er van is.

Totaalteller

De waarde geeft het totaal aantal kilometers weer dat de auto gereden heeft. Deze waarde is (uiteraard) niet te resetten:

Afbeelding

Dagteller

De dagteller kun je op nul stellen wanneer je dat zelf wilt. Je kunt hem voor diverse weergaven gebruiken. Bijvoorbeeld het aantal kilometers dat je per tank rijdt. Maar ook de afstand tussen bijvoorbeeld tussen twee plaatsen. De wwergave lijkt veel op die van de totaalteller:

Afbeelding

Verbruikte brandstof sinds de laatste nulstelling

De naam geeft het al aan: deze weergave geeft het aantal verbruikte liters aan vanaf het moment dat je de tellers gereset hebt:

Afbeelding

Gemiddeld verbruik sinds de laatste nulstelling

Normaal gesproken wordt hier een waarde weergegeven in aantal liters per 100km. Ik heb echter de boordcomputer gewijzigd via de software en bij mij geeft hij dus direct het aantal km per liter aan. Scheelt mij weer rekenwerk:

Afbeelding

Actueel verbruik

Deze waarde geeft het verbruik weer tijdens het rijden en wisselt dus heel erg. Dit is namelijk afhankelijk van je rechtervoet. Ook deze waarde wordt normaal in liters per 100km weergegeven. Bij mijn Lodgy is dit dus ook gewijzigd in kilometer/liter (wordt weergegeven vanaf een snelheid van 30kmh):

Afbeelding

Bereik met overgebleven brandstof

Aan de hand van je rijstijl gaat de boordcomputer berekenen hoeveel kilometer je nog kunt afleggen met de hoeveelheid brandstof in de tank (je moet eerst minimaal 400 meter rijden na het starten voordat de waarde zichtbaar wordt):

Afbeelding

Afgelegde weg sinds de laatste nulstelling

Met deze weergave kun je zelf ook kiezen (wel in combinatie met andere weergaven overigens) wat de waarde moet voorstellen. Ook deze kun je gebruiken als dagteller maar ook bijvoorbeeld als tussenteller voor je vakantie. Je kunt bijvoorbeeld voltanken en dan resetten. Aan het einde van de vakantie zie je dan de totaal afgelegde afstand tijdens je vakantie (de dagteller werkt hier onafhankelijk van):

Afbeelding

Gemiddelde snelheid sinds de laatste nulstelling

De boordcomputer houdt je verschillende snelheden bij en berekent daarbij je gemiddelde snelheid. Als je de boordcomputer nooit reset dan zal deze waarde zich steeds minder veranderen. Ga je echter resetten op de snelweg dan kun je wel een gemiddelde van 120 kmh halen. Zelf reset ik niet vaak en rij nu niet veel snelweg dus dan gaat het gemiddelde omlaag:

Afbeelding

Tijdweergave

De weergave hieronder zullen velen van ons niet zien. Heb je namelijk een Dacia met het MediaNAV systeem dan wordt deze weergave uitgeschakeld! De tijd wordt namelijk op het MediaNAV systeem weergegeven. Toch is deze tijd niet bij elke weergave zichtbaar. Ik weet ook niet waarom je deze weergave zou moeten uitschakelen. Ik zie deze tijdsweergave dus wel; bij mij is deze nu door mij wel weer geactiveerd:

Afbeelding

Buitentemperatuur

Ook deze weergave zal niet bij iedereen beschikbaar zijn. Afhankelijk van de uitvoering is er wel/geen temperatuursensor aanwezig:

Afbeelding

Afwijkende schermen

Op de bovenstaande afbeeldingen heb je wel de meest voorkomende weergaven kunnen zien. Er zijn er echter nog meer! Bijvoorbeeld de volgende (hier volgt nog meer informatie over in een ander artikel):

Afbeelding

Maar de boordcomputer kent ook nog een extra scherm voor onderhoud. Dit komt vanzelf tevoorschijn zodra je nog 1500km of minder te gaan hebt voor de volgende onderhoudsbeurt. Ook bij gebruik van de cruise control of de snelheidsbegrenzer zul je een aangepaste weergave zien.

Opmerking

Bij Dacia's in basis-uitvoering zijn er maar een stuk of vier weergaven op het display! deze boordcomputer is te herkennen aan de liggende weergave van de hoeveelheid brandstof. Het kan ook voorkomen dat bij auto's die op LPG rijden de boordcomputer is aangepast. Diverse weergaven hebben namelijk betrekking op het brandstofverbruik van Benzine of Diesel. De boordcomputer kan dus niet de echte waarde weergeven bij het rijden op LPG.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
09-09-2022 om 18:26

Hallo Harun, zoals je hier al in het artikel en reacties hebt kunnen lezen kunnen er aanpassingen worden gedaan door middel van extra software. Bij verkeerd gebruik van de software loop je het risico dat de auto niet meer functioneert. De vraag is natuurlijk of je dat risico wilt lopen.

Als je een gloednieuwe Sandero hebt gekocht dan moet ik je teleurstellen; hier werkt het niet meer bij. Bij de voorgaande versies nog wel. Ik heb hier een Sandero uit 2018 en een Lodgy uit 2017; bij beiden werkt het. Heb je een Sandero II en wil je weten welke software stuur even een mailtje zodat ik je op weg kan helpen. De wijzigingen zul je wel zelf moeten doen.

Avatar
Harun
30-08-2022 om 11:05

Hallo Richard heb net een dacia sandero stepway gekocht en was op zoek naar opties aanzetten en kwam bij jou terecht:) hoe heb je dat allemaal gedaan en zou je dat ook bij mijn auto kunnen?

Mvg Harun

Avatar
Clublid
RichardMCV
12-04-2020 om 8:17

Voor zover mij bekend is kan de gebruiker dit niet zelf doen door middel van een specifieke knop te drukken of een andere handeling uit te voeren. Als je goed thuis bent in computertechniek dan zijn er op het internet wel programma's te vinden die dit kunnen. Maar waarschuwing vooraf: bij verkeerd gebruik van deze programma's is het risico groot dat je auto daarna niet meer goed functioneert!!

Avatar
Marcel
04-04-2020 om 8:37

In augustus heb ik een 2e hands Lodgy gekocht uit 2017. Bij aflevering heeft deze een kleine beurt gehad volgens het onderhoudsschema. Nu na 8000km begint het onderhoudskampje te branden( auto met steeksleutel ). Ik kan dit niet via de resetknop bij mijn ruitenwisser resetten. Is hier een andere oplossing voor of kan alleen de dealer dit doen?

Avatar
Clublid
RichardMCV
13-07-2019 om 10:19

De boordcomputer is er in verschillende uitvoeringen. Dat je niet verder komt dan stap twee geeft aan dat je de eenvoudige variant van de boordcomputer hebt. Dit betekent ook dat je niet de mogelijkheid hebt om de andere afbeeldingen in de boordcomputer te krijgen.

Dit heeft te maken met de software voor de boordcomputer. Wil je meer gegevens zien? dan zul je de gehele teller-unit moeten vervangen. En dan heb je een boordcomputer die de gegevens wel zou kunnen weergeven maar dat wil niet zeggen dat de gegevens daar ook binnenkomen!

Deze gegevens moeten wel door de centrale computer (ECU) verstrekt worden. En het is maar de vraag of dit zo is.

Avatar
Clublid
RichardMCV
13-07-2019 om 10:11

Welk type Sandero heb je gekocht en van welk bouwjaar is deze? De boordcomputer zou in ieder geval iets moeten weergeven. Maar: de hoeveelheid informatie is afhankelijk van het land waar de auto geleverd is. Dus voor een auto die geimporteerd is kan dit afwijken. Een setup doen is niet mogelijk.

Avatar
Anoniem
12-07-2019 om 9:45

Ik kan in de boordcomputer niet verder dan stap 2 ! Kan er een reset gedaan worden ?

Avatar
Anoniem
09-07-2019 om 10:30

Hallo, ik heb een Sandero 2de Hands gekocht en de boordcomputer geeft "niets" weer !! In de handleiding staat ook niet hoe je een setup kan doen.... Weten jullie dit ?

Avatar
Clublid
RichardMCV
27-02-2019 om 18:35

Bedankt voor je berichtje. Welke uitvoering van de Lodgy heb je, als ik vragen mag? de mogelijkheden van de boordcompter worden sterk bepaald door de uitvoering die je hebt. Een enkele optie is vrij te schakelen. Echter de boordcomputer maakt deel uit van de complete teller-unit en is derhalve afhankelijk van de software in de teller-unit. Zomaar upgraden gaat dus niet. Hoogstwaarschijnlijk zou je de teller-unit kunnen vervangen door een variant met een andere softwarestand maar dat is niet goedkoop. Zelf heb ik bijvoorbeeld ook nog een BIC geinstalleerd waardoor ik ook het ECO scherm met alle verbruikscijfers zichtbaar heb op het MediaNAV. Maar daar is dus wel een hardware-wijziging voor nodig. Overigens, ik had verwacht dat MediaNAV zowel carplay als android auto zou ondersteunen maar blijkbaar is dat niet zo. Ik kom deze week nog bij de dealer en zal er eens naar vragen..

Avatar
Anoniem
26-02-2019 om 16:59

Ha Richard, mooi verhaal en mooie duidelijke plaatjes.
Wij hadden vroeger (vanaf 2009) een Logan MCV waar een LPG tank ingebouwd is. Met de Logan waren wij erg verwend en hadden wij bovengenoemde functionaliteiten (more or less). Of het verbruik nou in km /1 liter of liter / 100km is maakt me niet eens zo superveel uit.
Wij hebben nu (vanaf december 2018) een Lodgy (bifuel), maar daar zitten bijna geen enkele van bovengenoemde functionaliteiten in; niet hoeveel die verbruikt (niet actueel en niet opgeteld), niet de actieradius van de benzine (die van gas is voor mij niet zo spannend).
Wij gaan vaak naar DK en daar hebben ze geen gas. Als je na een aantal dagen dan alleen op benzine rijdt is het wel prettig te weten hoeveel je nou echt nog kan rijden (als ik in NL het gas leegrijd, kan ik met de benzine altijd nog naar een pomp).
Verder hebben wij MediaNAV en dus geen klok. Omdat ik qua werk naar Amsterdam moet is de navigatie voor mij meestal onbruikbaar, omdat de A1 nu nog niet op de nieuwste MediaNAV kaart zit :(.
Ook geeft de MediaNAV niet mijn echte snelheid weer, dat vond ik ook altijd prettig bij navigaties.
Helaas is het ook de versie die alleen iPhone en nog niet Android Car ondersteunt, zodat wij meestal (van ellende) de MediaNAV dan maar uitzetten - dan is op zijn minst een klokje wel leuk.

Maar...als jij een goede tip zou hebben om de boordcomputer te updaten, zou dat het rijplezier van ons in de Lodgy wel ernstig verhogen! Heb jij enig idee, wie ik zou kunnen benaderen om de boordcomputer te upgraden?

Avatar
Anoniem
05-01-2018 om 21:07

Mooi en duidelijk verhaal / uitleg ik ben benieuwd naar het vervolg verhaal

Avatar
Anoniem
27-11-2017 om 17:07

Dan blijven we maar rekenen tijdens de rit

Avatar
Clublid
RichardMCV
27-11-2017 om 17:03

Dat is alleen mogelijk door via de OBD-poort en aparte software een wijziging aan te brengen in de instellingen van de boordcomputer. Dit is alleen aan te raden als je voldoende kennis hebt. Breng je namelijk de wijzigingen aan op de verkeerde plek dan loop je het risico dat je boordcomputer of zelfs de overige delen van de auto heel vreemd gaan doen.

Avatar
Anoniem
26-11-2017 om 14:23

Hoe kan je de liters/km omzetten naar km/liters

Powered by Rovota