Dacia Duster
Homepagina
Inloggen
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
FAQ
Dacia's van leden
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Terugroep-acties
Kleurplaten
Statuten
Voorwaarden
Privacy
Contact

Close ups van de nieuwe Dacia Duster

01-09-2017
RichardMCV
Dacia Duster
0

Close Ups

Nu het eerste persbericht van Dacia is uitgebracht met extra informatie en foto's (zie ook het artikel gisteren) hebben we de mogelijkheid om eens naar een aantal wijzigingen te kijken aan de hand van een aantal close ups.

Wijzigingen

Het viel te verwachten dat de Nieuwe Dacia Duster flink wat veranderingen zou laten zien. En hoewel we nog niet alles kunnen zien, zoals het interieur, zien we een Duster die zijn roots niet verloochent en herkenbaar blijft als een Duster.

De hoge resolutie foto's die beschikbaar zijn gesteld in het persbericht zijn bij uitstek geschikt om in te zoomen op specifieke delen van de auto om close ups te maken en dat is dus ook wat ik gedaan heb. Hieronder volgt een greep uit de eerste opgevallen wijzigingen.

Het achterlicht

AfbeeldingEindelijk durft Dacia buiten de gebaande paden te denken. Meerdere merken waren zelfs in het donker herkenbaar aan alleen de achterlichten. Met het nieuwe design gaat dit nu ook op voor de Duster.

Het achteruitrijlicht

AfbeeldingVoorheen maakte het deel uit van de achterlicht unit zelf; nu is het verplaatst naar onderin de bumper, rechts naast de Skidplate. Dit betekent wel dat het volgens mij in minder gevallen zichtbaar zal zijn. Of dit een voordeel is betwijfel ik.

De antenne

AfbeeldingDe antenne op een Dacia zit al sinds jaar en dag op het dak, vlak boven de voorruit. Het was altijd een lange antenne. SInds de komst van DAB is de antenne gewijzigd in een korte variant. Nu bij de nieuwe Duster is deze antenne verhuisd naar de achterzijde, vlak boven de achterruit.

De dakrails

AfbeeldingOok de dakrails zijn aangepast. Daar waar bij de eerste twee varianten van de Duster de dakrails zowel voor als achter waren voorzien van een zwart kunststof sluitstuk, is dit nu anders op de getoonde versie (wellicht is dit afhankelijk van de uitvoering). De voorzijde lijkt nu één geheel te zijn met de rest. De tekst op de rails is ook aangepast.

De grille

AfbeeldingDaar waar de huidige Duster een grille heeft met acht rechthoekige openingen bovenin, heeft de nieuwe Duster ook weer 8 openingen maar dan nu gecentreerd over de grille.

De handgreep

AfbeeldingDe handgreep op de achterklep heeft een andere, meer uitgesproken vorm gekregen. Samen met de aanpassingen aan de achterklep zelf, qua vorm, staat dit beter.

De koplamp

AfbeeldingDe koplamp heeft ook wat aanpassingen ondergaan. Hier is nu LED verlichting aan toegevoegd. Het lijkt een doorlopende strip te zijn met op twee plaatsen een afdekkapje waardoor het lijkt of er drie ledstrippen geplaatst zijn. De Duster wordt hiermee ook aan de voorzijde op afstand herkenbaar.  Daarnaast is de vorm wat scherper gemaakt bij de grille.

Het mistachterlicht

AfbeeldingHiervoor is hetzelfde gedaan als bij het achteruitrijlicht. De close ups laten zien dat is verplaatst van de achterlicht unit naar de bumper. Ook hier vind ik het wel jammer dat het geen prominente plek meer heeft, al is dat wel een persoonlijke smaak.

De mistlamp

AfbeeldingAan de voorzijde zijn de mistlampen ook gewijzigd. Tenminste, de houders waarin ze gemonteerd zijn, zijn anders vormgegeven. Of er al LED's in gemonteerd zijn moeten we afwachten. Wel zijn ze nog steeds voorzien van helder glas vanwege de optiek.

De motorkap

AfbeeldingIets wat snel opvalt is de motorkap. Deze lijkt veel gespierder en agressiever vormgegeven dan bij zijn voorganger. Wat mij betreft een pluspunt.

Skidplate voorzijde

AfbeeldingDe skidplate is het matzilverkleurige deel aan de voorzijde als deel van de bumper. Deze is wat forser van afmeting gemaakt waardoor het front een veel sterker aanzien krijgt dan bij de huidige variant van de Duster.

Skidplate achterzijde

AfbeeldingOok deze is niet onaangeroerd gebleven. Zat deze bij de huidige Duster als een volle plaat onder de bumper, nu is de vormgeving aangepast aan die van de voorzijde.

De buitenspiegel

AfbeeldingDe behuizing van de buitenspiegel is voorzien van scherpere belijning. Normaal zou ik het jammer vinden dat het zijknipperlicht niet bij de spiegel in zit, maar daar heeft men een wel originele oplossing voor bedacht. De temperatuursensor is nog steeds aanwezig. Op de afbeelding is een schuin schanierpunt te zien; ik ben benieuwd of de spiegel bij inklappen dan ook schuin verplaatst.

Het zijknipperlicht

AfbeeldingBij de huidige Dacia's zit het zijknipperlicht als een "uitstulping" op het zijscherm. Door echter de vormgeving van de auto aan te passen bij de wielkasten voor was het mogelijk een geheel eigen manier te vinden om het zijknipperlicht te plaatsen. Of dit nog te combineren valt met de wielkastverbreders is afwachten.

De velgen

AfbeeldingOp de afbeelding zijn mooie lichtmetalen velgen te zien. De benadrukken wel het uiterlijk van de nieuwe Duster. Welke velgen er straks daadwerkelijk gemonteerd zijn zullen we nog gaan zien. Wel is het zo dat de velgen hier 17 inch versies zijn. Dat kan betekenen, afhankelijk van de gekozen band, dat de wanghoogte minder is. Dat kan wel invloed hebben op het rijgedrag.

Parkeersensoren voorzijde

AfbeeldingOp het hier getoonde model, dat natuurlijk niet de basisversie is, zijn ook parkeersensoren aan de voorzijde geplaatst. Hoewel je dit wellicht overbodig zou kunnen vinden heeft het wel nut met de hoge frontpartij van de Duster.

Camera voorzijde

AfbeeldingZeer waarschijnlijk heeft de Duster een achteruitrijcamera. Daar aan toegevoegd is bij dit model een camera aan de voorzijde, direct onder het logo! Parkeersensoren hebben immers een glad oppervlakte, onder het front-logo is een camera te zien!

Regen en/of lichtsensoren

AfbeeldingIn veel auto's kom je ze al tegen. En waarschijnlijk bij de nieuwe Duster ook. Er zit namelijk geen klein voetje achter de binnenspiegel maar een complete behuizing! ideaal dus om dergelijke sensoren weg te werken!


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota