Dacia Duster

Dashboard van de Lodgy van verlichting voorzien

24-06-2017
RichardMCV
Dacia Lodgy
8

Dashboard

Onder de bezoekers van deze site zijn er een aantal die een email stuurden met de vraag of de tellers in het dashboard niet extra verlicht konden worden. Wat is het geval: afhankelijk van het weer (lees: hoeveelheid licht buiten) zijn de tellers namelijk vrij slecht af te lezen.

Verlichten

Bij het ontgrendelen van de Lodgy (in principe geldt dit voor vrijwel elke Dacia) en het openen van de deur, wordt de boordcomputer zichtbaar. Echter, de rest van de tellers in het dashboard blijven onverlicht. Zelf vond ik dit ook niet zo prettig want het betekent dat je toch heel iets langer naar de teller kijkt om de waarde in je op te nemen. In die extra tijd leg je wel extra meters af terwijl je dan niet echt op de weg let.

Software

Tegenwoordig is elke auto voorzien van software. En Dacia doet daar gewoon aan mee. En het leuke van software is dat je wijzigingen kunt aanbrengen. Je hebt daarvoor echter zelf dus ook de juiste software voor nodig. Na een uitgebreide zoektocht op het World Wide Web en het lezen van veel reviews heb ik deze gevonden.

OBD

OBD staat voor: On Board Diagnostics. Door middel van deze aansluiting kun je communiceren met de software van de auto. Ongeveer vanaf midden negentiger jaren wordt deze aansluiting al toegepast.

Je hebt natuurlijk niet alleen de software nodig, maar ook een computer die in de buurt staat van de auto. Het meest handig is natuurlijk een laptop. En daarnaast heb je een adapter nodig die de verbinding tot stand brengt tussen laptop en de OBD-aansluiting. De uitdaging is echter om de juiste adapter te vinden want deze zijn er in veel soorten en niet elk type werkt. Over welk type adapter en de OBD volgt later een artikel.

Na het installeren van de software op de laptop kan het programma gestart worden. Een waarschuwing is op zijn plaats: Weet je niet wat je doet, blijf er dan vanaf! je kunt namelijk de boel ook in de war schoppen waardoor de auto vreemd kan gaat doen of zelfs niet meer start! Dus bezint eer ge begint.

Opstarten

Na het opstarten en de maken van de verbinding tussen laptop en auto verschijnt er een scala aan mogelijkheden. Door mijn zoektocht op het WWW wist ik echter waar ik moest zijn.

Door het wijzigen van een parameter was het eenvoudig om de verlichting van de tellers in het dashboard in te schakelen. Dit houdt het volgende in: je ontsluit de Dacia met de afstandsbediening en de deuren gan van het slot. De boordcomputer licht op. Zodra je de deur opent, springt ook de verlichting van de tellers aan. En deze verlcihting gaat pas weer uit wanneer je de auto op slot doet! Let wel: Dit staat geheel los van de gewone verlichting.

Je zag voorheen het volgende als je de auto opende:

Afbeelding

En nu zie je dit zodra je de deur opent:

Afbeelding

Voor diegene die standaard aan de knop van de verlichting draait is dit een vertrouwd gezicht. Je Dacia heeft echter ook dagrijverlichting. En zolang je die aan hebt staan zul je in de normale situatie nooit je tellers verlicht hebben. Door het wijzigen van een simpele parameter is dit eenvoudig op te lossen.

De software die ik gebruikt heb, heeft nog vele geheimen aangezien veel parameters in code genoteerd zijn. Zeker is wel dat de komende tijd nog vaker artikelen zullen verschijnen over dit fenomeen.

Opmerking:

De oplettende lezer heeft vast gemerkt dat ik hier niet heb aangegeven welke software ik hiervoor gebruikt heb. Dit heeft een duidelijke reden. De eenvoud van het wijzigen van de parameters heeft 2 kanten. Aan de ene kant is er de mogelijkheid om van alles te wijzigen. Aan de andere kant kan je juist door de eenvoud veel fout doen. Het heeft mij veel tijd gekost om het een en ander uit te zoeken. Het staat een ieder natuurlijk vrij om dit ook te doen.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
21-01-2018 om 20:53

Vaak is het handig om op diverse Fora te onderzoeken of bepaalde modules werken. Dat heb ik ook gedaan; ik heb een USB variant besteld waarvan meerdere mensen aangaven dat deze werkt. Of jouw versie werkt is sterk afhankelijk van de software.

Avatar
Anoniem
21-01-2018 om 3:26

Vraagje ik heb hier een clip (chinees) liggen Van 2012 kan je daar ook de dacia sandero mee aanpassen , ik heb deze aangekocht voor de laguna destijds om abs storing op te sporen. één probleem dit werkte onder Win7 en heb nu Win10 dus vermoed dat ik de clip niet meer ga kunnen gebruiken.

Avatar
Clublid
RichardMCV
19-07-2017 om 19:10

Het bij elkaar zoeken van de benodigde software is best wel een lastige klus. Je zult dan op de duitse fansite ook gelezen hebben dat het niet iedereen zomaar lukt om de verbinding tot stand te brengen. Daarnaast zul je een kabel moeten kopen voor de verbinding tussen laptop en auto. Niet bij elke auto werkt dit overigens; alleen de nieuwere Dacia’s (Ph2) ondersteunen dit…

Ik weet niet waar je ergens woont in NL (ikzelf in het oosten van het land) maar als het in de buurt is zou je langs kunnen komen dat ik het vrijschakel. Stuur me maar een mailtje naar info@daciamodellen.nl als je dat wat lijkt.

Overigens, diegene van de duitse site die voor sommigen al het vrijschakelen heeft gedaan woont schuin onder Dortmund….

Heb je ook het adres van het “blogje”? lijkt me leuk om te lezen…

Avatar
Anoniem
19-07-2017 om 17:01

Ik heb ook al het een en ander gelezen op de Duitse fansite, en dit heeft toch mijn interesse gewekt. Ik begreep ook dat een van hun dit voor sommige ook wil vrijschakellen.
Dat is tot nu toe het enige waarvan ik echt zeg dat ik het mis, gezien m’n Clio dit wel had.
Ben tot nu toe nog niet echt aan het aanpassen geweest van m’n MCV, maar heb ook al wat onderdelen uit China besteld.
Zelf hou ik ook een blogje bij op AutoWeek.

Avatar
Clublid
RichardMCV
17-07-2017 om 21:01

Opmerking: de software heeft diverse oosteuropese talen (hierdoor moge de herkomst wel duidelijk is) en engels natuurlijk. Binnenkort ook in het Nederlands; ik ben door de maker benaderd om de taalbestanden ook in het Nederlands te zetten. Deze heb ik ondertussen teruggestuurd en zullen ge-integreerd gaan worden in de software!

Avatar
Clublid
RichardMCV
17-07-2017 om 20:57

De optie om de tellerverlichting te activeren staat geheel los van de overige verlichting. Je zou dus kunnen denken dat je de gewone verlichting aan hebt staan (echter, het groene koplampje licht nu niet op).

Dat van de nachtstand van de navigatie is een goeie, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ga ik wel testen!

En ja, het is ook mogelijk om de intervalwisser te activeren, maar er is meer voor nodig! Bij mijn lodgy werkt deze ondertussen; komend weekend komt er een uitgebreid artikel hier op de site over de intervalwisser.

Avatar
Anoniem
17-07-2017 om 8:35

Leuk gedaan, maar ben wel benieuwd naar hoe je dat nu precies hebt gedaan.
Dit lijkt me prettiger instappen, zeker in de avond.
Maar gaat hiermee niet de navigatie in de nachtstand??
Is het met deze software ook mogelijk om de intervalwisser te activeren??

Avatar
Anoniem
15-07-2017 om 19:26

Alweer mooi werk door een vakman. Ikzelf moet passen voor zulke dingen! Als je de kennis van zaken hebt,is alles eenvoudig natuurlijk…