Dacia Duster

Kenteken met ledlampen verlichten

27-05-2017
RichardMCV
Dacia Lodgy
2

Kenteken

LED kentekenplaatverlichtingDe overheid wil graag dat ons kenteken goed leesbaar is. Alle auto’s die toegelaten worden op de weg hebben dan ook één of meerdere armaturen boven de kentekenplaat.

Terwijl mijn vorige Dacia (Logan MCV uit 2007) éém armatuur had, heeft mijn huidige Dacia (Lodgy Stepway) er zelfs twee. In deze armaturen zitten volledig glazen lampje van het type W5W. Deze worden bij Dacia op wel meer plekken toegepast.

Vervanging

Juist omdat deze op meer plekken dan alleen bij het kentekenwordt toegepast in de Dacia, ben ik op zoek gegaan naar vervangende lampen maar dan uiteraard in LED-uitvoering. Er zijn veel leveranciers in Nederland die LED-vervangers aanbieden. Echter vond ik ze nogal duur. Dus ik ben maar eens “over de grens” gaan kijken en kwam hierbij (hoe kan het haast ook anders) in China terecht.

LED kentekenplaatverlichtingMaar aangezien de W5W led’s daar in het verre China bijna gratis waren, heb ik de gok gewaagd. Via een website heb ik een bestelling van 10 lampjes geplaatst ( en nog wel meer maar dat komt in andere artikelen). Na betaling heeft het ongeveer anderhalve week geduurd en toen werd het pakketje door DHL keurig afgeleverd! Dus ondanks mijn scepsis is het keurig vlot geleverd. Na het testen van de lampjes bleken ze ook nog eens allemaal te functioneren.

Aanpassen kenteken verlichting

LED kentekenplaatverlichtingDus het werd tijd om de handleiding van de Lodgy erbij te pakken. Hier staat namelijk keurig in hoe je een lampje moet verwisselen! Bij de Lodgy moet de gehele houder een beetje schuin worden verwijderd. Dit wordt lastiger gemaakt omdat de kentekenplaat er direct onder gemonteerd zit. En deze zit dan ook nog eens in een houder. Hierdoor is er minder ruimte om de houder te kantelen maar hetr kan nog wel steeds.

Aangezien ik de originele lampjes bewaar (voor het geval dat de led-lampen niet lang mee gaan) heb ik ze voorzichtig verwijderd door het glas met een stukje papier aan te pakken. Huidvet kan immers inbranden in het glas als het lampje brandt. Het lampje liet zich eenvoudig verwijderen. Het plaatsen van de led-vervanger was al even makkelijk. Daarna eerst even getest of de led-lamp wel licht gaf. Want: een ledlamp kun je namelijk vaak verkeerd om in de houder plaatsen. En in tegenstelling tot een gewone lamp is een led-lamp wel gevoelig voor polariteit!. Nadat bleek dat de lamp licht gaf kon ik de houder weer terug plaatsen. Lamp twee moest natuurlijk ook gedaan worden; hiervoor moet dezelfde werkwijze gevolgd worden.

Hieronder zie je het resultaat:

(op foto 4 van bovenstaande galerij is de originele verlichting aan, op de 5e foto is de linkse vervangen voor LED, en op foto 6 zijn beide vervangen door LED).

Hoewel het niet persé meer licht geeft in dit geval, kun je wel zien dat het veel witter licht geeft. In het donker is de kentekenplaat dan ook veel beter leesbaar. Aangezien ik me keurig aan de snelheid houdt (en de overige regeltjes natuurlijk) is dat voor mij geen probleem.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
15-12-2019 om 20:24

Ik heb het zelf geprobeerd met de dagrijverlichting aan de voorzijde van mijn Lodgy. Als je de lamp (type P21W) vervangt door een gewone LED-variant dan werkt deze niet! Deze neemt namelijk veel minder stroom op.

Het kan wel als je een vervangende LED lamp hebt met een extra weerstand. Deze zorgt namelijk voor de extra stroomopname.

Avatar
Anoniem
14-12-2019 om 21:50

Krijg je hier geen foutmelding mee in het dashboard? Ik zou mijn dagrijverlichting willen vervangen naar LED, maar uiteraard enkel als er hierdoor geen foutmeldingen komen. Iemand een idee?

Powered by Rovota