Dacia Duster

Terugslagventiel voor de achterruitewisser

05-08-2017
RichardMCV
Overig
1

Terugslagventiel

TerugslagventielWe blijven nog eventjes bij de ruitenwissers. Dit keer echter bij de achterruitewisser. Hier ga ik een terugslagventiel aanbrengen.

Een onderdeeltje dat dus officieel niet bij je Dacia hoort maar dat wel past omdat het uit het magazijn van moederbedrijf Renault komt. Omdat het niet origineel voor Dacia is zal de magazijnmedewerker het dus niet vinden aan de hand van je kenteken en/of VIN nummer van de auto. Hij/Zij zal eventjes verder moeten kijken.

Uitleg

Eerst maar even een korte uitleg. Als je het raam aan de achterzijde van de Lodgy wilt schoonmaken, dan moet je eerst de wisser aanzetten en vervolgens kun je de ruitensproeiervloeistof laten komen. Het duurt echter een tijdje voordat er water komt omdat het wegzakt in de leiding. Dit heb ik opgelost door een terugslagventiel te plaatsen.

Werking

Dit ventiel kun je je voorstellen als een deur die maar naar één kant open kan. Zodra je de drukknop bedient ontstaat er waterdruk die het ventiel open drukt waardoor het water naar het achterraam gaat. Maar van voor naar achteren is nogal een eindje. De lengte van het slangetje kan makkelijk oplopen naar ongeveer 5 meter. Zodra je de knop loslaat stop het “watergeven” van de achterruit. En dat betekent weer dat het water een eindje terugzakt. En hiervoor is het terugslagventiel om dit te voorkomen. Omdat het water er maar van één kant door heen kan, kan het dus niet terug richting het watertankje.

Montage

De montage is heel eenvoudig. Als je op het terugslagventiel kijkt (goed kijken, ik heb hem maar even rood gemaakt) dan zie je er een pijl opstaan:

Afbeelding

De achterkant van deze pijl moet richting het watertankje wijzen. Eerst moet je dus het juiste slangetje opzoeken. Bij de Lodgy is dat niet moeilijk:

Afbeelding

De werkwijze is eigenlijk bij alle modellen van Dacia gelijk. Als je het slangetje gevonden hebt dan mag je het doorknippen:

Afbeelding

Er zullen hooguit een paar druppels vloeistof uitkomen. Nu kun je de beide uiteinden van de slangetjes op de uiteinden van het terugslagventiel plaatsen:

Afbeelding

Denk hierbij wel aan de pijlrichting! Het verdient aanbeveling om dit overigens zo dicht mogelijk bij het waterreservoir te doen voor het maximale resultaat.

Resultaat

Als je nu de knop voor het sproeien van de achterruit bedient dan komt er vrijwel onmiddelijk reaktie. Omdat het water nu niet meer kan wegzakken zal elke toevoeging van water tot gevolg hebben dat er aan het andere uiteinde meteen water uitkomt.

Kosten

Voor de kosten hoef je het niet te laten. Met een prijs van 7,69 euro is dit onderdeel goed te betalen. Hoewel, het is al wel een stuk duurder geworden. Ik heb het ooit eerder gekocht voor mijn vorige Dacia. Destijds in januari 2009 heb ik er 4,75 euro voor betaald. Het onderdeelnummer is wel hetzelfde gebleven: R77 00 826 561.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Anoniem
01-09-2017 om 21:58

Simpel maar geniaal, het duurt inderdaad even voor er iets uit komt achter.
Goeie tip, bedankt.