Dacia Duster

Wanneer gaat Dacia elektrische auto's bouwen?

12-10-2017
RichardMCV
Overig
1

Dacia gaat electrisch In de huidige automarkt zie je steeds meer een verschuiving naar elektrisch aangedreven auto's in plaats van benzine, diesel of LPG. Ik vraag me dan wel af hoe we al die electriciteit kunnen leveren voor alle auto's die het wegennet zullen gaan bevolken zonder uitlaatgassen.

Een nobel streven natuurlijk. Maar er zitten ook nadelen aan vast. Er wordt alleen gekeken naar het rijden. Maar hoeveel energie is er gebruikt om de auto te produceren? En is dit schone energie geweest? Wat gebeurt er met de accu's na een aantal jaren? De gewone accu onder de motorkap begeeft het ook wel eens.

Het zijn vragen die in de toekomst wellicht een antwoord krijgen. Maar ook Dacia zal er uiteindelijk niet aan ontkomen. Er zijn al een aantal projecten geweest om Dacia's electrisch te maken maar daar hoor je niets meer over. Dit waren projecten die door andere bedrijven zijn uitgevoerd.

Toch zullen er over een aantal jaren Dacia's met elektrische aandrijving rondrijden. Dacia zal haar positie als onderdeel van de Nissan-Renault Alliantie gebruiken om betaalbare elektrische auto's te ontwikkelen. Deze Alliantie is onlangs uitgebreid met een door Renault genomen belang in Mitsubischi en moet ertoe leiden dat er tot 2022 maar liefst 12 types volledig elektrische auto's op de markt zullen verschijnen.

Op de IAA in Franfurt is er gesproken met Jean-Christophe Kugler. Hij is voorzitter van de Eurasia Region binne Renault en hij gaf aan dat Dacia zal gaan bekijken welke technologie beschikbaar zal komen en beslissingen op basis van de vraag van de consument zullen worden genomen.

Dacia zal echter "Shockingly affordable" blijven aldus Kugler. De doelstelling van Dacia om betaalbaar te blijven zal niet veranderd worden. Er zal geprofiteerd gaan worden van de kennis binnen de Alliantie en de al beproefde techniek om deze te gaan toepassen in een Dacia. Binnen de Alliantie is de technologie aanwezig dus wanneer de tijd rijp is dan kan deze toegepast gaan worden.

Hoewel het niet bekend is wanneer de eerste elektrische Dacia zal verschijnen geeft Kugler wel een hint: "Misschien zal er drie tot vier jaar verschil zitten tussen de elektrische auto's uit de Alliantie en Dacia. Er wordt gekeken wanneer de techniek betaalbaar zal zijn voor Dacia om toe te passen".

Om elektrische Dacia's zo betaalbaar mogelijk te maken is het waarschijnlijk dat de techniek die bij de Renault ZOE in gebruik is, gebruikt zal gaan worden. Deze ZOE behoort tot de best verkopende elektrische auto's in Europa. De ZOE is recent geupdate met een meer krachtige accu waarmee ongeveer 300 km kan worden afgelegd.

Dacia zal dus vertraagd gaan deelnemen aan het elektrisch rijden. Een ander aspect is het autonoom rijden. Gaan we dat binnen afzienbare tijd bij Dacia weerzien? Volgens Kugler niet. Dacia zal hooguit zaken als adaptive cruise control en automaten gaan toepassen.

Voorbeeld van een eerdere poging:


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Anoniem
13-10-2017 om 16:46

Vorig jaar nog een mail gestuurd naar C. Ghosn hierover. Hierop kreeg ik antwoord terug uit Frankrijk van E. Feunteun ( Baas Z.E. ), helaas was dit een niet veer zeggend verhaal. Maar de Dacia Electric verhalen komen steeds meer bovendrijven en gezien veel landen een verbod op ICE willen vanaf 2025 tot 2040 kunnen ze eigenlijk niet anders. En zoals ik het laatst zag past het blok van de Zoë zonder veel moeite in een Sandero, alleen de accu is even zoeken....