Dacia Duster

Zomer-, Winter- of toch All-Season banden?

27-11-2017
RichardMCV
Overig
2

Crossclimate tabelWe zijn ondertussen weer in de winterperiode aanbeland en dus werd hetweer tijd om eens na te gaan denken over het "schoeisel" van de Dacia Lodgy. Bij mijn vorige Dacia, de MCV uit 2007, heb ik direct lichtmetalen velgen gekocht bij een zaak die hier in gespecialiseerd was. Zodoende kon ik de originele stalen velgen gebruiken voor winterbanden.

De Lodgy is geleverd met zomerbanden. Deze zijn van het merk Continental, type ContiContact 5, in de maat 195/55 R16 H XL. Uit deze codering blijkt al dat het om 16 inch banden gaat. De MCV uit 2007 had 15 inch banden. En dat is dan ook direct te merken bij het aanschaffen van banden.

Kijk ik bijvoorbeeld bij kwikfit naar de Michelin Energy Saver band in de maat 185/65 R15 (zat op de MCV) dan kost deze €87. Neem ik dezelfde band maar dan in de maat van de Lodgy (195/55 R16) dan kost deze al meteen €125. Dat is per band €38 meer voor 1 inch extra! Met andere woorden: een setje banden gaat dan al gauw €160 extra kosten. Voor winterbanden gaat hetzelfde op en ook de All-Season band doet vrolijk mee. Bij de nieuwe Duster zal dit nog meer zijn zodra er voor 17 inch gekozen gaat worden.

Maar goed, om met zomerbanden de winter in te gaat was niet mijn idee dus moesten er banden besteld worden. In eerste instantie zat ik te denken aan een extra set velgen met winterbanden zodat ik dus twee maal per jaar de set kan wisselen. Maar dat gaat ook een behoorlijke kostenpost worden!.

Hieronder vind je een opsomming van de kosten:

  • Originele 5 spaaks stalen velgen, 4 stuks: €268
  • Bandenspanningssensoren, 4 stuks: €130
  • 4 winterbanden Michelin Alpin 5: €556
  • montagekosten: €75

Hiermee kost een complete set winterbanden met velgen dus €1029. En dat werd me dan toch iets te veel. Dus heb ik gekozen voor een middenweg. Ik ben op zoek gegaan naar goede All-Season banden. Na diverse recensies op internet doorgenomen te hebben ben ik weer voor Michelin gegaan. Michelin heeft namelijk de CrossClimate band en dat is best wel een "buitenbeentje". Michelin heeft deze band in maart 2015 in Genève onthult, een nieuwe zomerband met zowel een M+S (Geschikt om in de winter in Duitsland mee te rijden) als een 3PMSF (drie bergen en sneeuwvlok) markering.

Volgens de Franse bandenfabrikant is de Michelin CrossClimate een zomerband die is gecertificeerd voor de winter. Deze band is dus meer dan de standaard vier seizoenen band.

De CrossClimate onderscheidt zich omdat het zowel de voordelen van een zomerband als dat van een winterband heeft. De Michelin CrossClimate heeft de voordelen van een zomerband vanwege het remgedrag op een nat en droog wegdek, een lange levensduur en een laag brandstofverbruik. Daarnaast heeft het ook de voordelen van een winterband zoals trekkracht en remgedrag op sneeuw.

Afbeelding

Afgelopen weekend was het dan zover. De banden waren gearriveerd bij kwikfit en dus was het tijd om de Lodgy de brug op te rijden. In korte tijd werd hij van zijn "schoentjes" ontdaan. Dit was meteen een goede mogelijkheid om de bandenspanningssensoren te bekijken. Deze zijn van het merk SCHRADER. Later volgt hier nog een artikel over.

Zoals besproken werden de velgen keurig voorzien van de Michelin CrossClimate+ in de maat 195/55 R16 XL 91H. Deze banden hebben klasse B in in de verbruiksindex en klasse B bij grip. Een geluidsproduktie van 69 dB is ook netjes; een goede score dus. Ondertussen al weer 100km gereden met de Lodgy en het zijn inderdaad stille banden. Al met al scheelt me dit toch bijna 500 euro ten opzichte van een extra set.

Nu is het wel zo dat je normaal gesproken je oude banden achterlaat; hiervoor betaal je dan een per euro per band als verwijderingsbijdrage. In mijn geval heb ik ze weer meegenomen. Immers, de banden zijn bijna gloednieuw en hebben zo goed als het volledige profiel nog!

Maar aangezien ik ze zelf niet meer gebruik mogen ze voor een klein prijsje weg. Wie dus interesse heeft in de 4 banden mag zich melden via het bekende emailadres, te vinden onder "contact".


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
10-12-2017 om 11:53

Je hoeft inderdaad geen nieuwe sensoren te kopen als je alleen nieuwe banden laat monteren. Je zult wel merken dat de waarschuwing voor de bandendruk op zal lichten nadat de nieuwe banden op druk gebracht zijn. Via de boordcomputer kun je dan de SET TP uitvoeren; het lampje zal dan uitgaan.

Avatar
Anoniem
06-12-2017 om 21:32

Wanneer je alleen de banden wisselt op de originele velgen hoef je geen nieuwe sensoren te kopen toch? Graag je advies. Alvast bedankt.

Powered by Rovota