Dacia Duster

Contourverlichting aanbrengen

10-01-2018
RichardMCV
Overig
5

ContourverlichtingWat gaat de tijd snel, het is alweer 2018! Vanaf hier wens ik ieder een goed en gezond jaar tegemoet en mogen we maar heel veel Dacia-nieuws kunnen brengen.

Hier op de site verschijnen met regelmaat artikelen die over allerhande aanpassingen gaan. Niet alles verzin ik zelf. Bij mijn zeer regelmatige zoektochten op het internet kom ik van alles tegen. Dit keer gaat het om het wijzigen van de binnenverlichting naar idee van Ninnjou.

Hierbij gaat het niet om de gewone W5W lampjes maar om contourverlichting van de schakelknoppen. Op deze manier kun je ze ook in het donker goed vinden.

Mijn Lodgy heeft standaard een unit voor de binnenverlichting met twee schakelaars, deze had ik al eerder gewisseld voor een variant met drie schakelaars. Om te beginnen aan deze klus had ik oranje led's nodig. Deze kunnen niet zomaar op 12V aansluiten; daarvoor is een weerstand nodig. Maar om mezelf een hoop werk te besparen heb ik ze niet zelf samengesteld. Het is makkelijker om ze via internet te bestellen. Van websitebezoeker Michel heb ik een link ontvangen om de led's prijsgunstig te bemachtigen. Sterker nog, ze bleken zo goedkoop per 10 stuks dat ik er maar direct 3 setjes van heb besteld!

Het verwijderen van de unit is kinderlijk eenvoudig. Het kunststof glaasje zit geklemd en kun je eenvoudig rechtstandig naar voren trekken. Aan de rechterzijde vind je dan een klemmetje dat je kunt indrukken om vervolgens aan die zijde dan ook de unit uit de bekleding te kantelen. Hierna hangt de unit aan de bekabeling met stekker. Door een palletje op de stekker in te drukken kun je dan de stekker wegdrukken naar buiten.

ContourverlichtingAls je dan vervolgens kijkt naar de metalen sporen aan de achterzijde dan hebben deze een grillig patroon. Houd je de unit zo dat de aansluiting voor de stekker aan de rechterzijde zit dan is de aansluiting als volgt (van boven naar beneden):

  • 1 is niet in gebruik
  • 2 is geschakelde massa
  • 3 is constante massa
  • 4 is constante 12V
  • 5 is niet in gebruik

Opmerking: hoewel 3 een constante massa is, wordt deze na een korte tijd toch afgeschakeld waardoor de binnenverlichting vanzelf uitgaat. We gaan dus gebruik maken van deze eigenschap. immers, de contourverlichting van de schakelaar hoeft niet te werken als we niet in de auto aanwezig zijn.

Om te laten zien wat de bedoeling is, heb ik gemakshalve de schakelknoppen maar even verwijderd. Hieronder zie je een zestal gaatjes. Deze blijken ideaal om 3mm led's in te huisvesten. Vanaf de achterzijde zijn deze gaatjes min of meer te bereiken. De led's die ik besteld heb (inclusief weerstand en voorzien van krimpkous) blijken perfect te passen in de gaatjes. Het is echter wel gepriegel om ze erin te krijgen. Vooral de led's bij de middelste schakelaar zijn lastig. De schakelpinnen van de knopjes kunnen namelijk in contact komen met de isolatie van de led met weerstand.

Hier ben ik zelf ook in eerste instantie de boot mee in gegaan. Bij het gepriegel had ik namelijk de isolatie beschadigd waardoor ik kortsluiting veroorzaakte. Bij het aansluiten van de unit op de stekker viel dan ook van alles uit. Het is een zoektocht geweest om alle zekeringen te testen. Met behulp van bezoekers van een Duitstalig daciaforum was de zekering vrij snel gevonden en dus het probleem weer opgelost.

Aangezien ik zes led's geplaatst heb moest ik dus 12 draden verbinden om ze te laten werken. De led's waren voorzien van behoolijk lange draden dus die heb ik naar believen ingekort. Met behulp van een soldeerbout heb ik de draden op de juiste sporen gesoldeerd. Al met al was dit een klusje dat weinig tijd in beslag nam. Na de montage was het tijd om de unit te testen. Zodra je een deur opendoet gaat de gewone binnenverlichting aan en zie je de oranje led'samengesteld niet oplichten, hoewel ze dat wel doen. Zodra je de auto echter start en de binnenverlichting gaat uit dan valt in het donker de nieuwe verlichting wel degelijk op zonder hinderlijk aanwezig te zijn.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Anoniem
03-02-2018 om 23:02

ik heb ze onder tussen gevonden dank je wel .

Avatar
Clublid
RichardMCV
29-01-2018 om 18:48

Ik heb zo even niet de betreffende link bij de hand maar als je bijvoorbeeld op Ebay kijkt dan heb je veel verschillende soorten. Klik hier voor een voorbeeld.

Avatar
Anoniem
26-01-2018 om 20:58

hoi Richard , kan je me het juiste type led lampjes ook met ons delen en eventueel de link waar je deze aankoopt ?
best wel handig wel leuke tip trouwens.

Avatar
Clublid
RichardMCV
24-01-2018 om 22:47

Hoewel de vraag niet thuishoort bij dit artikel: het antwoord is ja. Je zult hiervoor echter wel de stoelen uit elkaar moeten nemen! deze matten worden namelijk onder de bekleding aangebracht en daar kun je dus normaal niet bij.

Avatar
Anoniem
21-01-2018 om 3:14

leuke review !
weet je of het mogelijk is om zetelverwarming te plaatsen in de sandero stepway ?
zoals dit : https://www.amazon.de/dp/B074QNPVLR/_encoding=UTF8?coliid=IZVGMFGYKWZH7&colid=3I7KUEW00ZSSZ&th=1

Mvg stef