Dacia Duster

Het verwijderen van de deurbekleding

22-09-2018
RichardMCV
Dacia Lodgy
4

Zoals ik in het vorige artikel al heb aangegeven ben ik begonnen aan een flinke klus. Hiervoor moest van alles worden verwijderd.

Het oorspronkelijke doel was het vervangen van de originele luidsprekers door versies met beter geluid. Overigens: dit wil niet zeggen dat de originele luidsprekers niet goed zijn want ze produceren best wel een goed geluid. Maar ik heb de geluidsinstallatie nog die ik eerst in de Logan MCV had ingebouwd.

Bij toeval kwam ik erachter dat de luidsprekers uit de vorige set zouden moeten passen in de deuren van de Lodgy zonder dat je dat aan de buitenkant ziet. Bij de Logan MCV had ik ringen van MDF gemaakt en op de deurbekleding gezet. Hier was dat niet mogelijk vanwege de vorm van het deurpaneel.

Ik ben dus eerst begonnen met het verwijderen van de deurbekleding. Nu zijn er verschillen tussen de modellen van Dacia Maar de werkwijze is hetzelfde.

Bij de Lodgy begin je met de kunststof driehoek bij het raam van de voorportieren. Deze heeft 1 kunststof klem waarmee hij vastzit. Als je de driehoek aan de bovenzijde vastpakt dan kun je hem naar je toe trekken en gelijktijdig ook kantelen naar beneden. Aan de onderzijde zitten haakjes waarmee hij vastzit achter het grote paneel.

Nu de driehoek verwijderd is wordt het tijd om alle schroeven te lokaliseren. Bij de Lodgy zitten er ZES in de voorste deurpanelen:

  • Nummer 1: achter de kunststof driehoek
  • Nummer 2: de schroef waarmee de deuropener vastzit
  • Nummer 3: in de handgreep
  • Nummer 4: aan de zijkant van het paneel
  • Nummer 5: aan de onderzijde van het paneel
  • Nummer 6: ook aan de onderzijde van het paneel

Geen nood: het paneel kan niet vallen, want het zit aan de bovenzijde in een rand gehaakt, er zitten nog kunststof klemmen aan de binnenzijde EN er zit een plakkerige rand (soort van kit) tussen paneel en deur.

Als je de schroeven hebt verwijderd kun je de schakelaars van de elektrische ramen verwijderen. Aan de voorkant van de unit is een uitsparing aangebracht waar je een kunststof schroevendraaier onder kunt steken zonder de overige bekleding te beschadigen.

In mijn geval moet ik bij de bestuurderszijde een unit verwijderen waar drie stekkers aan zitten. Deze kabels zijn vrij kort dus je hebt waarschijnlijk niet veel ruimte om er met de vingers bij te komen. Elke stekker heeft een klemmetje om lostrillen te voorkomen. Dit klemmetje kun je indrukken zodat je de stekker kunt losnemen uit de schakelaar.

De deuropener heeft zogezegd een eigen schroef. Na het verwijderen hiervan moet je de opener iets naar voren trekken en kantelen omdat er aan de achterzijde een metalen pin in zit.

En nu komt het meest lastige deel. het deurpaneel zit met een soort van kit tegen de deur aan. Tevens heeft het paneel 8 kunststof klemmen. De kans is bijna 100 procent dat 1 of meer van deze klemmen zullen afbreken want ze zijn eigenlijk voor eenmalige montage. Als je aan deze klus wilt beginnen bestel dan bij je dealer een paar klemmen op voorraad. (ter info: bij mij zijn er vijf in totaal gebroken).

Met een kunststof spatel (om de lak niet te beschadigen) begin je aan de onderzijde het paneel iets naar voren te halen totdat je je vingers er tussen kunt steken. Vervolgens moet je niet al te bang zijn. Het paneel begint een beetje te kraken en allerlei geluiden te maken.

Je zult een beetje aan het paneel moeten trekken om de klemmen los te trekken en gelijktijdig ook de kracht van de zwarte kit overwinnen. Als je dan uiteindelijk het gewonnen hebt van de deurpaneel dan haakt hij aan de bovenzijde nog in een rand. Houd het deurpaneel zo dicht mogelijk bij de deur zelf, zonder deze te raken. Druk het paneel nu naar boven om hem los te haken.

Opmerking: Bij het terugplaatsen van het paneel moet je er wel voor zorgen dat de kit goed zit. Ik heb nieuwe kit besteld en de oude kit verwijderd. Nu weet ik zeker dat het deurpaneel niet gaat trillen.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
07-12-2019 om 15:06

Volgens mij past dat niet. Hoewel bijvoorbeeld de MCV uit 2007 van de voorzijde erg op de sedan uit 2006/2007 lijkt is de maatvoering anders. Zelf kon ik dit al merken toen ik bij mijn eerste Dacia het logo op de grille wou veranderen. Deze waren ook niet uitwisselbaar.

Het grappige is overigens ook nog dat bij een beetje onderzoek kan blijken dat een hele auto aanschaffen voor onderdelen goedkoper kan zijn dan losse onderdelen.....

Avatar
Anoniem
07-12-2019 om 9:16

Weet er iemand of een linker voordeur van een station past op een sedan? 2006?

Avatar
Redactie
Léandro
15-02-2019 om 11:45

De speakers die je nodig hebt voor de Lodgy zijn 16.5cm. Je hebt echter ook 'adapters' nodig om deze speakers te kunnen plaatsen. Deze kan je vinden op de website lzparts.de.

Avatar
Anoniem
13-02-2019 om 18:31

Beste Richard,
Ik heb geen luidsprekers in mijn dacia lodgy. Deze wil ik inbouwen dus ik ben blij met jouw beschrijving. Weet jij toevallig welke maat luidsprekers ik nodig heb?

Dank alvast. Gr Sander