Dacia Duster

Interieurfilter van de Dacia Lodgy vervangen

20-03-2018
RichardMCV
Dacia Lodgy
0

Luchtvervuiling

Interieurfilter LodgyIn de lucht zit tegenwoordig best wel veel vuil. Niet voor niets zijn er in binnen- en buitenland al veel steden die een milieuzone instellen. Hoewel de wildgroei hiervan geen voordeel is omdat het weer overal anders is geregeld, is er wel wat voor te zeggen.

Om ons een "beetje" te beschermen is er tegenwoordig een interieurfilter in onze Dacia gemonteerd. Mijn eerste Dacia had het niet en daar heb ik het destijds zelf ingebouwd. Het interieurfilter zit gemonteerd achter de middenconsole en is te bereiken vanaf de voetenruimte bij de bijrijders-plaats.

Maar wat doet een interieurfilter nou?

Het interieurfilter zuivert de buitenlucht die via het verwarmings- en ventilatiesysteem in het interieur wordt gevoerd. Daarmee is het interieurfilter belangrijk voor het comfort voor de bestuurder en inzittenden van de auto. Het draagt daarbij tevens bij aan de veiligheid. Het interieurfilter filtert pollen, stof, vet, roetdeeltjes en geuren uit de binnenstromende lucht. Daarom wordt een interieurfilter ook wel een pollenfilter genoemd. In de buitenlucht zitten pollen en fijnstof, waarvoor veel mensen (over)gevoelig zijn. Het interieurfilter zorgt ervoor dat de binnenstromende lucht zo zuiver mogelijk is.

Het is aan te bevelen om het interieurfilter regelmatig te vervangen. Meestal is dit om de circa 30.000 kilometer of om het jaar. Naarmate het filter meer kilometers of langere tijd gebruikt is, zal deze meer en meer vervuild raken. Hierdoor zal het filter steeds minder verse lucht in het interieur laten. Bij te laat vervangen kan het filter zelfs verstopt raken. Als gevolg daarvan zal het systeem moeite hebben om bijvoorbeeld de ontwaseming van de voorruit snel genoeg te laten plaatsvinden.

Kun je het filter zelf vervangen?

Hierop is een kort antwoord mogelijk: JA. Maar.... je moet er wel een beetje lenig voor zijn. Ik heb het interieurfilter via internet besteld bij Mister-Auto.nl. Voor een schappelijke prijs €12.31 en €5.95 verzendkosten had ik het binnen een paar dagen in huis. Het filter van de Lodgy heeft de volgende afmetingen:

  • Hoogte: 35mm
  • Breedte: 180mm
  • lengte: 248mm

Bij mister-auto heeft het filter de volgende codering: CORTECO - Ref 80004548.

Montage van het filter

Tja.. nu ik het filter heb moet het nog gemonteerd worden. Dus... even een paar rek- en strekoefeningen om de spieren wat losser te maken en aan de slag. Gelukkig heb ik een garage dus hoef ik dit niet op straat te doen. Zodra je de deur aan bijrijderszijde geopend hebt kun je op je knieen in de opening gaan zitten. Een zaklamp is geen overbodige luxe. Bij de Lodgy zit het filter achter de middenconsole.

Als je goed kijkt dan zie je tegen het schutbord aan een kunststof afdekplaatje zitten voorzien van twee klemmetjes. Door deze twee een beetje naar elkaar toe te drukken kun je het afdekplaatje verwijderen. deze kun je naar rechts verwijderen. Hiermee komt de ruimte "in zicht" waar zich het filter bevindt. Maar nu komt de uitdaging. Het filter is namelijk ongeveer twee keer zo groot als de opening!

Gelukkig is het filter niet al te stevig en kun je het samenduwen en door de opening naar buiten trekken. Nu kun je goed zien hoeveel nut een dergelijk filter heeft. In mijn situatie heeft het filter er 11 maanden in gezeten. Eigenlijk was dit te lang. Nadat je het filter hebt verwijderd kun je voorzichtig de ruimte schoonmaken door met de stofzuigerslang, voorzien van een dunne zuigmond, er door heen te gaan.

En dan komt de volgende uitdaging: het nieuwe filter plaatsen! Ook dit filter zul je gedeeltelijk moeten vervormen om het te kunnen plaatsen. Let hierbij vooral ook op de pijlrichting die erop staat aangegeven. Als je hierin geslaagd bent moet het afdekplaatje nog weer teruggezet worden.

Update: 16-7-2018

Na 3,5 maand heb ik het filter gecontroleerd en het bleek alweer zwart te zijn! Dus weer een nieuw filter besteld en gemonteerd. Afwachten hoe het er over 3,5 maand uit ziet.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.