Dacia Duster
Homepagina
Inloggen
Registreren
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
FAQ
Dacia's van leden
Handleiding aanvragen
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Terugroep-acties
Kleurplaten
Statuten
Voorwaarden
Privacy
Contact

MediaNAV Evolution aanpassen naar eigen wensen

10-02-2018
RichardMCV
Overig
7

MediaNAV Evolution aanpassenNiet alleen de auto heeft software die je kunt bekijken en in een aantal gevallen ook kunt veranderen. Het systeem dat Dacia gebruikt voor de navigatie, telefoon,radio en uiteraard je eigen muziek is ook voorzien van software. En dat betekent ook weer een leuke uitdaging!

Het systeem wordt MediaNAV genoemd. Ondertussen zijn we bij de opvolger beland en de naam krijgt dan ook de toevoeging "Evolution". Dacia heeft gekozen voor een kleurenschema dat eenvoudig en helder is. Op de achtergrond draait Windows CE 6.0 als besturings-systeem.

De uitdaging is om het systeem naar wens aan te passen. Het is mij gelukt om het 4x4 scherm dat in de nieuwe Duster te zien is, ook te activeren in mijn Lodgy! het 4x4 scherm bestaat uit drie onderdelen:

  • 1x een afbeelding waarop de Duster te zien is vanaf de achterkant; deze geeft aan hoe scheef de auto staat in de dwarsrichting;
  • 1x een afbeelding waarop de Duster te zien is vanaf de zijkant; deze geeft aan hoe scheef de auto staat in de lengterichting;
  • 1x een afbeelding waarop de Duster te zien is vanaf de bovenkant; deze wordt voor het kompas gebruikt.

De eerste twee afbeeldingen kunnen in de Lodgy niet functioneel worden gemaakt omdat daarvoor de hardware niet aanwezig is. Het kompas blijkt echter gewoon te werken!

Standaard laat het systeem een zestal gekleurde iconen zien waaruit je kunt kiezen: RADIO, MEDIA, TEL, KAART, NAVIGATIE en INST. Dit is gewoon lekker duidelijk. Na het activeren van het 4x4 scherm is er wat veranderd. Het icoon voor KAART is plotseling veranderd van kleur EN functie. De tekst in het icoon is veranderd in INFO VOOR 4X4. Druk je op dit icoon dan krijg je dus het scherm met de bovengenoemde drie afbeeldingen.

MediaNAV Evolution aanpassen

Maar ja, zoals ik al schreef, twee afbeeldingen doen het niet en worden wat donkerder weergegeven. En dan begint het te kriebelen. Kan dit worden aangepast? het antwoord hierop is JA!

Ik heb bewust eerst een update naar 9.1.1 gedaan. (in het komend artikel wordt in gegaan op hoe je de update installeerd). Op deze manier is het systeem voorzien van de nieuwste software. Maar de wijzigingen in het apparaat zelf doorvoeren is een stuk lastiger omdat je dan toegang tot Win CE moet hebben. Ik heb het mijzelf wat makkelijker gemaakt en heb het update-bestand gewijzigd! Het gaat om het bestand UPGRADE.LGU dat de basis vormt. dit is een ingepakt bestand. Met andere woorden: wil ik wijzigingen aanbrengen dan zal ik het bestand eerst moeten uitpakken, losse bestanden die dan zichtbaar worden bewerken, alles weer inpakken en dan de update installeren.

En dat is precies wat ik gedaan heb. Na het uitpakken van het bestand worden er een tweetal mappen zichtbaar. De ene map is voorzien van alles wat nodig is om het systeem te laten werken; de andere map bevat alle info specifiek voor het navigatiesysteem. Ik duik in de eerste map en vind daar een nieuwe map met alle afbeeldingen die in het systeem gebruikt worden. Hier is ook een map specifiek voor de 4WD aanwezig. Hier zitten heel veel afbeeldingen in! Wat blijkt namelijk: een kompas geeft je positie aan door middel van een gradenhoek. Voor elke graad (en dat zijn er dus 360) is er een aparte afbeelding. Deze is voor zowel Dacia als Renault aanwezig. Dit zijn dus al 720 afbeeldingen. Dan heb je nog de "pitch" en "roll" afbeeldingen. Dit zijn er voor Dacia en Renault ook weer 240 stuks samen.

Het gaat mij om de afbeeldingen voor "pitch" en "roll" die getoond worden op het scherm. Dit zijn er bij mij maar twee aangezien de functie niet geactiveerd kan worden. Deze twee even aanpassen met een tekenprogramma en vervolgens weer opgeslagen onder de originele naam. De afbeeldingen van het kompas zijn echter wel actief. En dat zijn er dus 361 stuks. 360 stuks voor de gradenhoek en 1 stuks die getoond wordt bij stilstand. Op dit moment heb ik nog geen zin om de 360 bestanden aan te passen dus beperk ik mij tot het bestand dat in stilstand getoond wordt.

Ook dit bestand wederom aangepast met het tekenprogramma en weer teruggezet. Maar aangezien het nu dus om een aangepaste versie gaat, heb ik het versienummer dan ook maar aangepast. Na alle bestanden weer ingepakt te hebben heb ik het upgrade-bestand weer op USB-stick gezet en weer de update uitgevoerd.

MediaNAV Evolution aanpassen

Na het succesvol uitvoeren van de update heb ik nu een eigen variant van het 4x4 scherm:

MediaNAV Evolution aanpassen

Grappig detail: zodra je stilstaat wordt het kompas inactief en zal het Norrden weer bovenaan zetten (ook in het originele scherm). Zodra je weer gaat rijden verschijnt het kompas weer en stelt zich weer in. Wat ik nu gedaan heb is de afbeelding van het kompas die getoond wordt bij stilstand aanpassen. Ik heb er een afbeelding van de Lodgy Stepway overheen gezet. Dus zodra ik ga stilstaan verschijnt de Lodgy in het scherm; ga ik rijden dan wordt deze Lodgy weer vervangen door het kompas.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Redactie
Léandro
23-05-2019 om 19:35

Apple Carplay (en tevens Android Auto) is alleen beschikbaar op op de aller nieuwste versie (ongeveer 1.0.2.8 dacht ik). Helaas heb je hier een nieuw Media Nav voor nodig, aangezien die versie niet wordt ondersteund op voorgaande systemen. (Je kunt overigens ook niet in 1x updaten naar de nieuwste versie, dit moet in stappen.)

Avatar
Anoniem
22-05-2019 om 10:53

Interessant artikel! heb sinds gisteren zelf een bijna nieuwe Dacia Logan MCV Stepway. Mooie auto met Media-Nav. Nu zit ik flink te googelen al dagen en zie dat apple carplay hier ook op kan? Ik heb het zelf niet voor elkaar gekregen om de een of andere reden. Hij herkent het niet als apple carplay.
Kan dit komen omdat ik een verouderde systeemversie heb?(7 volgens mij nog zelfs) En kan ik dan in 1 x van 7 naar de allernieuwste systeemversie gaan?

Avatar
Redactie
RichardMCV
03-05-2019 om 21:09

Kun je ook aangeven wat je gedaan hebt? En van welke versie heb je ge-update naar welke versie?

Avatar
Anoniem
02-05-2019 om 0:04

Blijkbaar is het bij mij fout gegaan want ik krijg na een plotse reboot de melding "Connect diag tool" te zien.
Gaat dit een dure grap worden?

Avatar
Redactie
Léandro
04-03-2019 om 17:03

Het is helaas niet mogelijk om achteraf Apple CarPlay te installeren, echter zijn bepaalde functies zoals Siri mogelijk wel beschikbaar, mits je een iPhone 6 of nieuwer hebt. De optie om je telefoon te koppelen en deze functies te activeren staan in het instellingen menu.

Avatar
Anoniem
02-03-2019 om 12:43

Is er een mogelijk om apple car play te installeren indien dit niet standaard in de wagen zit?

Avatar
Anoniem
11-02-2018 om 14:45

Respect, Je bent er echt handig mee

Powered by Rovota