Dacia Duster

Navigatie in de auto

30-07-2018
RichardMCV
Overig
4

Tegenwoordig hebben veel auto's een navigatie systeem in het dashboard. Dit kan een geheel eigen systeem van de fabrikant zijn, maar ook een ingekocht systeem dat je in meerdere auto's kunt aantreffen.

Dacia doet hier ook al weer een tijdje in mee en biedt in de meeste modellen de mogelijkheid tot het leveren van het "Media NAV Evolution".

Dit is eigenlijk best wel een mooi en compleet systeem. Mijn Lodgy Stepway heeft het ook. Een mooi kleurenschermvan een fatsoenlijke afmeting zodat er voldoende informatie getoont kan worden.

Het systeem is veel meer dan een navigatie systeem. Ook is er Radio, een Media-player en de mogelijkheid om handsfree te bellen via bluetooth.

Navigatie

Dit artikel gaat echter over het navigatiedeel. De kwaliteit van een systeem wordt natuurlijk in grote mate bepaald door de kaarten die gebruikt worden.

Ik heb een paar weken geleden mijn systeem via de officiele website bijgewerkt door de nieuwste kaart te kopen. Deze kostte €109. Hiermee hoopte ik voldoende voorbereid te zijn voor de vakantie.

Helaas bleek dit helemaal niet te kloppen. De grotere wegen gaan tot nu toe wel goed. Maar ik heb wel gemerkt dat het systeem ook wel wat eigenaardigheden kent.

Bijvoorbeeld: Als er zich een afrit en een oprit in een binnenbocht van een weg bevinden wordt ik regelmatig daar langs gestuurd bij het kiezen van de snelste weg! Dit is me ook al overkomen bij een tankstation! De meesten onder ons weten echter wel dat dit nooit de bedoeling kan zijn.

Ook heb ik het meegemaakt dat ik een rotonde moest oprijden en de tweede afslag nemen. Eigenlijk dus oversteken. Echter, er kwamen maar drie wegen op de rotonde uit terwijl op het scherm een rotonde met vier wegen werd aangegeven.

En dan hebben we het niet over zeer recente wijzigingen aan het wegennet maar wijzigingen die al jaren geleden zijn uitgevoerd. Met andere woorden: ondanks het installeren van de nieuwste kaart loop je nog steeds jaren achter.

Updates

Ik heb ook een TomTom in gebruik. En als je hiervoor de nieuwste update aanschaft, is deze veel beter bij de tijd dan de kaarten die beschikbaar zijn voor het Media NAV Evolution.

Google MapsMaar het beste bevalt mij toch nog steeds de Android-telefoon met Google Maps erop. Deze is veel accurater dan beide andere hier genoemde systemen.

Via internet zijn er voldoende aanbieders te vinden die een volledige Android radio aanbieden die dezelfde pasvorm heeft als de originele Media NAV Evolution. Het allergrootste voordeel: je hoeft niet meer te betalen voor kaarten die een heel eind achterlopen. Google Maps wordt immers automatisch bijgewerkt. Iets wat overigens ook bij TomTom kan met life-time updates.

Tel daarbij op dat het Media NAV Evolution in Nederland €495 kost als optie en de kaarten ook niet bepaald gratis zijn en je weet dat je eigenlijk een geldverslindend systeem hebt. Ter info: bij onze zuiderburen kost exact hetzelfde systeem €250 als optie.

En nog een kanttekening bij het Media Systeem van Dacia (overigens: dit zie je ook bij andere merken):

Het eerste systeem heette Media NAV. Dit is vervangen door de Evolution versie. Hiermee is het updaten van de systeemsoftware van de eerste variant stopgezet. De kaarten kun je nog wel updaten.

Alternatieven

Alleen al om bovenstaande reden geef ik de voorkeur aan een los systeem. Voor de prijs van het Media NAV systeem kun je met gemak een goede telefoon kopen en zodoende ook Google Maps of een TomTom met life-time updates. En dan houd je ook nog geld over om eens uit eten te gaan...

Na mijn vakantie zal ik me daar dan ook eens meer in verdiepen. Maar nog een keer een nieuwe update aanschaffen zal hier niet gebeuren.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Anoniem
17-01-2019 om 0:28

Ik koop altijd bij NAV-audio in Spijkenisse kost 439 euro met achteruitrijcamera eventueel inbouwen en de upgrades kost 50 euro.
Verders zit er een DVD/CD speler op en een goede navigatie inclusief voorfront mocht je deze nodig hebben.
Ik heb ze altijd op al mjn auto's gehad een prachtig ding voor weinig geld.
zie: www.inbouwnavigatie.com

Avatar
Anoniem
04-01-2019 om 22:39

Navigatie en radio werken, maar de vervelende toon overkoepeld alles, net of het in alarm is gegaan, wat moet ik doen,?

Avatar
Clublid
RichardMCV
29-08-2018 om 21:40

Je hebt gelijk; het MediaNAV is zeker niet het beste systeem en de updates zijn inderdaad best prijzig. Zelfs als je de nieuwste update installeert, lopen deze een eind achter. Mijn voorkeur zou ook uitgaan naar de TomTom, als is het alleen maar dat je deze aan de ruit en dus op een betere plaats hebt hangen (je zou een 12V aansluiting bovenop het dashboard kunnen maken). Voor wat betreft het vervangen van het MediaNAV: Je garagist zit er compleet naast! Het systeem zelf kan niet veel meer kosten dan ongeveer 250 euro (want dit is de optieprijs in Belgie). Het wisselen van het systeem is door een beetje monteur is in ruim een uur te doen. De stekkers zijn hetzelfde gebleven dus ik zou niet weten welke extra kabels er nodig zijn. Problemen met eventuele garantie is helemaal onzin. Als de dealer op verzoek van de klant het MediaNAV wisselt voor een nieuw, gelijkwaardig systeem dan staat dit los van garantie. Het toestel wordt af fabriek voorzien van het VIN nummer van de auto. Dit is echter te wijzigen. Dus ook in een nieuw systeem kan de dealer het VIN nummer van jouw auto aanbrengen. Ik krijg eerder de indruk dat jouw garagist niet weet hoe hij het systeem moet wijzigen....
Voor wat betreft de ondersteuning: dit gebeurt bij alle merken. Zodra er een nieuw systeem komt zal de oude versie niet meer worden bijgewerkt.

Avatar
Anoniem
29-08-2018 om 13:35

Ik heb helaas de eerste versie van de medianav en de navigatie valt me ook enorm tegen en updates zijn enorm duur voor wat ze zijn. Ik heb al geprobeerd met andere firmware te installeren, maar het programma wordt amper gebruikt in de BeNeLux, en de snelheidslimiet dat die aangeeft is helemaal fout, toch zeker voor België.
Momenteel gebruik ik ook gewoon een tomtom met life-time updates, maar het zou leuker zijn voor een goed werken ingebouwd systeem dat alles samen kan werken en er geen extra kabels over het dashboard lopen.
Dacia gaat binnenkort dan wel een nieuwe versie uitbrengen van de medianav met android auto ondersteuning, maar helaas laten ze weer alle ondersteuning vallen voor de oudere modellen. Ze gaan nergens ondersteuning geven om je oude medianav of de evolution te vervangen door de nieuwe met android auto.
Ik heb ooit eens gevraagd aan mijn garagist om mijn mijn medianav te vervangen door de evolution, maar hij wist me te vertellen dat dit al snel een paar duizend euro ging kosten aan werkuren, aankoop van het toestel en de extra kabels die nodig zijn en dan nog is de kaarten. Plus dat er ook nog problemen zijn qua garantie omdat het toestel is gekoppeld aan het chassisnummer van de auto.
Dus ik kijk al uit naar je wat jij kan vinden als oplossing :)