Dacia Duster
Homepagina
Inloggen
Registreren
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
FAQ
Dacia's van leden
Handleiding aanvragen
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Terugroep-acties
Kleurplaten
Statuten
Voorwaarden
Privacy
Contact

Android Auto beschikbaar voor Dacia

17-03-2019
RichardMCV
Overig
8

Het was al een tijdje geleden aangekondigd en nu is het zover: Dacia levert het MediaNAV nu met Android Auto (en Apple Carplay).

Dit laatste systeem kan ik niet over oordelen daar ik geen Apple producten heb.

Om het systeem te kunnen bekijken had ik natuurlijk een nieuwe Dacia nodig aangezien het nog maar kort geleden geintroduceerd is. De firma Munsterhuis was zo vriendelijk om mij toegang te verschaffen tot een Duster in de Techroad editie. (hierover volgt ook nog een artikel).

Ik moet echter wel beginnen met het feit dat je, hoewel het MediaNAV het officieel ondersteunt, eigenlijk nog niet met Android auto aan de slag kunt!

Hier is een hele simpele reden voor: Android Auto is een app voor op de telefoon en in Nederland is het verboden om je smartphone te gebruiken tijdens het autorijden. Daarom is de app in Nederland niet verkrijgbaar.

Maar daar is een goede oplossing voor. Via de website apkmirror.com is de app te downloaden. Deze website is betrouwbaar maar toont wel enige reclame. Hier moet je doorheen kijken.

Er zijn daar diverse downloadbestanden, afhankelijk van het type smartphone. Hier zul je zelf een keuze moeten maken.

Na installatie

Na installatie is het heel eenvoudig. Je verbindt je smartphone met het MediaNAV door middel van een USB-kabel. Zodra je dat gedaan hebt zal de verbinding tot stand worden gebracht en zal Android Auto op worden gestart (het kan zijn dat je je wachtwoord op de smartphone moet ingeven).

Als de app op het MediaNAV gestart is zie je onderin een balk met een vijftal iconen. Het meest linker icoon start de navigatie op; het tweede icoon van links start het telefoonboek op; het middelste icoon start het beginscherm op van Android Auto; Het vierde icoontje start de muziekspeler en het laatste icoontje laat je teruggaan naar het originele MediaNAV systeem.

Dempen

Als je naar het navigatiegedeelte gaat met het meest rechtse icoontje dan heb je via de instellingen het eerste popup-scherm waar je het verkeer in- en uit kunt schakelen. Je kunt ook kiezen tussen kaart en sattelietweergave. Via het dempen kun je instellen of alles gedempt moet worden of dat je alleen verkeersmeldingen wilt horen.

Routeopties

Routeopties is een heel handig scherm waar je snel toegang hebt tot handige opties, namelijk het in- danwel uitschakelen van snelwegen, tolwegen en veerdiensten.

Routes kunnen heel makkelijk worden ingegeven aangezien Google met je meedenkt. Ook het stoppen van een route is kinderspel. En ik moet het Dacia nageven: het systeem is prettig snel. Voor mijn gevoel nog sneller dan het eigen MediaNAV. Nog een voordeel: je leert het systeem heel snel kennen vanwege de eenvoud van opzet!

Voor mijn werk gebruik ik zelf ook Android Auto, maar dan in een VW Transporter. Daar werkt het systeem ook uitstekend dus ik heb geen reden om aan te nemen dat Android Auto in de Dacia niet goed zal zijn. Maar ongetwijfeld zal ik binnenkort gaan rijden met een Dacia met Android Auto en dan zal ik mijn bevindingen daarover ook mededelen.

Apps voor Android Auto

Via de Google Playstore zijn er ook nog diverse apps te downloaden die geschikt zijn voor het gebruik met Android Auto. Denk hierbij aan verschillende types radio, videoplayers, chatprogramma's, audiobooks en nog veel meer.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Redactie
RichardMCV
23-11-2019 om 21:13

Ik ben verbaasd dat je aangeeft dat Apple Carplay mogelijk is in combinatie met versie 9.13.

Elk bij Dacia ingebouwd mediasysteem dat geschikt is voor Apple Carplay is ook geschikt voor Android. Maar deze systemen draaien op andere software dan de 9.13 versie.

Je zult eerst de Android auto app op je telefoon moeten installeren. Daarna kun je verbinding maken via een USB-kabel tussen radio en telefoon. Maar ik ga ervan uit dat dat niet gaat lukken met je huidige systeem.

Avatar
Anoniem
18-11-2019 om 17:22

De Logan van ons is ongeveer twee jaar oud.
De laatste software versie 9.13 is geinstalleerd
Op dit moment is alleen Apple Carplay is mogelijk.
Kan het ook geschikt gemaakt worden voor Android?

Avatar
Redactie
Léandro
05-09-2019 om 16:57

Het is helaas niet mogelijk om een andere stem te kiezen dan wat er nu beschikbaar is. Zelf vind ik ook dat het behoorlijk slecht klinkt. De nieuwe Duster heeft nu de optie voor een MediaNAV met Android Auto ondersteuning, met een menselijke stem. Echter kost dit apparaat veel geld om achteraf aan te schaffen (ergens in de buurt van duizend euro).

Avatar
Anoniem
05-09-2019 om 11:21

Betreft mijn Dacia Logan MCV uit 2014:
Even iets heel anders.
kun je als je de navigatie gaat updaten, ook voor andere stemmen kiezen? Ik erger me wild aan de huidige, bovendien lijkt het wel of ze over elkaar heen zijn gezet, zodat de sprekers een spraakgebrek lijken te hebben. Wie weet raad?

Avatar
Redactie
Léandro
12-06-2019 om 12:32

Dit is een probleem wat zich op dit moment op meedere telefoons voor doet. Het is een foutje in de Android Auto app. Het installeren van een nieuwe versie zou het probleem moeten verhelpen.

Avatar
Anoniem
10-06-2019 om 18:45

Heb problemen met android auto. Hij verliest steeds contact met de telefoon en het media nav systeem waar kan het aan liggen gebruik gewoon de officiële usb kabel

Avatar
Redactie
Léandro
23-03-2019 om 11:18

Sterker nog, de Stepway serie is niet meer leverbaar aangezien de Tech Road deze vervangt. Wat betreft het uiterlijk veranderd er weinig. Er komt hier binnenkort nog een artikel over!

Avatar
Anoniem
20-03-2019 om 16:33

Wel zuur dat ik dan net een "tussen-wal-en-schip" model heb net zonder Android Auto (besteld in september 2018, geleverd: 11-januari 2019) waarbij ze ook nog eens de "DAB+" vergeten zijn.

(Ik ging er vanuit dat een Lodgy Stepway wel standaard DAB+ zou hebben, helaas, let dus goed op tijdens de bestelling...)

Powered by Rovota