Geen Android Auto? Zo los je het op.
Toen ik begin 2017 mijn Dacia Lodgy kocht was er nog geen Android auto of Apple Carplay leverbaar. Pas eind 2018 zijn de eerste Dacia's geleverd waar dit wel mogelijk is.
In het begin heb ik de originele navigatie gebruikt van het Media NAV systeem. Ik heb zelfs een update uitgevoerd van 109 euro, via de toolbox. Het bleek echter al snel dat deze niet zo heel erg "up to date" was.
Dus werd vervolgens een los navigatiesysteem van TomTom weer aan de ruit gehangen. Elk systeem heeft zo voordelen en nadelen. Een nadeel van een los systeem is natuurlijk de voedingskabel vanaf de 12V aansluiting in de middenconsole.
Maar ja, ook dit systeem moet je updaten om bij te blijven. Zo is een navigatiesysteem in de auto best wel een dure aangelegenheid.Behalve wanneer je Android Auto of Apple Carplay gebruikt. Deze wordt al up to date gehouden op je telefoon.
Vanwege deze Dacia-hobby heb ik veelvuldig contact met diverse fora in het buitenland. Zo kwam ik in contact met een Hongaar die graag van zijn Media NAV Evolution (met Android Auto/Apple Carplay) af wou. Hij ging deze namelijk vervangen door een soortgelijk systeem maar dan volledig draaiend op Android. Op bijvoorbeeld Ebay en Amazon zijn hier leuke voorbeelden van te vinden.
Na een prijs overeen gekomen te zijn heeft deze persoon het Media NAV naar mij opgestuurd; binnen een week werd het afgeleverd. Aangezien deze unit exact gelijk is qua bouwvorm EN aansluitingen moest het ombouwen niet veel werk zijn.
Vanwege het inbouwen van een versterker had ik de middenconsole al eens losgehad dus deze klus was eenvoudig. Het is mogelijk om binnen 15 minuten deze "oude" Media NAV te verwijderen en te vervangen door de nieuwe versie.
De werkwijze verschilt per Daciamodel, de unit is echter overal gelijk. Let er wel op dat het van belang is of je wel of geen DAB-antenne hebt. Mijn Lodgy heeft deze niet.
In het geval van de Lodgy moet eerst het kunststof deel dat zich recht onder de radio bevindt los worden gemaakt. Dit kun je met je vingers lostrekken.
Vervolgens moet je heel voorzichtig het afdekframe rond de radio verwijderen. Dit doe je door vanaf onderen links en rechts voorzichtig het frame naar je toe te trekken. Zorg er wel voor dat het frame niet te koud is omdat dan de kans op breuk groter wordt.
In totaal moet je 6 klemmen lostrekken. Het frame kantel je steeds verder naar boven. Zodra je alle klemmen loshebt kun je de bedie stekkers losnemen waarmee het frame nu nog met de auto verbonden is.
De radio-unit zelf zit met 4 torx-schroeven vast zoals te zien op de afbeeldingen. Na het verwijderen van deze schroeven kun je de radio een stukje naar voren trekken om ruimte te maken om bij de stekkers te komen.
Opmerking: Zodra je de stekkers lostrekt krijgt de radio-unit geen spanning meer. Bij het opnieuw aansluiten zal er om een code worden gevraagd! Zonder deze code werkt de unit niet.
Je bent nu halverwege; het inbouwen van de nieuwe unit gaat in omgekeerde volgorde. Stekkers in de radio-unit, schroeven erin, stekkers in de frame-schakelaars terugzetten, frame terugplaatsen waarbij je weer bovenaan begint. Tot slot het laatste kunststof deel terugzetten en het meeste werk is nu wel gebeurd.
Nu is het tijd om de contactsleutel om te draaien en de radio-unit tot leven te laten komen. Zoals gezegd zal deze vragen om een 4 cijferig code (validatiesleutel). Deze zul je moeten hebben; de dealer kan deze aanleveren als je deze nog niet hebt.
Wat dan nog rest is het instellen van je voorkeuren zoals zenders, geluidsinstellingen en dergelijke.
Hieronder zie je wat extra afbeeldingen van de demontage:
Wat meer uitleg over Android Auto vind je elders hier op de website. Maar ik kan nu zelfs video kijken: