Dacia Duster

Geen Android Auto? Zo los je het op.

13-11-2020
RichardMCV
Overig
10

Android autoToen ik begin 2017 mijn Dacia Lodgy kocht was er nog geen Android auto of Apple Carplay leverbaar. Pas eind 2018 zijn de eerste Dacia's geleverd waar dit wel mogelijk is.

In het begin heb ik de originele navigatie gebruikt van het Media NAV systeem. Ik heb zelfs een update uitgevoerd van 109 euro, via de toolbox. Het bleek echter al snel dat deze niet zo heel erg "up to date" was.

Dus werd vervolgens een los navigatiesysteem van TomTom weer aan de ruit gehangen. Elk systeem heeft zo voordelen en nadelen. Een nadeel van een los systeem is natuurlijk de voedingskabel vanaf de 12V aansluiting in de middenconsole.

Maar ja, ook dit systeem moet je updaten om bij te blijven. Zo is een navigatiesysteem in de auto best wel een dure aangelegenheid.Behalve wanneer je Android Auto of Apple Carplay gebruikt. Deze wordt al up to date gehouden op je telefoon.

Vanwege deze Dacia-hobby heb ik veelvuldig contact met diverse fora in het buitenland. Zo kwam ik in contact met een Hongaar die graag van zijn Media NAV Evolution (met Android Auto/Apple Carplay) af wou. Hij ging deze namelijk vervangen door een soortgelijk systeem maar dan volledig draaiend op Android. Op bijvoorbeeld Ebay en Amazon zijn hier leuke voorbeelden van te vinden.

Android autoNa een prijs overeen gekomen te zijn heeft deze persoon het Media NAV naar mij opgestuurd; binnen een week werd het afgeleverd. Aangezien deze unit exact gelijk is qua bouwvorm EN aansluitingen moest het ombouwen niet veel werk zijn.

Vanwege het inbouwen van een versterker had ik de middenconsole al eens losgehad dus deze klus was eenvoudig. Het is mogelijk om binnen 15 minuten deze "oude" Media NAV te verwijderen en te vervangen door de nieuwe versie.

De werkwijze verschilt per Daciamodel, de unit is echter overal gelijk. Let er wel op dat het van belang is of je wel of geen DAB-antenne hebt. Mijn Lodgy heeft deze niet.

Android autoIn het geval van de Lodgy moet eerst het kunststof deel dat zich recht onder de radio bevindt los worden gemaakt. Dit kun je met je vingers lostrekken.

Vervolgens moet je heel voorzichtig het afdekframe rond de radio verwijderen. Dit doe je door vanaf onderen links en rechts voorzichtig het frame naar je toe te trekken. Zorg er wel voor dat het frame niet te koud is omdat dan de kans op breuk groter wordt.

In totaal moet je 6 klemmen lostrekken. Het frame kantel je steeds verder naar boven. Zodra je alle klemmen loshebt kun je de bedie stekkers losnemen waarmee het frame nu nog met de auto verbonden is.

Android autoDe radio-unit zelf zit met 4 torx-schroeven vast zoals te zien op de afbeeldingen. Na het verwijderen van deze schroeven kun je de radio een stukje naar voren trekken om ruimte te maken om bij de stekkers te komen.

Opmerking: Zodra je de stekkers lostrekt krijgt de radio-unit geen spanning meer. Bij het opnieuw aansluiten zal er om een code worden gevraagd! Zonder deze code werkt de unit niet.

Je bent nu halverwege; het inbouwen van de nieuwe unit gaat in omgekeerde volgorde. Stekkers in de radio-unit, schroeven erin, stekkers in de frame-schakelaars terugzetten, frame terugplaatsen waarbij je weer bovenaan begint. Tot slot het laatste kunststof deel terugzetten en het meeste werk is nu wel gebeurd.

Nu is het tijd om de contactsleutel om te draaien en de radio-unit tot leven te laten komen. Zoals gezegd zal deze vragen om een 4 cijferig code (validatiesleutel). Deze zul je moeten hebben; de dealer kan deze aanleveren als je deze nog niet hebt.

Wat dan nog rest is het instellen van je voorkeuren zoals zenders, geluidsinstellingen en dergelijke.

Hieronder zie je wat extra afbeeldingen van de demontage:

Wat meer uitleg over Android Auto vind je elders hier op de website. Maar ik kan nu zelfs video kijken:

ombouw


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
13-01-2022 om 23:15

De "oude" Media NAV ligt hier keurig ingepakt in een lade, als reserve. Immers, de unit die ik zelf geregeld had was ook niet nieuw. Dus helaas, deze is niet te koop. Maar zoals in het artikel ook al staat zijn ze wel te vinden op het internet. Ook een rondvraag bij diverse auto-demontagebedrijven kan een oplossing bieden.

Avatar
Pmm Dekkers
12-01-2022 om 22:58

Hoi Richard,
Wat heb je met je oude media nav gedaan, heb je die nog ? Die van mij heeft het begeven, is die van jouw misschien nog te koop ? Groeten Peter

Avatar
NCC-1701-Q
31-12-2020 om 18:18

Beide bedankt voor de antwoorden. Dan heeft het op dit moment voor mij nog geen zin om de overstap te maken.

Avatar
Clublid
RichardMCV
29-12-2020 om 15:29

Onze voorzitter bevestigt mijn vermoeden. Hij schrijft het volgende: "Apple Carplay en Android Auto werken beide nog via een USB-kabel en nooit via Bluetooth.
Wel komt er snel Wifi in de auto's om het draadloos te laten werken."

Dit zal dus met de introductie van de nieuwe Sandero het geval zijn.

Avatar
Clublid
RichardMCV
28-12-2020 om 16:35

Met de huidige versie van MediaNAV kun je Android Auto alleen gebruiken met kabel. Ik verwacht dat dat met Apple CarPlay net zo is maar dat kan ik zelf niet testen omdat ik geen Apple produkten heb.

De nieuwste versie in de nieuwe Sandero schijnt dit wel draadloos te doen. Wellicht zou een USB-splitter uitkomst bieden maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik niet weet of dit gaat werken. Vanwege de USB-bus zou het moeten kunnen maar of de USB aansluiting voldoende stroom kan leveren? geen idee.

Maar als ik het goed heb gebruikt onze voorzitter ook apple produkten. Ik zal jouw vraag even doorsturen naar hem. Zodra hij antwoord geeft zal ik het laten weten.

Avatar
NCC-1701-Q
28-12-2020 om 12:42

Richard, een laatste vraag: in de handleiding staat: Opmerking: de service “CarPlay™” werkt alleen als uw smartphone is aangesloten op de USB-poort van uw auto als de service SIRI is geactiveerd. De service “CarPlay™” moet beschikbaar zijn via de knop 2 in het hoofdmenu.
Dat zou betekenen dat ik iedere keer als ik CarPlay wil gebruiken, mijn iPod moet verwijderen. Gebruik jij ook een kabel, of kan het ook via bluetooth?

Avatar
Clublid
RichardMCV
20-12-2020 om 16:14

Voor mij was het ook een kwestie van geluk. Ze liggen in ieder geval niet voor het oprapen...

Ik zou toch bijvoorbeeld Ebay in de gaten houden of wellicht Amazon. Misschien kan je dealer hier ook wel mee helpen.

Avatar
NCC-1701-Q
20-12-2020 om 6:45

Dankjewel Richard! Heb je ook nog een tip waar een exemplaar te krijgen zou zijn, als je geen Hongaarse contacten hebt? :)

Avatar
Clublid
RichardMCV
19-12-2020 om 16:02

In de foto hierboven zie je het uitklapmenu. Daar staat iPod nog steeds bij maar in dit geval in het grijs aangezien hier geen iPod aanwezig is. Maar deze funktie werkt nog steeds, ook met deze versie v an het MediaNAV.

Op dit moment weet ik nog niet of het ook bij de nieuwste versie werkt, dus bij de nieuwe Sandero. Maar ik heb geen reden om aan te nemen dat dit niet zo is.

Avatar
NCC-1701-Q
19-12-2020 om 9:29

Richard, al mijn muziek staat op een "ouderwetse" Ipod Classic die in het handschoenenkastje ligt en met een usb-kabel verbonden is aan mijn Media NAV systeem in mijn Logan MCV uit februari 2018. Kan met het model dat jij nu ingebouwd hebt, ook nog via de usb-kabel een iPod worden aangesloten? Ik zie wel voordelen in Apple CarPlay maar wil mijn muziek zeker niet missen!