Dacia Duster

De chips zijn op bij Dacia

09-02-2021
RichardMCV
Overig
0

De chips zijn op bij Dacia

zonder chips geen ECUNee, niet die je kunt kopen in allerlei smaken en formaten. Ik bedoel die andere, meestal zwart en zeker niet bedoeld om te eten.

In auto's zit tegenwoordig een hele berg electronica en Dacia doet daar steeds meer aan mee, helaas. Maarja, het moet steeds luxer en we willen steeds meer functies. Waar is die goeie ouwe tijd?

De gevolgen van de Corona-crisis zijn in allerlei sectoren te voelen. De autoindustrie bestaat uit veel meer dan de dealers die wij zien. Er hangt ook een heel netwerk aan toeleveranciers aan vast.

Omdat men veel meer thuis moest zijn, veel minder kilometers worden gereden, bedrijven op de fles gaan en dus veel mensen zonder werk komen heeft dit gevolgen voor het bestellen van nieuwe auto's, zowel particulier als lease.

Autofabrikanten hadden geen andere keuze dan minder te produceren. Met als gevolg dat toeleveranciers van multimedia, airco's en remsystemen minder konden verkopen. Dus ook zij bestelden minder via hun eigen inkoopkanalen. De vraag naar de chips kelderde dus navenant.

Maar er is nu wat anders aan de hand. In Azie bijvoorbeeld is de vraag naar auto's aangetrokken. En waarom? Door het beleid van afstand houden kiest men minder voor het openbaar vervoer en meer voor eigen vervoer. De keuze valt dan tegenwoordig op luxere auto's die steeds meer volledig elektrisch zijn. En volledig elektrisch betekent een hoop electronica en dus veel meer chips.

Printplaat met chipsDe fabrikanten van deze chips kunnen de vraag niet bijbenen en er is dus een tekort ontstaan. Het proces van een chips maken kun je niet zomaar versnellen. het neemt nu eenmaal tijd in beslag. Je kunt dus alleen inhalen door meer mensen langer te laten werken en dus de machines meer uren te laten draaien. Of je kiest voor machines die meer aantallen kunnen produceren.

Op dit soort machine zit levertijd dus dat los je niet zomaar op. Met als rsultaat dat de autoindustrie "met de handen" in het haar zit. Zonder chips geen auto's. Dus zijn veel fabrikanten de productie aan het verminderen.

Merken als Ford, Nissan, Audi, Volkwagen, Honda, Toyota en Fiat hebben al de rem op de produktie gezet.

En daar komt Dacia nu dus ook bij. De Roemeense minister van werkgelegenheid heeft gemeld dat het werk in Mioveni volledig gestaakt is. Schijnbaar is een groot deel van de productie getroffen waardoor alles is stilgelegd. Andere bronnen melden dat de productie flink is teruggedraaid. Hierdoor komen er mogelijk banen op de tocht te staan.

Er wordt ondertussen gesproken van grote investeringen door diverse landen in het produceren van deze chips; maar dan wel in Europa.

Wanneer de diverse automerken, en dus ook Dacia, weer kunnen opschalen is tot dusver niet bekend.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota