Zo, afgelopen weekend mijn eerste ervaringen opgedaan met de nieuwe elektrische Dacia, die luistert naar de naam "Spring". Dit artikel gaat eerst in op wat algemene zaken, de wat specifiekere zaken komen in volgende artikelen aan de orde.
Bij aankomst bij mijn "huisdealer", de firma Munsterhuis in Hengelo Ov, stond de "Spring" al klaar met een volle accu. Er stonden nog twee exemplaren maar die moesten nog gereed gemaakt worden.
De "Spring" stond vlak naast een Duster en het eerste wat er in me op kwam was: "wat een schattig formaat heeft dit autootje". Met een lengte van 3734mm, een breedte van 1579mm zonder de spiegels en een hoogte van 1516mm is de auto helemaal niet groot. En laat dat nu precies de bedoeling zijn; de auto wordt dan ook bewust gepositioneerd als een stadsauto en niet een kilometervreter.
Om een vergelijk te maken zie je hieronder een viertal foto's waarop de "Spring" te zien is met de beide Dacia's hier in mijn huishouden:




Een stadsauto heeft veel meer baat bij compacte afmetingen. Dit heeft natuurlijk veel voordeel bij inparkeren en krappe ruimtes. De meeste mensen zijn vaak alleen of met z'n tweeen onderweg en hebben daarbij voldoende beenruimte. De stoelen kunnen ver genoeg naar achteren. Ik ben 1,80 meter lang en heb meer dan voldoende ruimte. Maar de achterpassagiers, dat is een ander verhaal.
Als je plaatsneemt achter het stuur dan valt op dat je best veel ruimte hebt ondanks het geringe formaat van de auto. Maar als de bestuurder zijn/haar ruimte neemt dan wordt het wel direct een stuk minder. Dacia geeft wel aan dat er vier volwassenen in passen; deze mogen echter niet te groot zijn! Wanneer de bestuurdersstoel ingesteld staat op mijn lengte van 1,80 meter dan kan ik niet meer gewoon plaatsnemen achter de bestuurdersstoel.
Voor de positie van de bijrijder en de persoon daarachter gaat hetzelfde op. De vraag is of dit een probleem vormt. Ik vermoed van niet. Kijk je om je heen in het verkeer dan zie je toch best wel grote auto's rondrijden met vaak maar 1 of 2 personen erin.
Als je, zoals ik, nog niet eerder in een elektrisch aangedreven auto hebt gereden dan is het omdraaien van de contactsleutel (inderdaad, een sleutel ipv een drukknop) een aparte gewaarwording. Je bent nog in de veronderstelling dat er een motor moet gaan draaien. Nou, dus niet. Alles wat er gebeurt is dat er een groen "OK" lampje oplicht op het dashboard. Het blijft heerlijk rustig.
Het dashboard geeft je de nodige informatie. Zoals bijvoorbeeld hoeveel procent de accu vol is. Maar ook de afgelegde afstand, de nog af te leggen afstand, de buitentemperatuur en of er een deur openstaat. Ook kun je zien in welke "versnelling" de auto staat. De keuzeknop kun je op 3 standen zetten, namelijk in de D van Drive, de N van Neutraal of de R van racen. Grapje natuurlijk want het zal de R van Reverse zijn.
De "Spring" is geen snelheidswonder maar daar is hij primair ook niet voor bedoeld! Zeker in het stadsverkeer is de auto heel vlot. Maar ga je de snelweg op dan duurt het eventjes voordat je de 100 kmh bereikt hebt. Dacia geeft hier een tijd voor op van 19,1 sec. Hier heb je geen stopwatch voor nodig; dit kun je met een gewone klok wel meten.
Net als in de andere Dacia's is hier een MediaNAV aanwezig met Android auto / Apple Carplay. Alleen is bij deze demo-auto alleen de basiskaart geinstalleerd en ontbreken alle andere kaarten. Navigeren met alleen het mediaNAV is hier niet mogelijk. Maar de auto stond nog maar net op kenteken dus wellicht is nog niet alles geactiveerd. Maar dat was geen probleem want ik blijf in de buurt vanwege de beperkte reikwijdte.
Als je onderweg bent dan zie je uiteraard de acculading afnemen. En dat is wennen als je weet dat je niet zomaar bij een tankstation terecht kunt voor een beetje peut. Rij je echter niet teveel op een dag dan kun je als je thuiskomt de auto stekkeren en de volgende morgen ga je weer met een volle accu op pad.
Als je wilt stekkeren dan zul je die stekker toch wel ergens in moeten steken. Hiervoor is bedacht dat de grille wel een mooie schuilplaats is voor de benodigde aansluiting. De hendel om deze schuilplaats te openen zit onder het dashboard verstopt. Trek je aan deze hendel dan klapt de grille open en komt de aansluiting tevoorschijn. Niet helemaal, het laatste stukje mag je zelf doen.
Wat een rare gewaarwording was: de auto maakt extra geluid tijdens het rijden. zodra je beweegt begint het geluid en wanneer je snelheid boven de 30 kmh komt dan is het geluid weg. Achteruitrijden met de "Spring" is om helemaal vrolijk van te worden. Dan klinkt er namelijk een leuk repeterend deuntje! Ik was wel benieuwd naar de reactie van de omstanders dus bij de proefrit heb ik de auto geparkeerd op de parkeerplaats van de IKEA hier vlakbij in Hengelo. Zodra er mensen in de buurt waren zette ik de draaiknop afwisselend in "D" en "R" en allemaal verbaasde gezichten kreeg ik als reactie.
Hieronder vind je een aantal afbeeldingen die tijden de proefrit zijn gemaakt, er volgen nog meer artikelen over de "Spring", inclusief afbeeldingen.












Uiteraard wil ik de firma Munsterhuis ook deze keer weer bedanken en ditmaal voor het ter beschikking stellen van de "Spring", de eerste volledig elektrisch aangedreven Dacia.