Dacia Duster

Het nieuwe lettertype van Dacia

28-07-2021
RichardMCV
Overig
0

Tsja, Dacia heeft maar weer eens bedacht om het lettertype en logo te vernieuwen. Met andere woorden: alle dealers kunnen straks aan het werk om de boel om te bouwen.

Andere lichtbakken, andere reclames. Dacia is nu zelfs van de blauwe kleur afgestapt. Kakigroen moet het gaan worden. Ik ben wel benieuwd hoe de showrooms er uit gaan zien.

Maar ook de Dacia Club moet er aan geloven. Diegene die de website al bekeken heeft zal vast opgevallen zijn dat de kleurstellingen aangepast zijn aan het nieuwe Dacia-thema. Zo zien we bovenaan de website en in de artikelen het kaki-groen terug, diverse linkjes zijn tegenwoordig oranje van kleur.

Maar dat is niet alles. Natuurlijk kon ik met mijn Lodgy niet achterblijven. Nee, het "flessenopenerlogo" prijkt nog steeds op de grille. Maar achterin de enorme laadruimte van de Lodgy heb ik een vlakke vloer gemaakt. Om het compleet te maken had ik deze vloer voorzien van contrasterende letters die de naam Dacia vormden.

Maar nu het lettertype en logo gewijzigd zijn kon ik ook aan de slag; ik moet immers wel een beetje bij de tijd blijven. Zo gezegd, zo gedaan.

Aanpassen lettertypeOp naar de plaatselijke bouwmarkt en nieuwe vloerbedekkings-tegels gekocht. Paar rollen plakband erbij en weer op weg naar huis. Auto in de garage en de MDF vloer eruit gepakt om op de werkbank te leggen.

Dit was nog wel het minste werk. Ik had voorheen goed plakband gebruikt en daar had ik nu wel last van. Uiteraard moesten eerst de oude tegels eraf. Vervolgens ben ik een tijd bezig geweest om de plakbandresten te verwijderen maar ook dat is gelukt.

Toen was het tijd om de PC op te starten en het nieuwe logo en lettertype op het juiste formaat te printen. Eerst heb ik de letters apart geprint per A4, vervolgens deze A4tjes aan elkaar geplakt op de juiste afstand om de merknaam weer samen te stellen met de juiste letter-afstanden. Hierna was het tijd om de letters stuk voor stuk uit te snijden met een goed scherp hobbymes. Enerzijds kreeg ik hiermee losse letters, anderzijds ontstond zo een sjabloon om later weer te gebruiken.

Aanpassen lettertypeDe losse letters had ik niet nodig. Het sjabloon heb ik gebruikt om de letters af te tekenen op een dunne houten plaat. Deze letters heb ik vervolgens uitgezaagd uit de plaat hout. Zo heb ik eigenlijk van digitale letters op een scherm houten letters gemaakt.

Nu was het tijd om de letters aan de achterzijde van dubbelzijdig plakband te voorzien en op de vloerbedekking te plakken. Eerst heb ik ze zo op de vloerbedekking gelegd om de positie te bepalen op de vloer. Vervolgens heb ik het sjabloon dat eerder gemaakt is nu gebruikt voor de juiste letterafstanden op de vleorbedekking.

Aan de hand van een uitgelijnde lat heb ik aan de ene kant het sjabloon gelegd, aan de andere kant de houten letters. Met een winkelhaak heb ik de juiste posities overgenomen en het sjabloon weggehaald. Nu kon ik de letters vastplakken op de vloerbedekking.

Aangezien de letters nu niet meer verschuiven heb ik de lat ook weggehaald. Nieuw scherp mesje in het hobbymes en vervolgens voorzichtig, in meerdere keren, langs de houten letters door de bekleding heengesneden. Zo ontstonden er uiteindelijk een aantal losse letters maar dan gemaakt van vloerbedekking in de kleur antraciet.

Maar omdat ik weer letters wilde maken in een contrasterende kleur moest ik deze werkzaamheden nogmaals uitvoeren maar dan met vloerbedekking in de kleur grijs (kaki-groene vloertegels hadden ze niet bij de bouwmarkt anders had ik die kleur wel genomen).

De lege plekken die onstaonden door het uitsnijden van de vloerbedekking in antraciet kon ik nu perfect opvullen met letters in de kleur grijs. Immers, De houten letters waarmee ik de ene set letters uit de vloerbedekking heb gesneden heb ik ook gebruikt om identieke letters qua grootte in een andere kleur uit te snijden. Deze letters passen dus perfect op de plak van de andere letters!

De werkwijze voor het logo is precies hetzelfde. Dus printen, uitsnijden, overtekenen op hout, uitzagen, twee keer gebruiken als sjabloon en daarna omwisselen van logo.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota