Dacia Duster

Dacia heeft nieuwe Concept car naar buiten gereden

19-09-2022
RichardMCV
Overig
0

Concept car MANIFESTOZo af en toe komt Dacia op de proppen met een gedurfde concept car. Denk maar eens aan de eerste conceptcar van de Duster. Zoals het een echte concept betaamt totaal niet geschikt voor het dagelijks gebruik. Maar dat is ook niet het doel van een concept.

Een concept car laat allerlei designstudies bij elkaar komen in één auto, hoe onpraktisch en economisch onhaalbaar ook, om reacties van klanten te peilen en allerlei testen uit te voeren. Aan de hand van de resultaten zal een deel van het toekomstig beleid hierop gebaseerd worden.

Nu was het weer tijd voor een nieuwe concept car nu alle varianten aangepast zijn aan het nieuwe logo. De concept car heeft een pakkende naam meegekregen, namelijk: "Manifesto". Een grappige auto die ook nog wel eens gretig aftrek zou kunnen vinden in een bepaalde doelgroep. Maar de auto komt niet in de showroom te staan.

Allerlei grappige details zijn verwerkt in de auto. Een deel daarvan zal ongetwijfeld in al dan niet ongewijzigde vorm de weg vinden naar een toekomstig productiemodel. Wat ik dal wel weer heel handig vind zijn de uitklapbare stroken op het dak zodat de lading direct op het dak kunt vastbinden. Uiteraard is het dak anders van materiaal dan bij huidige auto's; er zou immers niets van de lak overblijven.

Maar ook een oplaadstation aan de achterzijde is wel grappig. Ik weet niet of er veel mensen zijn die dit op dit moment missen aan hun Dacia. Naar het schijnt is de "Manifesto" geheel elektrisch en kan de accu gewoon verwijderd worden. Dit is iets dat bij bijna geen enkele elektrische auto kan.

Wat mij betreft is Dacia al de goede weg ingeslagen door bij de Sandero al de mogelijkheid te bieden om het één en ander te regelen via je eigen telefoon. Een ingebouwd navigatiesysteem is eigenlijk best wel achterhaald. Koop nu eens een auto van 10 jaar oud; het navigatiesysteem is zichtbaar verouderd en de vraag is of dit nog te updaten valt. regelmatig komt hier de vraag voorbij van bezoekers of eerdere versies van het MediaNAV kunnen updaten naar Android Auto / Apple Carplay.

De meeste mensen hebben tegenwoordig wel een smartphone met daarop navigatiesoftware. Zo doe ik dat tegenwoordig ook; Ik plaats mijn telefoon op het dashboard en houd deze op z'n plek met de afdekkap die mijn Lodgy heeft. Wil ik ergens heen (zoals Zuid Frankrijk waar ik op dit moment vertoef) dan geef ik de route in in Google Maps. Up to date wordt alles getoond. Hoewel ik een MediaNAV heb gebruik ik die alleen nog voor muziek. Kaarten updaten is best wel duur en ze lopen behoorlijk achter.

Zo niet bij deze "Manifesto". Hier plaats je ook je de telefoon op het dashboard. Altijd up to date navigatie is dan je reisvriend. Andere zaken zoals spanbanden op het dashboard om spullen vast te zetten zullen vermoedelijk het productiestadium niet halen. Iedereen zet er iets anders in vast en het zal een uitdaging zijn om een airbag te monteren die zich daar aan aanpast.

Hieronder vindt je afbeeldingen van de concept car "Manifesto":


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.
Powered by Rovota