Dacia Duster

Dacia Jogger als rolstoelvervoerder geschikt gemaakt

25-09-2023
RichardMCV
Dacia Jogger
0

Toen ik in 2007 mijn eerste nieuwe auto kocht, een Logan MCV, wist ik dat ik een veelzijdige auto kocht. Later heb ik deze ingeruild op een Lodgy, wederom een veelzijdige auto.

Er zijn ook veel bedrijven die de veelzijdigheid van Dacia ontdekt hebben. Niet alleen de MCV (voornamelijk de 1e serie) was veelzijdig, Ook de MCV VAN, de Dokker en de Lodgy zijn ruime voertuigen waar veel in vervoerd kan worden.

In sommige landen worden zelfs de Sandero en de Duster als bedrijfsvoertuig geleverd waarbij bijvoorbeeld zij- en achterruiten worden geblindeerd en de achterbank verwijderd wordt.

Vanwege deze veelzijdigheid is het niet vreemd dat Dacia ook goed bekend staat bij bedrijven die auto's ombouwen tot bijvoorbeeld rolstoelvervoer. Natuurlijk is dit niet zomaar eventjes werk. Er komt wel heel wat bij kijken.

Maar zo zijn er van de 1e serie MCV, de Dokker en de Lodgy varianten gemaakt voor rolstoelvervoer. Aangezien het bij de MCV mogelijk was moest het ook kunnen bij de Jogger heeft men waarschijnlijk gedacht. En dit bleek inderdaad het geval. Ombouw is uitgevoerd door Sirus Automotive uit Wednesbury, een bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in mobiliteitsoplossingen. De conversie wordt volledig ondersteund door Dacia, is PAS-goedgekeurd en beschikt over een nationale typegoedkeuring voor kleine series. Naast de drie jaar fabrieksgarantie van Dacia biedt Sirus drie jaar ombouwgarantie voor extra gemoedsrust.

Wat dit betekent voor bijvoorbeeld de homologatie van het voertuig is mij niet bekend. Ik verwacht dat een dergelijke ombouw wel via de RDW zal lopen om goedkeuring te krijgen.

Het resultaat ziet er niet slecht uit al moet diegene die in de rolstoel zit wel even kunnen bukken voordat men daadwerkelijk in de Jogger gereden kan worden. Eigen zou er nog een opklapdakje gemaakt moeten worden dat sommige bestelauto's vroeger hadden.

De conversie maakt rolstoeltoegang mogelijk via een lichtgewicht, uitgebalanceerde oprit. Door de vloer te verlagen is Sirus Automotive erin geslaagd een zithoogte van 139 cm te bereiken, waarbij de ruimte en royale hoofdruimte van de Dacia Jogger ervoor zorgen dat een rolstoelgebruiker comfortabel kan zitten.

De stoelen op de middelste rij – geschikt voor één, twee of drie personen en met geïntegreerde ISOFIX-bevestigingen voor twee autostoelen – kunnen veilig worden weggeklapt om extra ruimte te creëren of op hun plaats worden gelaten zodat een rolstoelgebruiker naast de andere achterbank kan zitten.

Een antisliplaag op de oprit zorgt voor een veilige toegang, zelfs bij nat weer, terwijl er ook een verscheidenheid aan rolstoelbevestigingssystemen beschikbaar zijn, waaronder handmatige of automatische vergrendeling en lierondersteund laden.

Hieronder zie je de afbeeldingen zoals die ook bij Dacia UK zijn weer te vinden:

Origineel artikel: https://press.dacia.co.uk/en-gb/releases/385


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.