Dacia Duster

Dacia Sandrider voltooit eerste Dakar-test

06-06-2024
RichardMCV
Persbericht
0

SandriderDe Dacia Sandrider heeft met succes zijn eerste testfase afgerond ter voorbereiding op de loodzware Dakar-rally in januari 2025 – de ultieme autosportuitdaging die Dacia voor de eerste keer aangaat.

Na een systeemcheck op het Millbrook Proving Ground in het Verenigd Koninkrijk werd de Dacia Sandrider vier dagen lang (6-9 mei) aan de tand gevoeld op het Sweet Lamb-testcomplex in Wales. Vervolgens reisde het team af naar Château de Lastours in Frankrijk voor nog eens vier intensieve testdagen (27-31 mei). Daar kregen de drie equipes de gelegenheid om de Sandrider te testen met BF Goodrich-banden in rotsachtig en veeleisend terrein.

In Wales zat de Spaanse coureur Cristina Gutiérrez de eerste twee dagen achter het stuur van de Sandrider, waarna negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb het stuur overnam voor het resterende deel van het testprogramma. In Château de Lastours maakte meervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah voor het eerst kennis met de kwaliteiten van de Dacia Sandrider. Na twee dagen nam Loeb het over, terwijl de Gutiérrez de laatste middag in de cockpit kroop.

Tiphanie Isnard, teamleider van The Dacia Sandriders, zoals het rallyteam van Dacia officieel heet, bevestigde dat de eerste testfase de verwachtingen had overtroffen. Al-Attiyah, Gutiérrez en Loeb, evenals de deskundige ingenieurs en technici, ondervonden nauwelijks problemen.

Nu maakt het team zich op voor de eerste uitgebreide test in Marokko van 28 juni tot en met 5 juli. Tijdens deze test wordt de Sandrider op de proef gesteld in terrein dat vergelijkbaar is met de omstandigheden tijdens de Dakar-rally, de openingsronde van het FIA World Rally-Raid Championship van 3 tot en met 17 januari 2025 in Saoedi-Arabië.

Nasser Al-Attiyah (Qatar), coureur:

“De test in Château de Lastours was voor mij de eerste keer dat ik in de Dacia Sandrider sprong. Ik vond het gemakkelijk om te rijden, snel en sterk. We hebben de eerste dag 270 kilometer afgelegd en de tweede dag hetzelfde. Er waren geen problemen en we hebben er erg van genoten. We zijn op een goede weg voor de volgende tests en ik kan niet wachten om naar Marokko te gaan.”

Cristina Gutiérrez (Spanje), coureur:

“Het was ongelooflijk om de Dacia Sandrider in actie te zien en mijn eerste kilometers in de auto af te leggen. Ik voel me erg op mijn gemak in de auto en pas me aan aan een nieuw type auto en een nieuwe categorie voor mij. Er staan ​​nog veel belangrijke testdagen voor de boeg, maar over het algemeen zijn we supertevreden met het werk van het team. Wij kunnen niet om meer vragen. Het is een algemeen gevoel om erg trots te zijn op de prestaties van de auto in deze eerste tests.”

Sébastien Loeb (Frankrijk), coureur:

“De tests zijn heel goed verlopen. Ik heb één dag in Groot-Brittannië en twee dagen in Frankrijk gedaan. We hebben aan de ophanging en het differentieel gewerkt om een ​​goede balans met de auto te vinden en ik was erg blij met hoe het werkte. De motor werkte vanaf het begin goed en we hadden geen enkel probleem met de auto. Gebaseerd op de ervaring met een gloednieuwe auto ziet hij er echt goed uit en ik kijk ernaar uit om de tests in Marokko voort te zetten.”

Philip Dunabin, technisch directeur:

“We hebben een reeks eerste tests afgerond voordat we voor onze eerste test in een echte rally-raid-omgeving in Marokko gaan. Tot nu toe is alles verbazingwekkend soepel verlopen, zonder ernstige problemen. We zijn erin geslaagd om alle basiszaken op het gebied van de motor af te ronden, we hebben veel meer werk gedaan dan we hadden verwacht aan de afstelling van de ophanging en de transmissie-instellingen zijn herzien wat betreft de differentiëlen. De vering had een heel goed gevoel, niet alleen tijdens de test op Sweet Lamb, maar ook tijdens de test op Château de Lastours. Nu hebben we veel werk verricht om veel details op te ruimen, waardoor de auto klaar is voor een rally. We zijn erin geslaagd een of twee problemen te benadrukken met betrekking tot de installatie van de bemanning in de auto. We willen er enkele verbeteringen op aanbrengen en deze zouden ook opgelost moeten zijn voordat we de tests in Marokko doen. Alles ziet er heel positief uit, op slechts een paar hele kleine dingen na waar we vrij snel aan hebben kunnen werken. Nu werkt iedereen keihard om alles voor Marokko voor te bereiden en we kijken er erg naar uit om onze Dakar-voorbereidingen daar voort te zetten.”

Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.