Dacia Duster

Daciast te gast bij Elk Merk Waardig

12-05-2024
RichardMCV
Autoshow
0

Daciast tijdens EMWalhallaIn Nederland rijden meer automerken rond dan we zo kunnen bedenken. En elk merk heeft zo zijn eigen modellen die in meer of mindere mate geslaagd zijn. En Dacia is daar niet anders in. Neem bijvoorbeeld de Duster. Al 14 jaar op de markt en alleen al in Nederland bijna 16.000 stuks verkocht. En de Sandero? ruim 26.000 stuks op kenteken in nederland. Zelfs de Spring doet het uitstekend met ruim 4.000 registraties binnen 4 jaar!

Aan de andere kant is de Lodgy (joehoe, daar rijd ik in!) onbemind. Een auto die veel ruimte biedt voor het geld dat neergelegd moest worden om er mee weg te mogen rijden. Van dit model zijn er amper 3.000 stuks verkocht in 10 jaar; je ziet ze dan ook veel minder. Maar ik heb blijkbaaar altijd een zwak gehad voor dergelijke auto's.

Mijn autoleven begon met een Toyota Corolla 1.3DX, een sedan met chromen bumpers. Daarna kwam er een Nisan Stanza, opgevolgd door twee keer een Nissan Bluebird. De Dacia Logan MCV I die daarna kwam deed het eigenlijk best goed qua verkoopcijfers. En dan nu dus de Lodgy.

Een lid van de club wees mij erop dat een andere vereniging (elkmerkwaardig.nl) een evenement organiseerde voor minder bekende en onbeminde auto's. Dat leek ons bij uitstek geschikt voor een bezoek van onze club. Na contact met de organisatie, die meerdere autoclubs verwelkomt tijdens het evenement is er dan ook een mailing rondgegaan naar de leden van Daciast.nl. Hoe mooi zou het zijn geweest om ons daar als club te laten zien. We kregen alle ruimte en hadden wel met tientallen auto's kunnen staan. Uiteindelijk waren we met 4 Dacia's aanwezig.

De merkenclubs werden bij elkaar gezet op het grasveld. Zo was er een afdeling met de Renault Wind, de Nissanclub was aanwezig, de Smartclub was aanwezig en zo nog een heel stel.

Het evenement begon om 10:00 uur. Al heel snel ontstonden er opstoppingen omdat er veel bezoekers op af kwamen. Ik heb de organisatie horen zeggen dat er grofweg zo'n 600 auto's aanwezig waren.

Vanwege het werkelijk schitterende weer (22-23 graden, blauwe lucht) kwamen de auto's uit alle hoeken en gaten om zich te laten zien. Voor de autoliefhebber een waar Walhalla. Veruit de meeste auto's zie je niet meer dagelijks op de weg omdat ze gekoesterd worden.

Daciast tijdens EMWalhallaEen opvallende verschijning was bijvoorbeeld de Holden-Pickup uit Queensland Australië. Of een Reliant 3-wieler uit 1972. Of een Buick Coupé uit 1975. Of een citroën Axel uit 1985. Of neem bijvoorbeeld de Volkswagen pickup uit 1969. Maar ook de Steyr-Puch uit 1972. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Nissan Bluebird uit 1990 (deze heb ik immers zelf ook gehad; was deze nog nieuw leverbaar dan zou ik deze onmiddelijk kopen) en de werkelijk prachtig uitgevoerde Nissan Skyline GT-T uit 1998. Deze stond zo mooi in de lak dat ik vermoed dat deze nieuw gespoten is.

Het Louwman museum ( Louwman's Toyota World) was ook voor de bezoekers opengesteld. Een mooie collectie aan diverse voertuigen, scooters, motoren uit het verleden vind hier zijn plek. Wie overigens denkt dat de naam "Corona" bedacht is in 2020 heeft het mis. Toyota heeft al in 1965 een sedan op de markt gebracht met de naam Corona RT40 en deze was voorzien van een 4-cilinder, 1490cc en 70PK.

Daciast tijdens EMWalhallaEen heel speciale auto was ook aanwezig, namelijk ééntje die kan vliegen! De PAL-V wordt gebouwd door een bedrijf in Raamsdonkveer. Tijdens het evenement was het mogelijk om mee te doen aan een loterij om een bezoek aan de fabriek van de vliegende auto te winnen.

Al met al een geslaagde dag voor de autoliefhebber. Voor iedereen was er wat te zien. Ook de catering was aanwezig. Enig puntje van kritiek: gezien het aantal bezoekers was één snackkar, 1 koffie- en drankkar en 1 ijscokar wel wat weinig.

Hieronder vindt je een impressie van de aanwezige auto's; ik heb ze natuurlijk niet alle 600 op de foto gezet.

Het was een gezellige drukte:

En uiteraard nog een aantal auto's uit de omvangrijke collectie van het museum:

En bij deze wil ik graag de organisator, elkmerkwaardig.nl, bedanken voor het tot stand brengen van dit prachtige evenement!


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.