Dacia Duster

Persbericht: De nieuwe Dacia Spring aantrekkelijker dan ooit

21-02-2024
RichardMCV
Persbericht
0

Dacia Spring 2024De Dacia Spring, de eerste volledig elektrische auto van het merk, maakte emissievrije mobiliteit toegankelijk voor een brede doelgroep. Het model kwam in 2021 op de markt en groeide uit tot de derde bestverkochte elektrische auto op de particuliere markt in 2022 én 2023. Inmiddels zijn wereldwijd al meer dan 140.000 exemplaren van de Dacia Spring verkocht.

De Dacia Spring is al meermaals onderscheiden. Vooral om zijn energie-efficiëntie en ecologische voetafdruk ontving de Spring in 2022 veel lof, toen het model de maximale score van vijf sterren kreeg toebedeeld door de onafhankelijke Europese organisatie Green NCAP.

De Dacia Spring biedt de perfecte oplossing voor wie eenvoudige, betaalbare en efficiënte emissievrije mobiliteit wenst. Uit gegevens verzameld via de verbonden systemen in de Spring blijkt dat bestuurders van de elektrische Dacia dagelijks gemiddeld 37 kilometer afleggen met een gemiddelde snelheid van 37 km/h. In 75% van de gevallen laadt de eigenaar de batterij van de Spring thuis op.

Dacia Spring 2024Dacia heeft de Spring sinds de marktintroductie voortdurend doorontwikkeld. De nieuwe Spring tilt zijn kenmerkende en geliefde kwaliteiten naar een nog hoger niveau. Na de introductie van de nieuwe merkidentiteit van Dacia in 2022 werd de Spring in 2023 voorzien van een krachtigere elektromotor, die 48 kW (65 pk) vermogen levert en net zo indrukwekkend efficiënt is dankzij het bescheiden voertuiggewicht.

En nu, met zijn geheel nieuwe, robuustere ontwerp, is de Dacia Spring aantrekkelijker dan ooit. Maar ook praktischer met zijn interieur dat uitzonderlijk veel bergruimte biedt in dit segment. Daarbij heeft de Spring zijn fundamentele kracht behouden: hij is nog altijd de betaalbaarste 100% elektrische auto op de markt.

EEN ROBUUSTER, MEER UITGESPROKEN ‘DACIA’ ONTWERP

Meer dan ooit maakt Dacia het voor iedereen aantrekkelijk om de overstap te maken naar volledig elektrische mobiliteit. Het ontwerp van elke auto is – samen met de efficiëntie, prijs en functionaliteit – een van de essentiële stukjes van de legpuzzel die de keuze van een nieuwe auto vaak is.

Dacia Spring 2024De nieuwe Spring wordt gekenmerkt door de nieuwste designtaal van Dacia, die debuteerde met de nieuwste generatie van de Duster. Die robuuste, assertieve stijl maakt de Spring aantrekkelijker dan ooit. Het interieur heeft eveneens een spectaculaire metamorfose ondergaan. In feite is alleen het dak van de auto onveranderd gebleven.

CARROSSERIEONTWERP: SOLIDE, MODERN EN SLIM

De gestructureerde verhoudingen van de nieuwe designtaal van Dacia geven de Spring nieuwe, krachtige looks met strakke, eenvoudige en ingetogen vormen. Een sprekend voorbeeld is de fraai vormgegeven motorkap.

De nieuwe merkidentiteit van Dacia komt tot uiting in de twee hoogglanszwarte strips – de ene aan de voorzijde en de andere aan de achterzijde van de Spring – terwijl de strip aan de achterzijde is voorzien van kenmerkende matte strepen. Beide strips sluiten aan op de iconische Y-vormige lichtsignatuur van Dacia, die opvalt door de led-dagrijverlichting aan de voorzijde en de parkeerlichten aan de achterzijde.

Decoraties in een zeer eigentijdse stijl accentueren het moderne design van de nieuwe Dacia Spring. De stickers sieren de voor- en achterbumper van de Extreme-uitvoering. Daarnaast zijn 15-inch wielen voortaan standaard voor de versies met de 48 kW (65 pk) elektromotor. De wielen zijn voorzien van hoogwaardige wieldoppen en versterken de robuuste uitstraling van de Dacia Spring.

Dacia Spring 2024In lijn met de filosofie van het merk heeft de nieuwe Dacia Spring een slim en duurzaam ontwerp. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de beschermingspanelen langs de onderzijde van de portieren. Die zijn licht van gewicht, betaalbaar en eenvoudig te monteren en vervangen. Verchroomde decoraties ontbreken, zoals bij alle nieuwe modellen van Dacia. Ook dakdragers ontbreken – aangezien die feitelijk overbodig zijn op een auto die voornamelijk voor korte ritten wordt gebruikt – wat een positief effect heeft op het voertuiggewicht, de aerodynamica en de actieradius van de auto.

De nieuwe Dacia Spring wordt geleverd met keuze uit zes carrosseriekleuren, waaronder de nieuwe tinten Sandstone en Rouge Brique.

INTERIEURONTWERP: FRIS, PRAKTISCH EN DIGITAAL

Dacia heeft het dashboard van de Spring volledig nieuw ontworpen. Daarbij zijn elementen van de nieuwe designtaal met een kenmerkende horizontale architectuur in het ontwerp opgenomen. Ook zijn nieuwe beeldschermen in het ontwerp geïntegreerd.

Alle uitvoeringen van de nieuwe Spring hebben een 7-inch digitaal instrumentarium dat naar wens is te personaliseren. Afhankelijk van de uitvoering is er ook een centraal beeldscherm van 10-inch voor het multimediasysteem. Dacia heeft de kleuren en materialen in het interieur sterk verbeterd, terwijl het aanbod van opties verder is teruggebracht om de kosten te beheersen – een grondbeginsel van de Dacia filosofie.

Witte accenten in het interieur creëren een frisse, modulaire sfeer. Ze bevinden zich rond het instrumentenpaneel, het versnellingspookje en de portiervakken. De iconische Dacia ‘Y’ in het hart van de centrale ventilatieopeningen is ook uitgevoerd in wit (of koperkleur in de Extreme-uitvoering). De kleur van het decoratieve accent in het midden van het instrumentenpaneel varieert per uitvoering: Gris Alto in de uitvoering Essential, Rouge Brique in de Expression en Lichen Kaki in de Extreme.

Dacia Spring 2024Dacia heeft de nieuwe Spring ontworpen met het oog op praktisch gebruiksgemak. Het grote centrale touchscreen is voor optimale ergonomie zo hoog mogelijk geplaatst. De bestuurder kan het grafische ontwerp van het digitale instrumentarium aan zijn eigen wensen aanpassen. Het dashboard is intuïtief te bedienen, zodat het direct toegang biedt tot essentiële informatie. Dacia voorziet de Spring ook van de innovatieve YouClip-houder voor verschillende Dacia accessoires. Ten slotte wordt de Extreme-uitvoering geleverd met stevige, rubberen vloermatten en instaplijsten met een specifiek ontwerp met ‘topografische lijnen’.

FOCUS OP DE ESSENTIE EN LEKKER EIGENZINNIG: DACIA SPRING BIEDT WAAR VOOR JE GELD

De nieuwe Dacia Spring is trouw aan het oorspronkelijke concept: een betaalbare, volledig elektrische auto die in de praktijk voldoet aan reële behoeften.

De Spring is de meest betaalbare elektrische auto op de markt. Al sinds zijn introductie in 2021 is het de voordeligste EV op de markt (exclusief overheidssubsidies) – en dat blijft ook zo. Dacia moedigt daarmee de Europese automobilist aan om met de Spring op een zeer concrete en effectieve manier over te stappen op emissievrije mobiliteit.

De Spring biedt ook de grootste bagageruimte in zijn segment. Met standaard 308 liter (+6% t.o.v. zijn voorvanger) en 1.004 liter met de achterbank neergeklapt, biedt de Spring meer bagageruimte dan concurrerende modellen en is hij zelfs vergelijkbaar met modellen uit het hogere B-segment. Bovendien is de extra bergruimte in het interieur (dubbel handschoenenkastje, portiervakken, etc.) met een gecombineerd volume van bijna 33 liter ook groter dan de norm in het segment.

Slimme, praktische accessoires optimaliseren de ruimte in de Dacia Spring nog verder. De ruimte onder de motorkap (frunk) biedt 35 liter extra bergruimte. In de middenconsole past een exclusieve bekerhouder, gemaakt met behulp van geavanceerde, flexibele 3D-printtechnologie en efficiënt gebruik van grondstoffen.

De nieuwe Spring is geschikt voor YouClip-accessoires. Met dit eenvoudige en slimme systeem – uitgevonden door de ingenieurs van Dacia – kan de eigenaar diverse accessoires praktisch en stevig in de auto bevestigen. Standaard komt de Spring met drie YouClip-ankerpunten: één op het dashboard en twee op de middenconsole. Ze zijn te gebruiken om een opbergetui te bevestigen, een smartphonehouder (met of zonder inductielader) of een handig 3-in-1-hulpstuk dat een bekerhouder, tassenhaak en draagbare lamp combineert. Al deze accessoires zijn verkrijgbaar via de Dacia dealer.

Dacia Spring 2024Het digitale instrumentarium van de nieuwe Dacia Spring, direct achter het in hoogte verstelbare stuurwiel, geeft eenvoudig essentiële informatie weer. De getoonde informatie is naar wens aan te passen, om bijvoorbeeld de resterende actieradius, het energieverbruik en aanvullende informatie van rijassistentiesystemen (ADAS) weer te geven. Als de batterij van de Spring wordt opgeladen, dan wordt het batterijniveau en de resterende laadtijd op het scherm weergegeven.

Verbeterde connectiviteit en multimediamogelijkheden. Media Control (standaard in de Essential en Expression) is een multimediasysteem dat is te bedienen vanaf het stuurwiel. Het geeft media-informatie en telefoongesprekken weer op het digitale instrumentarium. Het systeem omvat ook twee luidsprekers, Bluetooth-connectie en een usb-poort. Met de gratis te downloaden Dacia Media Control-app zijn radio-/mediafuncties bedienen via de smartphone en heeft de gebruiker toegang tot andere functies (zoals navigatie).

Het Media Nav Live-systeem (standaard in de uitvoering Extreme en optioneel voor de Expression) is te bedienen via het 10-inch touchscreen en bevat slimme navigatie met een looptijd tot wel acht jaar, met realtime verkeersinformatie en up-to-date kaarten van Europa. Tevens is het systeem geschikt voor draadloos gebruik van Apple CarPlayTM en Android AutoTM. Het Media Nav Live-systeem omvat ook twee usb-poorten.

Nieuwe ADAS breiden het aanbod van assistentiesystemen in de Dacia Spring uit om te voldoen aan de nieuwste Europese veiligheidsnormen: geavanceerd noodremsysteem (stad en omgeving met signalering van andere voertuigen, voetgangers, fietsers en motorfietsen), verkeersbordherkenning met snelheidswaarschuwing, parkeerhulp achter, noodstopsignaal, waarschuwing bij het wisselen van rijstrook, rijbaanassistentie, vermoeidheidswaarschuwing voor de bestuurder en eCall (noodoproep). Om het leven van de bestuurder gemakkelijker te maken, heeft Dacia de handige ‘My Safety’-knop toegevoegd voor snelle toegang tot favoriete instellingen van de ADAS.

ROBUUST VOOR HET BUITENLEVEN: MEER ‘SPRING’ DAN OOIT!

Dacia Spring 2024De nieuwe Dacia Spring is nog beter uitgerust om zowel de stadsjungle als de wegen daarbuiten aan te kunnen. De Dacia Spring is met een lengte van 3,70 meter zeer compact en heeft een draaicirkel van slechts 9,60 meter (tussen muren) – een van de kleinste in zijn segment. Daarmee is de Spring bijzonder wendbaar en gemakkelijk te besturen.

Carrosserie bestand tegen de tand des tijds… Dankzij de stootstrips rond de carrosserie – vooral op de bumpers en rond de wielkasten – is de nieuwe Spring optimaal beschermd tegen beschadigingen en slijtage als gevolg van het dagelijkse gebruik, zónder dat dat ten koste gaat van het fraaie uiterlijk. De ruime bodemvrijheid is een pluspunt voor het geval de bestuurder zich op ruw terrein begeeft.

Krachtigste elektromotor breder beschikbaar. Bij de nieuwe Spring is de 48 kW (65 pk) sterke elektromotor niet alleen leverbaar voor de uitvoering Extreme, maar ook voor de Expression. Met deze krachtbron accelereert het model binnen 14 seconden van 0 naar 100 km/h. Nog betaalbaarder en perfect geschikt voor gebruik in de bebouwde kom is de Spring in de uitvoering Essential met de 33 kW (45 pk) sterke elektromotor.

ECO-SMART: EFFICIËNT DOOR LAAG GEWICHT

Dacia gebruikt voor de nieuwe Spring minder grondstoffen en de auto is door zijn lage gewicht ook zeer energie-efficiënt. Behalve dat de Spring net als alle andere modellen van Dacia vrij is van verchroomde delen en dierlijk leder, is het model ook ontwikkeld volgens zeer strikte criteria om precies te voldoen aan de behoeften van klanten in het A-segment. In dit kader is ook de batterij specifiek gekalibreerd.

Dacia Spring 2024De Spring is de enige volledig elektrische auto die minder dan een ton weegt. Vooral dankzij het lage gewicht komen alle andere kenmerken van de nieuwe Dacia Spring optimaal tot hun recht. Met een gewicht van 984 kg voor de topuitvoering Extreme is dit de enige volledig elektrische auto in Europa met een gewicht onder de 1.000 kg. Vergeleken met de vorige generatie van de Spring in dezelfde uitvoering is het gewicht met slechts 6 kg toegenomen (+0,6%), ondanks de uitgebreidere uitrusting en de talrijke nieuwe ADAS die zijn toegevoegd om de nieuwe Spring aan de wettelijke eisen te laten voldoen.

Bescheiden energieverbruik. Het relatief lage gewicht en de efficiëntie van de elektromotor spelen bij de Dacia Spring een grote rol in het bijzonder lage energieverbruik van minder dan 14,6 kWh/100 km gemiddeld (WLTP, onder voorbehoud van homologatie).

Ideale batterij. De compacte batterij van 26,8 kWh is nauwkeurig afgestemd op de behoeften en levensstijl van de berijders van de nieuwe Dacia Spring, zonder dat het gewicht ervan de prestaties negatief beïnvloedt. Met een actieradius van ruim 220 kilometer voor alle versies (WLTP, onder voorbehoud van homologatie) presteert de nieuwe Spring ruimschoots voldoende voor klanten die gemiddeld 37 kilometer per dag afleggen (o.b.v. gegevens verzameld door boordcomputers). Dit betekent dat de Spring ruim voldoende actieradius biedt bij eenmaal laden per 5 á 6 dagen.

Dacia Spring 2024Nieuw regeneratief remsysteem. Om de actieradius van de nieuwe Spring te optimaliseren, is de auto voor het eerst uitgerust met een regeneratief remsysteem. Dit systeem is te activeren door de rijmodus B van de transmissie te selecteren.

Gemakkelijk opladen. Dacia rust de nieuwe Spring standaard uit met een 7 kW-boordlader voor laden met wisselstroom (AC), waarmee de batterij bij een openbaar laadpunt in circa vier uur volledig is op te laden. De mogelijkheid om de batterij in 45 minuten van 20 tot 80% op te laden bij een snellaadstation met een DC-laadvermogen van 30 kW is optioneel.

Dacia Spring 2024Wil je barbecueën met de nieuwe Spring? Dacia voorziet de nieuwe Spring van V2L-functionaliteit (vehicle-to-load), waarmee de batterij ook andere elektrische apparaten – zoals een elektrische barbecue – van stroom kan voorzien. Een specifieke adapter die wordt aangesloten op de oplaadconnector van de auto, die zich onder de grille bevindt, fungeert als een traditioneel 220V/16A-stopcontact.

EEN GROTER GAMMA, MAAR NOG STEEDS EENVOUDIG

Dacia levert de nieuwe Spring met keuze uit drie uitvoeringen. Na de basisversie Essential volgen de uitvoeringen Expression en Extreme. De belangrijkste standaarduitrusting:

  • Essential: AEBS met detectie van voertuigen en kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers, 7-inch digitaal instrumentenpaneel, in hoogte verstelbaar driespaaks stuurwiel, stuurbekrachtiging, Media Control-systeem met usb-poort, snelheidsbegrenzer, cruise control, radiobediening via het stuurwiel, centrale vergrendeling met afstandsbediening, elektrisch te bedienen zijruiten vóór, parkeersensoren achter en 12-volt stopcontact.
  • Expression: de uitrusting van de Essential met daarbovenop handmatig te bedienen airconditioning en 15-inch wielen voor de versie met 48 kW (65 pk) elektromotor.
  • Extreme: de uitrusting van de Expression met daarbovenop koperkleurige afwerkingsdetails binnen en buiten, elektrisch verstelbare buitenspiegels en elektrische zijruiten, Media Nav Live-multimediasysteem met centraal 10-inch beeldscherm, twee usb-poorten, draadloze connectiviteit met Apple CarPlayTM en Android AutoTM en bidirectionele V2L-oplader.

DACIA SPRING: 5 STERREN VAN GREEN NCAP EN TITEL BEST CAR GREEN NCAP 2022

Dacia Spring 2024Green NCAP kende de Dacia Spring in augustus 2022 de maximale score van vijf sterren toe. Green NCAP heeft de energie-efficiëntie van de Spring gemeten en zijn impact (het gebruik van) op de luchtkwaliteit en op de opwarming van de aarde. De Spring excelleert op elk onderdeel, vooral dankzij het efficiënte energieverbruik en de lage impact op het milieu. Op 2 februari 2023 kende Green NCAP zelfs de titel ‘Best Car Green NCAP 2022’ toe aan de Dacia Spring. De vedergewicht van de Europese elektrische auto’s versloeg daarmee alle zwaargewichten op de elektrische markt. De vijfsterrenwaardering van Green NCAP is niet alleen symbolisch, maar beloont Dacia voor zijn streven om auto’s aan te bieden die de beste prijs-prestatieverhouding op de markt bieden en milieuvriendelijker zijn. De orderboeken voor de nieuwe Dacia Spring openen in het voorjaar van 2024. De marktintroductie is gepland voor de zomer van 2024.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.